Ženski svet

__180.

домови цветали и напредовали много лакше и много брже него ма којом другом зарадом. Жене би у таким школама научиле и боље радити и више штедити; а у раду се и морал чува и слога кућевна крепи.

Прошло је време кад се држало, да је рад срамота; данас се најобразованији народи баш радом и знањем диче и поносе, · те ваља и ми да пођемо тим трагом. Кад би се навикавале наше женскиње из простих као и отмених кућа на рад, завладао би брзо у нашим домовима бујнији и веселији живот. И бракови би се помножили, јер не би владао толики страх на мушкој страни. као да се неће моћи живети и издржавати породица, а не би ни наше девојке тражиле само имућне људе и људе од велике зараде и високог положаја којитокорсве пружају удобнији живот, него би тражиле вредне, радене и поштене младиће, који би уносили радом и

заслугом својом среће и задовољства у по_ родици.

Сад, кад је ниво опште просвете подигнут и у наших женскиња бољом и напреднијом основном и вишом наставом сад се може приступити и подизању завода, за женско стручно образовање, не само на пољу више науке, него и. на пољу привреде, без које ни наука, ни вештина не могу напредовати,јер без ове нема здраве и чврсте подлоге.

А главно је поље женскога рада, као што се зна, кућа. Кућа је женски свет; а без жене нема ни куће ни породице, ни друштва ни државе. Она је мати свију и.

ЖЕНСКИ СВЕТ,

Бр. 9.

чувар свега тог. Двогуба је снага у оног народа, који образује и за живот спрема поред мушке и женску омладину, јер мушка је страна једна, а женска друга рука у подизању и одржавању породице и народа.

Изучавањем и спремањем женскиња за, корисне чланове друштва и народа иде у прилог сваком паметном човеку, јер сваки ће се тек више радовати, да добије жену, која ће му, у елучају нужде, моћи у раду помоћи, да може породицу боље и лакше олржати и подизати.

Да се наше породице множе, да се с њих уклања оскудица, голотиња и немаштина, дужност је свакога од нас а особито сабора, као представника народне главеи умне снаге Зато се надамо и очекујемо од сабора, који треба да се састане ове ил идуће године на прави и законодавни рад евој, да ће и на томе порадити, да се положај наших женекиња вишом и стручном наставом поболша, колико у интересу њиховом, толико и опште народном, јер образована мати има далеко бољи и јачи утецај на образовање деце и целе околине своје од необразоване. Зато подижимо што више школа за матере, ако хоћемо да се подигне народ; стварајмо што боље газдарице, ако желимо, да се и народ снажи и диже материјално ; спремајмо што честитије жене, ако мислимо унети у наше домове срећу и мир; једном речи, васпитајмо и образујмо наш женски подмладак у правцу моралном, религиозном и привредном, ако желимо да дочекамо лешпе дане и сјајнију будућност. |

•-______

НОБРАТИМУ т БОГДАНУ Р. МИЛАНОВИЋУ,

срп. песнику.

У лед ми се срце стисло А туга ме скаменила, Када дочух, да и твоја, Малаксаше житка крила.

Црна кад ми вијест стиже: „И Богдана више нема... „И његовом трудном телу „Ладна рака већ се спрема.“

Место сузе ево песме, Место гласа мука мога. —

Немам сузе,

немам речи

Да оплачем друга свога !

Каменска, 1902.

пете ннмтељешњ 4 ф сав 4

Исаије Митровић.