Ženski svet

Бро 2.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Ал.

ликом говор, у коме је исказао, да је то једна од највећих жеља тамошњих Срба и Срикиња, да се женска деца васпитају и образују у свом духу и својој вери. За прву учитељицу те школе изабрана је вредна г-ђица Олга Дедићева, натпа сарадница, која својим способностима обећава, да ће оправдати поверење, које се на њу полаже. Уписало се одмах у школу 50 девојчица, што је најбољи доказ, да је потреба жива била.

Далмација. 25. год. помен. Прквено-ошитински Савјет у Дубровнику приредио је 10. ,28.) јан. 0. г. свечан 25. годишњи помен од смрти своме добротвору Божу Бошковићу, који је тој општини основао и осигурао женску основну народну школу. Слава Божу Бошковићу!

Босна и Херцеговина. Срби православне вере из Босне и Херцеговине, водили су годинама борбу с државном управом и евојом хијерархи· јом због управе црквене. Сад се окончала та борба. Народ и свештенство се измирили, земаљска влада попустила и дошло је до споразума и слоге. Установили су договорно сва ова три Фактора, како да се у те две покрајине управља српском православном црквом и просветом, и сад има још да потврди то васељен ки патријарх у Цариграду, па да је мир и да се почне радити у корист и славу цркве и просвете народне.

Ми се од срца радујемо том успеху браће наше у Босни и Херцеговини и честитамо народу и његовим вођама: Глигорију Јевтановићу, у Сарајеву, Војиславу Шолн у Мостару, Лази Јовановићу у Дол. Тузли, Кости Кујунџићу у Лијевну и митрополиту Николи Мандићу, који су ту ствар извели и свој народ извели на поље мирна рада у народним најсветијим интересима. Кивели !

Србија. Београдски одбор девојака за откри вање споменика пок. Војиславу Илијћу, песнику решио је, да се тај споменик, који је већ готов, открије на дан Војислављева рођења. Рептило је још, да заврши своје племенито дело 5. Фебруара о. г. забавним вечером и игранком, а приход од тога, да се преда „Колу Српских Сестара“ за пострадалу браћу и сестре у Старој Србији и Маћедонији.

Стара Србија. Ономадне, 30. јануара о. г. навршило се 100 година од рођења, великом родољубу и пријатељу народне просвете, Сими А. Игуманову, који је све своје имање оставио на, просветне цели српског народа у Старој Србији

и чијом се помоћу подигла у Призрену основна

школа и богословија, која и данас даје оном на-

поду свештенике и учитеље. Слава му! | у: Црна Гора. Висока покровитељка дечијег за-

бавишта, што га у Црној Гори зову: „Дечији Сад“, књагиња Милица Николајевна, ћерка књаза Николе, поклонила је о Божићу управи тог завода 200 круна, да се поделе међу упитељице и сироту децу као Њен божићни дар.

Русија. Руско министарство железница дозволило је, да се на жеезнличким станицама могу постављати и женскиње. Постављале се прво на малим станицама, па се уверили, да добро врше своју службу, па их садпуштају и на већа места,

Турска. Г. Иван Иванић наш сарадник и други секретар посланства Србије у Цариграду и његова супруга Делфа изабрани су једногласно | за редовне чланове друштва књижевности и науке у Цариграду. Честитамо !

Српско Трговачко Удружење као Задруга у Новом Саду отпочело је са 1. Фебруаром по нов. к. свој рад и према свом програму прима улоге на штедњу, есконтује и реесконтује менице, посредује при намештању особља, даје инФормације о Фирмама и личностима, прима чланове у кредитну заједницу.

Уписати се може сваки дан непосредно код Удружења у Новом Саду или код повереника који су објављени у Трговачким Новинама. Уписнина је 2 круне по честици, а Ме месечно 2 круне од честице.

Чланом Српеког Тргов. Удружења може бити сваки Србин и Српкиња из свију крајева Српства.

Сем тога Српско Трговачко Удружење прима прилоге и легате, који су намењени за унапређење трговине и занатства и за образовање трговачке и занатлијске омладине.

Оснивањем Српског 'рговачког Удружења, примакли смо се једним кораком ближе општој народној организацији. Зато је дужност сваког Србина, а нарочито Срба трговаца и занатлија, да се уписују у Орпеко Трговачко Удружење у Новом Саду, које ће им и делом и саветом бити на руци, да свој повао подигну и унапреде, па да и наша трговина и занатство пође олим правцем напредовања, којим наш земљораднички сталеж помоћу својих задруга већ иде.

Од наше стране нека је ова корисна установа сваком најтоплије препоручева.

У спомен пок, Јељлци Милутиновићевој из Панчева, послали су г.г. Вељко и Ана Констаттиновић из Панчева, као својој љубимици 10 круна на српеки учитељски конвикт у Нов. Саду.