Ženski svet

186.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

бр. 12.

Пајевића, са 300 круна, сама пак Задруга Сракиња Новосашкиња уписала је 100 круна. Надамо се, да ће овим примером подстакнути учинити то и други наши родољуби и наше Задруге. Забаве. Прједору приредила је на дан свог креног имена, Ваведенија, 21. нов. (4. дец.) о. г. своје треће „Сијело“, у корист своје благајнице, уз суделовање тамошње српске православне певачке дру жине „Виле“ као и друге господе и госпођице.

Исто тако приређује забаву српско певачко друшливо „омај“ у Дервенти у недељу 9. нов. о г. у корист своје благајне.

Женско уточиште Госпојинска задруга у Осеку, која је за време свог скоро педесетгодишњег опетанка много опште-корисних установа створила и евагде где је потребно у помоћ прискочила, — оснива сад опетједну врло важну и благотворну установу : Женско уточиште (Алеђ У ту еврху је задруга већ купила кућу са великом, лепом баштом и двориштем,

А да се удовољи жељама домаћица, отвориће се у томе уточишту и школа за служавке, и то 1. маја идуће године.

Њег. Вел. краљ Петар !. одредио је из своје приватне благајне 2000 дин. годишње награде за. најбоље томате, које израде ђаци са Велике Школе и наредио је, да му се пошљу 100 спротих и ваљаних ђака са београдских осн. народ. школа, да их заодене за његово крено имв ев. Николу. _

Српско академско друштво „Зора. у Бечу коветитуисало се за ову школску 1908-4. год. овако: Председник је: Мелко Гроф Гоце Гучетић, сапа јиог.; потпредседник : Јеремије Мандић, рћи.; 1. тајник: Пера В. Поповић, рћ!. ; ИП. тајник: Пера Перић, (есћл.; библиотекар: Милан Ђорђевић тед. ; благајник: Ђока Ђ. Атанасијевић, Тесћп.; одборници: Мурад Сарић, тед. ; Атанасије Каракашевић шед.; ревизори: Васа Глушац рћЏ. Светозар Стојановић, рћ.; Нико Мариновић, јиг. ; Данило Лончаревић, (еећп.

Добротвор српски. Пок. Младен Вељковић, трговац београдски оставио је Фонд 190 хиљада и 865 динара, да се од прихода тога потпомажу удовице и деца сиротих трговаца. Новац је већ предат трговачком удружењу и скорим ће ступити у живот ова заклада.

Добротвор Чески. У Прагу је умро екорим књижевник чески Рут, који је оставио „Чешкој Матици Школекој“ 50 хиљада круна, а остало имање наменио је својој кћери, али под

Добротворна Задруга Сракиња у

условом, да буде добра Ческиња и да васпи-, тава своју децу у ческом духу. Ако то не буде, да припадне све имање „Чешкој Школској Матици.

Дечија добротворка. У варошици Ћуприји у Србији умрла је ноћу између 23. и 24. октобра о. г. Гара удова Димитрија Јанићијевића, бившег срееког капетана из Јагодине. Пред смрт своју завештала је све своје имање у вредности од 10 хиљада динара „Фонду спротих ученика и ученица осн. нар. школа у Ћуприји“. Слава јој!

Марица Трбојевић, најмлађа питомица девојачког интерната у Загребу, скупила је о. г. приликом свештеничке исповести у Метку 59 круна на зидање зграде овог интерната. Види се, како и деца добра и свесна могу да учине добра нашим јавним установама

„Будућност“, ђачка дружина учитељске школе у Алексинцу, у Србији, славиће 30-годшињицу свог опстанка 23. нов. о. г.

Нове земљорадничке задруге основане су у Вел. Бечкереку, Каћу, Вел. Бастајима, Купинову и Субоцком граду.

Јавна захвала. Неколико грађана овдашњих којима стоје на челу г.т. Бела Кенигштетлер и Вилмош Вајнфелд, приредили су 5. дец. о. г. по н. к. у Дунђерсковом позоришту грамофонску представу у корист одевања сироте школске деце. То је друштво од овог чистог прихода доделило и нашој српској Добротворној Задрузи за горњуцељ 55 круна, на чему се одбор топло захваљује.

ЧИТУЉА.

+ Јован Јакшић. У Српској Црњи, у Банату, упокојио се 25. окт. о. г. Јован Јакшић парох, рођени брат, пок Ђуре Јакшића, песника, а отац данашњег знатног песника, Милете Јакшића. Служио је у свом месту рођења св. цркву православну брижно и савесно пуних 85 година дана. Бог да га прости!

% Аушан Крно. Богу је било угодно, да прими у своја наручја Душана Крно, првенца наше чланице Добротворне Задруге, гђе Олте Крно и супруга јој дра Милоша Крно, адвоката и нама блиског брата Словака. Дете беше тек ушло у 1. годину. Уз опште саучешће, које се показало на оном многобројном спроводу васколиког грађанства од 25. нов. (8 дец.) о. г. придружујемо се и ми да тешимо ојађене родитеље и моли ћемо се Богу да душица малог Дуде, како га из милоште зваху родитељи, нађе рајске насладе !