Ženski svet

46. о

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 3.

Ова задруга потпомаже стално 9 сиротица и издаје им годишње 952 круне.

Председница је: гђа Марија, они потпредседница: Софија Дра Т. Недељковића; благајкиња : Јелена Ан. Димитријевића ; тајник: Вељко П. Петровић, учитељ.

Нова задруга. Госпођа Јованка Саве Милошевића из Бањалуке, ради на томе, да се и у Бањојлуци оснује добротворна Задруга Срнкиња. На ту цељ су већ састављена правила, која ће се скорим послати земаљској влади "на одобрење. Ово ће бити четврта задруга у Босни и Херцеговини. Оретно да Бог да! Верили се. Гђица Десанка Мркшићева "из Глине ег. Борђошким, професором горњокарловачке српске учитељске школе. Сретно им било !

Први женски архитекта у Угарској. Лане у 9, броју нашег листа било је спомена, да је т-ђица Ерика ПЏаулас (Паулинова), ћерка биетричког варошког инжињера положила испит за палпра зидарског. Пре кратког времена, како су добиле и у нас овамо у Угарској женске право, да могу слушати техничке студије и по том право рада на том пољу, пријавила се т- ђица Паулас за архитектеки испит, јер је предепрему имала из Цириха, а и радила је неко време на различитим зградама са својим оцем. По дозволи кр. уг. министра просвете положила је, скорим испит тај ва врло добрим успехом и тако је она прва у Угарској, која је стекла архитектеку диплому. Она је већ добила грађење једне болнице у Ердељу а однела је и прву награду, при распису за једап ловачки дворац, испред својих мушких колега, пре кратког времена. К. Ракићева.

–>–

ЧИТУЉА.

т Марко Миљанов. Оте нам се из средине

народне и највећи јунак и највећи карактер, црно- |

тореки војвода Куча- Дрекаловића, Марко Миља"нов, у 66. години живота. Смрт га је затекла у Ерцегновом, а. тело су му пренели у Црну Гору и сахранили на добру његову у Медуну. Вечан му спомен!

| Стеван Лазић, | умировљени управитељ српске велике гимназије карловачке, члан народног школског савета, члан патроната карловачке гимназије, члан архидијецезалне конзисторије и административног одбора, књижевник и ревностан

учитељ. српске књиге и цросвете, преминуо је 2. (15) Фебруара о. г. у својој 11. год. живота. Лака му била црна земљица !

+ Јулчика Богдан, рођ. Петровић. У среду, 1. (20,) Фебруара о. г. испустила је у Вел. Кикинди своју племениту душу Јулчика Богданова, супруга уваженог члана народног и градоначеоника вароши Вел. Кикинде, дра Живка Богдана, а ћерка најстарије председнице овостраних Добротворних Задруга Српкиња, госпође Нине Петровићке, почасне чланице Женског Друштва у Београду и Добротворне Задруге Српкиња, Новосаткиња. Беше то ванредно добра душа, примерна мати и супруга. Оставила је за собом петоро незбринуте дечице. Она побољева од дуже времена и мислисмо да је преболела, кад сад на једанпут навали на њу боља и еруши је тек у 44. тодини живота, Лака јој била црна земља !

+ Јелена Узелац рођ. Орлић. Наша вредна скупљачица, гђа Анка Приклмајер, из Ваљева, изгубила је своју добру мајку, 22. децембра прош. год. Јелену Узелац, одличну Српкињу, која је до последњег часа живим интересом пратила сваки покрет у народу, а поред тога је била дарежљиве руке и побожне душе. Те своје врлине пресадила и у своје млогобројно потомство, а са тих врлина је била и у својој околини врло обљубљена и поштована. Нека јој Бог даде наслеђа у рајским висинама !

+ Павле Сабовљевић. Кад је бурне 1848—9. године, војевао овуда пок. Стеван Книћанин, знаменити јунак, прешао је у његов табору битци код Перлеза и Павле Сабовљевић, родом из Арада, који је с Книћанином после прешао и у Србију и тамо и даље послужио српском роду као народни учитељ, и пожњео и на том пољу љубав и поштовање својих ученика и ста-

решина, што се најбоље огледало на оном мло-

гобројном походу, којом га је народ варошице Ваљева отпратио до вечне куће 4. Фебруара 0. г. где је учитељовао до последњег часа. Нека му је лака земља, коју је тако жарко љубио! + Катарина Исаковићка. Предали смо овде матери земљи 24. Фебруара (9. марта) о. г. честиту старицу Катарину Исаковићку, удову проФесорку, матер администраторке листа „дДомаћице“, гђе Катице Белимарковићке из Београда. Цео Нови Сад познавао је врлу покојницу као

ретко добру матер и Српкињу, која је по смрти

свога рано преминулог супруга Нестора, умела своју дечицу лепо васпитати и на пут извести. Лака јој црна земља била!