Ženski svet

80. КЕНСКИ

КЊИЖЕВНОСТ.

Изишао је 1. број „Злашне Ењиге“ у Сомбору, новог илустрованог листа, који је намењен омладини нашој, а који је објављен у нашем. "листу. Лист је донео на првој страни лик добротвора Саве Текелије, а на 5. слику српског манастира Ходоша у Банату, о коме се води размирица између Срба и Румуна већ више од, 30 година и није још' довршена, о чему јен тај лист написао подужи чланак.

Пошто је први број изишао тек априла место јануара месеца о. г. то ће за ову целу годину бити претплата само три круне, а лист ће излазити месечно на табаку са 2—8 слике. Из свега се види, да је лист намењен старијој омладини у средњим и вишим школама, те га њима и препоручујемо.

Изашла је 46. и 41. свеска Мале Библиотеке у једној књизи што издаје у Мостару књижара · Пажера и Кисића у овим свескама има Милоша П. Ћирковића спис: „Из мојих успомена“. Цена је књизи: 60 потура или 80 пара дин.

Изишао је Летопис Матице Српске, Квита : |

918. Свеска 11 за год. 1908. |

С овом евеском упоред изашла је и 104. и 105. свеска Књиге за народ, што издаје Матица Српска из задужбине Петра Коњевића. Те две свеске изишле су у једној књизи и донеле су од Стевана Сремца Из књига Староставнит Т, Велики Жупан Часлав. Свака овака свеска вреди 20 п. а ова цела књига: 40 пот. а свакој свесци Летописа, цена је 1 круна.

Домаће Васпитање. Таки је наслов књизи, коју је за српске матере приредио Др. Стевањ М. Окановић, професор Више Женске Школе, Краљице Драге. Ову књигу издаје књижара В. Валожића у Београду, а штампана је у штампарији Краљевине Србије 1908. г. Цена је књизи: 2:50 динара или толико круна.

Дало је превод са књиге Е. Беме-а, а удешено је као писма, која се шаљу матери за поуку, како да васпита своју децу.

Први пут у српском преводу од истог писца изишло је ово дело у листу „Учитељу“ 18971900. г. и отуда је прештампано до половине под насловом: „Педагошка Писма“. Сад се цело дело износи у овој књизи у 24 писма и ми га

можемо само препоручити нашим матерама.

СВЕТ. Бр. 5.

ЈАВАН РАЧУН.

Српека женска добротворна задруга у Даљу приредила је ових месојеђа својим члановима, а у корист своје благајне две забаве, које су успеле лепо у сваком погледу, те задруга сматра за своју угодну дужност, да на јавност изнесе имена оних г. г. прилагача, који уз улазницу добровољно приложише, и да уједно племенитим дароватељи ма овим изјави јавну благодарност.

На забави са позоришном представом и игранком, приређеној 28. децембра 1902. (10. јануара 1903.) приложише : по 10 К пресветли г. Давид

Миланковић из Загреба, по5 К г. Душан По- |

повић из Осека, по 4 К Др. Бранислав Грчић из Винковаца, по 8 К г. Јован Миланковић из Даља, по 2 К г. г. Мита Кузминац из Даља, В. Микша из Пеште, А Бергер, Н. Стемпак, Дејан Јеврић изДаља, Мита Грујић из Гор. Карловца, Опасоје Дедић, 1 К Душан Магарашевић, Пана Масларић, Н. Брендуша, гђа Катица Миланковић, сви из Даља и 2 К г. Илија Стојић из Ердута.

На забави са игранком под образинама, приређеној 15. (28.) Фебруара 1908. приложише : по 13 К 60 и. госп. Јован Миланковић, по 10 К г. Мита Геренац, по 2 К 60 п. г. Карл Шајбл, по 8 К г. Јово Борота, но 1 К 80 п га Јеца Миланковић, по 1 К 20 п. г. Ђока Девић, по 1 К 40 п. г. Топорашевић, по 80 п. г. г. Светозар Јовановић, Н. Брендуша, Н. Франкл, Милена Благојевић, Ирма Бергер, Владо Дедић, по 60. г. г. А. Бергер и Спасоје Дедић.

.

ИСПРАВАК.

У последњем броју поткрала се штампарска погрешка на стр. 57. у извештају рада Добротворне Задруге Сршкиња Џанчевачких у првом етупцу: затим је учињен помен умрлој чланици: место Даринки Милутиновићки, треба да дође: Даринки _ Миленковићки. Молимо, да се ово исправи.

Уредништво.

ОДГОВОРИ.

Г-ђи Станици Лукетић у Хермосоло, Соноре, (Мексика). Примили смо од Вас 4 круне 90п. у нашем новцу и та претплата износи за наш лист за ову и за идућу годину, ако ово стање остане, Хвала Вам! Молимо, да препоручите тамо и другим Српкињама наш лист, који Вам се тако свиђа.

Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду.

Кеа аса а АШ

|