Ženski svet

=

У Новоме Саду, !. маја 1808.

Год. ХМШ.

ИЗЛАЗИ: Сваког 1. лана у месецу.

ЦЕНА: 2 круне; ва Србију 2'/, дин.

ОРВОТВО У АМЕРИЋИ.

Рачуна се, да има за љада српских душа у Америци, који су раштркани по евим крајевима, а поглавито по варошима и варошицама северне Америке, а највише их је у северним здруженим државама и у варошима: кагу, Фреено и Сан-Франциску. Они имају своја 4 листа, међу којима је „Слобода“, што излази већ 10. година у Сан-Франциску (1248. РојК. “| лист. Власник је листу „Српска Читаоница“ у С. Франциску. Њој је уредник, од последње две године, Далматинац из ХердегНовог, г. Вељко Радојевић, који је познат и у нашој литератури.

Листови ти, а особито „Слобода“, одржавају свезу оностраног Српства са матером земљом и доносе све знаменитије догађаје из наших европских крајева и саопштавају их тамошњем Српетву.

За чвршћу међусобну везу, основали су тамошњи Срби друштво за међусобну потпору под насловом: „Први сртско-братски савез у Сједињеним Државама“.

Овај је савез ступио у живот 1. ја-

нуара 1900. године. Њему све придружише тамо ова друштва: 1. „Српеко Јединство“

сад око 100 хи- |

Њу-Јорку, Чи-

у Чикагу; 2. пододбор овог друштва у Соутх-Чикагу; 3. „Сједињени Срби“ у Њу-Јорку; 4. пододбор овог друштва у Ровендале ; 5. „Српско Јединство“ у Бјуту, Монтана; 6. „Српско-Оловенско Добротворно Јединство“ у Анаконди, Монтана;

„Српско Добротворно друштво“ у Енђеле-Кампу, КалиФорнија; 8. „Српско Добротворно Друштво“ у Баксону, КалиФорнија;

„Српско Добротворно Друштво“ у Доугласу, Аљашка. Ова два последња као пододбори или огранци „Српског Добротворног Друштва“ у Енђеле-Кампу.

У Сан-Франциску постоји и Српска Читаоница. Она је уједно, власник листа „Олободе“ ; има свој Српски Дом и држи у њему своје редовне седнице по двапут месечно. ·

Свако овако друштво има свој грб, на коме су знаци ерпског грба; обично двоглави орао, који има на првима крет, а у угловима по једно оцило.

Ова уједињена друштва броје око 1000 чланова ; сваки члан уплаћује неку малу своту новаца у заједничку благајну, од куда се даје помоћ члановима, који пострадају у послу или се осакате или се даје