Ženski svet

Бр. 6. ПН бодне игре. Доста, је, моја поштована госпо, да се мало дете сачува од лажних појмова, да му се жеље управљају по стази морала и карактера, да се навикава на рад и посао. Ако је забавиља то учинила, она је своју дужност испунила; од ње се не може више што тражити. За ђаке гимназисте, изволите узети учитеља, а забавиљу оставите с малом децом у њеној соби“.

Код друге неке породице напустила је забавиља место за то, што је између троје поверене јој деце, било једно од али слабо и болешљиво, коме је требало неге као и одојчету, те је после напорног дневног рада, морала по читаве ноћи да ноша и успављује малог болесника. Природно је, да девојче између 16—18 година не може дуго издржати многе неспаване ноћи.

Знам још један случај, кога се чисто стидим и да напишем, где је једна „образована“ госпођа, претила забавиљи ћушком, што се усудила да иште своју месечну плату пре но што пође од ње. Плачући је дошло дете код мене и тражило · савета шта да чини, а дете је било из добре сегединеске породице. Ту сам и сама дошла у неприлику, јер нисам знала, шта да јој савестујем.

То су, ето, примери из живота, а могла би и више још навести, али нашто, та доста је и оволико за објашњење, да матере и сувише траже и изискују од забавиља. Забавиље опет, видећи, да толиком изискивању не могу да одговоре, збуне се, снужде се, изгубе самопоуздање, па не могу ни онолико да пруже, колико би могле и знале.

Чуруг, 2. маја, 1901.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

године дана,

1

да то се ебраћам Вама, милостиве госпође, и молим, да отпустите понешто од своје претераности. Не тражите више, него шцто може поднети девојче од 16—18 година и не изискујте више, но што једна забавиља може дати. Не напрежите јој сувише телесну снагу, не тражите од ње да врши посао, што врши обична, чељад, не толико што то њој не пристоји, него и за то, што у тешким Физичним пословима изгуби девојче ону веселост и еластичност, која ју чини љупком и милом пред малишама, за којејеона и узета. Задовољите се тим, што ће Вам држати чисто тело и душу Ваше дечице ; довољно је ако вам чува дечицу од рђава уплива, и држи чисто и уредно собу, и одело дечије, и води бригу о свему, што се деце тиче. Будите задовољни кад можете мирно да спавате и да оставите кућу и децу на разборитој, поверљивој и стручној особи.

Ако и погреши који пут, опомените је, уверена сам, да ће послушати и да ће се поправити. Та дешава се, да вам и куварица. поквари и загоре који пут ручак, па сте увиђавни, а још више треба, да сте увиђавни према оној

· особи, којој поверавате ваше највеће благо,

вашу дечицу.

Ви пак забавиље, слушајте и поштујте евоје госпође као матере своје. Учите од њих, јер вам још много што шта не достаје у практичном животу и раду. Не заборавите оно, што сте училе у школи и вршите најсавесније и најтачније своје послове и задаће, то ће вам бити најбоља препорука. Будите деци анђели хранитељи а матерама достојне заменице !

6 Превела и прерадила:

М. С.

„КРАЈ ВОДЕ.

Једном стадох крај воде студене, И посматрах те вале ледене, Вали бистри па зелени,

А брегови снегом покривени. Река хуји, а вал о вал бије, Валовита река, сву обалу рије, Руши земљу и лепо дрвеће, _ Ко у неку скрињу, у дубину меће. А ја мислим, како е' зове река, Јер од лета, промена ј' велика, Тад опазих, колика, ј: брзина,

Па се сетих, да се зове Дрина.

Лешница, 14. марта 1901.

_ Катарина Јов. Вуковићева.