Ženski svet

Бр, 5.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

49.

2,6 => од зао Се 406: 50. Од

> па ои

ПРОСВЕТА.

Женскиње у Русији стекле су сва права да могу учити све науке и да се могу одавати на уметности ма које врете, а за то ипак нису изгубиле право на породичан живот. У Русији могу учитељице, професорке, званичнице ма које врсте, дечнице и Тт. д. остати на својим местима и кад ступе у брак.. Тако је могао и рећи ректор петроградског женског лекарског инштитута, кад се освећивала шихова нова зграда: „Развој женскота образовања стоји на вишем ступњу у Русији него у западној Европи. Код нас је мисао самосталног женског образовања остварена, а на западу још не знају, до које би границе дали жени образовање.“

Број елушалаца на женском лекарском институту у Летрограду износи ове школ. године:

894, а због малог простора није могло да се прими још 485. ЗДРАВЉЕ.

Коприва као лек против малокрвности. Руски лекарски лист Врачљ, донео је ову белешку : Др. Атнер из Стокхолма саопштава, да је у Шведској јако распрострањено лечење малокрвности — копривом, Он вели да су и њега, кад му је било 11 година излечили од малокрвности, дајући му сваки дан чорбу од пекуване коприве. Једној 20-тодишњој девојци, којој нису помогли и најразличнији лекови, др. Агнер је давао тај теј од коприве, најпре сваки дан а послеб недеља, кад је била прилично оздравила, 2 пут недељно. Многе друге елучајеве, где је овај лек помагао, доктор не описује подробно, за то, што код њих болесници нису добијали само једну коприву. Обична коприва која жари и ситна или грчка коприва имају подједнака својства, но готово увек употребљава се она прва. Коприву је најбоље збирати у пролеће. Корење и стабла с полу развијеним лишћем најбољи су за сушење. На две литра воде мете се прегршт тако суве траве и пошто се искува, пије се по 28 чаше дневно. Но пријатнија је чорба од свеже траве, од које се, ако је већ одрасла, узимају само врхови стабала.

56 76 о

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Рап; Већмаја 5бћпе, тако се зове Фирма од вунених штофова у Рајхенбергу (Кејсћепђего, Воћтеп), која препоручује своје богато стовариште те врете. Картом дописницом могу се добити бесплатно мустре за избор. -

Проба млека помоћу сиришта. По испитивању Р. Леве и Е. Хилсу, проба сприштем даје важно срество за одређивање каквоће млека. Добро млеко усири се кроз 3, минута; пресек је чист, равномеран и бео као порцулан. Млеко сумњиве каквоће даје пресек ранав или жилав, усири се много пре ил много доцније од 4 минута. Ако му треба дуго да се увири, онда се може закључити, да је сипано воде или каквих (алкалских) средстава за конзервирање. Ако се- врло брзо усири, онда то значи, да је почело кварити се, или да је што-шта мешано у млеко (скроб и т, д).

Живина често пати од пантљикаре коју можемо наћи у избацима њеним. Живини таквој треба давати семенке од тикве и парчад свеже папради ућушкати им у кљун или чешће по мало уварка од жила гранатових.

КЊИЖЕВНОСТ.

Матерински лист. Од почетка о. г. почео је да излази у Београду под овим насловом илустровани мееечник за домаће васпитање п неговање деце, испитивање детинства и рад у забавишту, под уредништвом београдског учитеља Раше Митровића, а уз пријатељску сарадњу образованих матера, лекара и наставника. Цена је листу за Србију 4, а за стране земље 6 дин. годишње. Имамо до сад три броја на углед, а из њих закључујемо, да је лист погодио добар правац и да у нашој књижевности попуњује једну празнину, која се с ове и с оне стране Саве и Дунава на широко осећала. Наше интелигентније матере могле су наћи поуке за свој васпитни и одтојни позив тек из појединих књига, и то већином из туђих, страним језиком исписаних књига, па које су и доспешније и у страним језицима вичније могле су још којекако да се испомогну ; али, које за све то нису епремне, те су вршиле евој матерински позив у том најважнијем и најсветијем послу тек по инстикту и у колико су од својих старијих упућене биле, јер наша, литература давала им је у том тек мрвице.