Ženski svet

Бр. 9.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

148.

805 БЕЛЕШКЕ. а

пр - парне“ зар“ ер 7222 <<< ЗЛА -ЛвНЕ ари а

ПРОСВЕТА.

Учитељске скупштине. Прошлих школеких одморних дана имали су српски учитењи своје учитељске скупштине; они у Србији, држали су свој скуп у Београду, они у Црној Гори на Цетињу а наши из Митрополије у Новоме Саду у свом ,Учитељском Конвикту.“ Учитељи из Србије претресали су међу другим предметима нова правила свога удружења, а такоми ониу Црној Гори а ови у Нов. Саду нова кућевна правила за евоје питомце у конвикту. На овим скупштинама изменули су поздраве лично учитељи из Србије и из Митрополије, јер су једни и други били изасланицима својим заступљени. Код београдске скушштине значајно је и то што је целокушно учитељство са ове скупштине предстало први пут своме краљу Петру !. и исказало своју поданичку оданост. Краљ је врло љубачно примио своје учитељство и угостио га закуском и пивом. Учитељетву се том приказао и престолонаследник Ђорђе, кога је учитељство врло симпатично поздравило.

По говору и дочеку краљевом сви су изгледи, да ће за школу и просвету народну у Србији наступити бољи дани, јер ће по свој прилици престати она вечита промена система и рада на просветном пољу, која је била овладала пре 29. маја. о. г.

И за овострани српски учитељски конвикт настаће, канда, бољи дани, јер му је притекао у помоћ завештајем својим, родољубиви поседник в. кикиндеки, адвокат Ђорђе Радак са 40 хиљада круна, који ће се по смрти његовој ус тупити друштву, да од прихода тог испомаже себе и да даде бесплатно препитање у заводу за троје добре учитељске деце, која се уче у Нов. Саду на средњим школама.

У знак свога признања и дубоке захвале, послало је учитељетво из своје скупштине своме добротвору у В. Кикинди Борђу Радаку брзојавни поздрав са захвалом.

Црна Гора. На институту Царице Марије дограђено је ново здање и у њему ће се проширити посао тог завода, којим управља позната начелница гт-ђица С. П. Мертваго. Идућа

_ школска година отпочеће 15. септембра по стар. кал.

ЗДРАВЉЕ.

Кад се опечеш, а ти узми домаћег сапуна, па у мало воде направи сапуницу, као кад се људи брију. Том сапуницом обложи опечено место и бол ће одмах престати а неће ни мехур одекочити. Ако теи опет заболи, а ти понови то.

Ветрење кревета. Наше домаћице знају, да се здравља ради морају често ветрити креветске хаљине. Но многе греше у том, што износе јастуке на највећој жеги, да се сунчају, јер се тако церје у јастуку сувише исуши и онда искр'а и истрини. С тога ваља да пазе, да то чине само изјутра, док сунце не припече. Поред тога ваља оставити сваки дан по неколико часова отворене кревете и отворити собе, да се изветре, па тек онда наместити.

Лечење рака. Неки енглески лечник у Индији пронашао је, да има у раку гливица, од којих пиво ври. Др. Рос је повипао од рака оболело место кухињском соли, да уништи оне гљивице, па је многог болесника излечио на тај начин, | који су од рака били оболели Рана је после "кратког времена почела зарашћивати.

али бе УТАР

| ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Како се чисте ораси. Наши људи скину обично само спољашњу кору од ораха, па их одмах суше и продају. Такови ораси имају на себи

кончића од старе коре, тамну боју, па се у тр| говини врло слабо плаћају Да ораси буду чисти и светле боје, треба их опрати. То се ради овако : Кад смо са ораха скинули спољашњу кору, треба их пометати у корито или какву кацу и налити | на њих воде. Сад се узме каква стара брезова метла, па се њоме ораси непрестано мешају у води. Кад се вода онечиста и узмути, треба је одлити и налити другу, и тако непрестано док | год вода не буде сасвим чиста. Сад треба повадити орахе и цометати на даске се суше на сунцу, а грабљама их тати, да са сваке стране дођу до се унесу ораси у кућу, а ујутру кад припече | сунце, изнесу се опет напоље. На тај начин ће кора од ораха бити чиста, избелиће од сунца, језгра ће бити угодна укуса. Такови се ораси онда чувају на зрачну меету до пред Божић, па | се онда изнесу на пијацу. Око Божића, су ораси

| вајсекупљи, а овако чиста и бијела роба има дво' струку цену.

или љесе, да треба преврсунца. Увече