Ženski svet

186.

о

Јавна молба. Доброшворна Задруга Сракиња Новосаткиња, одустала је п ове јесени од приређивања забаве у корист одевања вироте школске деце, из разлога, што би се тим начином извукло преко 400 круна из руку нашег народа и у име трошка отишло у руке непозваних. А да'би се ипак потребна. цел подмирила, решо је управни одбор, да овим путем умоли наше поштовано грађанство, да изволи приложити ко шта може у руке појединим одборницама, или непосредно самој начелници гђи Јулки Радовановићки.

Своју 70-годишњицу прославио је Змај-Јова, 24. новембра о. г. скромно у кругу евојих приЈатеља. Наши еви листови поздравили су искреном честитком Чика Јову, којима се придружује и „Женски Свет“ и жели још много година, добра, здравља и добре воље Чика Јови Змају. Живео!

Нова женска задруга у Нов. Саду. Овде постоје три добротворне задруге: Прва женска

задруга, која је у почетку била општа и састав-

љена од госпођа свију вера и народности што постоје овде. Доцније се изврзла та задруга у чисто мађарско друштво е римокат. карактером и онда су поједине госпође других вера и народности почеле пзостајати и мислити на своје удружење. Тако је поникла 1880. г. Доброшворпа задруга Срикиња, а за њом и Јеврејска женска задруга. Прошлог месеца, 30. нов. по нов. скупио је у цркви овдашњи јеванђелички парох Беложорски, госпође своје вере и основали су четврту Јеватђеличку женску задругу са истим смером, коју имају и наша и остале оваке задруге у Н. Саду.

Верени. Гђица Радмила Радуловићева пз Нов. Сада, верила се с г. Стеваном Бракусом, проФ. кандидатом из Беча. -

_ Овдашњи трговац Мирко Мирилов, верпо се с гђицом Катшицом Поповићевом одавде. Сретно да Бог да!

Дубровачки родољуб Сава Ђ. Омчикус, венчао се е гђицом Даницом Бубаловом, 14. (21.) новембра о. г. Сретно!

Поздрав г. Николи Ђ. Вукићевићу. Гђа Савка Суботићка пропрађа 50-годишњицу просветног рада нашег школског ветерана, овим речима: „Сваки народ, који тежи за културвим -напретком, мора почети код детета Домаће васпитање _ почиње у колевци, а школско образовање букваром. И највећи генији почели ву „азбуком“. —

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр. 12

„о _< од особе „о > о,

• ГЛАСНИК. =

315. ~ 107 зар 76 У ет

Слава српском пионеру на педагошком пољу, господину Николи 7. Вукићевићу! и

Одликовани Срби. Г. Стева Јовановић, председник пештанске цркв. општине добио је од Њ. В. краља Франца Јосифа 1. наслов дворски саветник. Бивши министар у Србији г. Др. Миша Вујић и председник савета г. Д. Маринковић, одликовани су од Њ. В. руског цара Николе П. лентом ордена белог орла. Министар спољашњих послова г. В. Антоновић, генерал и први краљев ађутант г. Лазар Петровић и потпуковник, дворски маршал г. Миливој Николајевић, одликовани су лентом ордена ев. Станислава; а краљев секретар г. М. Петронијевић истим орденом другог степена.

Забаве – Добротворна задруга ·_Срикиња у Бос. Петровцу приредила је забаву у корист своје благајне па дан свога креног имена Св. Параскеве, са врло лепим програмом.

Добротворна задруга Сракиња Приједору приредила је 21. новембра о. г. приликом прославе свог крсног имена Ваведенија пресвете. Богородице „Село“ у корист друштвене благајне. На селу том суделовало је тамошње српеко православно певачко друштво „Вила“.

Четрдесетгодишњица. Гђа Ј улка Јовановићка, супруга пок, српског уметника Тоше Јовановића, и члан кр. српског позоришта у Београду, прославила је 14. окт, о. г. своју 40-тодишњицу глумовања. Живела !

Деца при укопима. Наша највиша аутономна власт за црквене потребе, наш Св. Синод решио је у својој последњој седници, да се деца из 00н. нар. школе не могу повлачити на укопе и пратње, док не добију за то дозволу од родитеља дечијих, а општине су дужне да се побрину за певце при укопима.

Аница Брашованова, ћерка вршачког учитеља, Николе Брашована, положила је минулог месеца свој испит на Филозовском будимпештанском Факултету с одликом. Живела !

Дејан Суботић, син наше сараднице и угледне госпође Савке Суботићке именован је од руског цара Николе П. за гувернера Манџурске и врховног команданта Пријамурске војске. То је највиши чин војничког достојанства у Русији. Честитамо матери, која је родила и однеговала тако врена, сина, што дичи цело Српетво !