Ženski svet

Бр. 8.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

115.

ЗАБАВИЉЕ КАО ВАСНИТАЧИЦЕ У ПОРОДИНИ.

Постала је потреба за све имућније и отменије породице, да узимају за своју децу домаће васпитачице, које се зову за малу децу „оодне“, за одраслију „гувер_ нанте“. Оних првих је више, јер се одраслија деца, и у овим породицама, чешће

шаљу у школу, него, што се задржавају код куће на приватну поуку.

У старије време довођене су оваке васпитачице из Немачке, а често, богмеп из Францурске, а неки чак и из Енглеске. У последње доба престала је та јагма за странице, јер нам наши домаћи заводи дају пето тако спремне васпитачице, као и они из Немачке. У Будимпешти постоји државом субвенцијонират такав завод, који спрема гувернанте, а сви заводи за забавиље дају добро спремљене бдоне, те сад се ове узимају већином у породице мађарске, немачке, па и српске за чување, неговање и забављање мале деце.

У правитељица будимпештанског завода за забавиље, г-ђица В. Штајницер, написала је у "мађарском листу за забави. ље „Коздедпеуејбв“ један чланак, којим претреса то питање, што се узимају за-

бавпље за домаће васпитачице (боне), те

исказује, да се забавиље врло тешко одлучују на тај корак, а разлог је томе, што

матере дечије, не знају да поступају 6

таким девојкама уљудно и пристојно, те е ове разочаре у својим идејалима и беже радије и у најлошије село за забавиље, него што би остале у најотменијим породицама за васпитачице.

За то, што и наше многе породице траже и узимају оваке забавиље за домаће васпитачице код своје мале деце, изнећемо овде мисли те г-ђице В. Штајницерке, да и наше матере виде разлоге њене и да расуде; има ли право или не.

Она овако пише:

_Стотинама забавиља оспособљавају се годишње. Родитељи принуђени да траже начина, како ће својој женској деци осигурати опстанак, шаљу их гомилама у учитељску школу за забавиље. Девојче учи вредно и сврши науке. У руци јој диплома, у срцу одушевљење за својим позивом, а пред очима лепа нада. Једва чека, да присвојене вештине и науке може у пракси опробати,

Али јао! Пролази једна па и друга година, а места, нема. Од њих стотине, што сврше школу, једва их се смести 20—80 њих, а остале, које је нужда натерала у ову школу, кад не добију места у јавном забавишту, примају се и за домаће васпитачице, ако им се случајно понуди с које стране.

днајући, да већи део свршених забавиља, одлази за домаће васпитачице и дадиље, управа је нашег завода довела у свезу завод за сирочад, где се наше питомице веџбају и у дужностима за неговање и одрањивање мале деце. Ту се привикавају, да врше и оне послове, што су потребни за одојчад и малу децу. Умивају, купају, облаче, евлаче и хране те малише. Упуђују се, да непрестано пазе на ту децу, те се тако науче бригу водити о њима. Уче, како се одело и рубље попраља, пере и у реду држи. Уче и ново дечије одело кројити и шити » даје им се савет, како треба неговати и дворити болеену децу; а како треба опет здраву децу јачати и спремати, да постане временом јак и лепо развијен човек. Једном речи, спремају се наше питомице за еве могуће случајеве, које би на њих пале као заменицама матера.

Па поред свег тога ипак се врло тешко и нерадо одлучују оваке свршене забавиље, да заузму васпитачко место у породици. Шта више, дешава ес, да и оне што су околностима принуђенс на овај хлебац, остављају места, огорчене и разочаране у својим идејалима.

Па шта је узрок томе2 — -

Потрудићемо се, да расветлимо ово важно питање и да помогнемо, ако можемо, да се поправи стање, јер с дана у дан множи се број породица, које траже замену дадиља са образованим забавиљама или васпитачицама, а множи број и оних забавиља, које траже места у приватним кућама, док не добију какво место за забавиљу. Тежак је хлебац домаће васпитачице, не може се порећи. Од раног јутра па до мркле ноћи с дана у дан, без одмора и престанка бити везан за кућу и децу, лишити се свога друштва и своје младачке радости, бити увек на услузи другоме, показивати вазда добру вољу и не пустити никад одушке своме срцу и својим душевним осећајима, заиста је тешко издржати и захтева се много самопрегора и истрајности, него што се може очекивати од једне младе девојке између 16 и 18 година.