Ženski svet

У Новом Саду, 1. маја 1904.

Год. ХК.

ИЗЛАЗИ: Сваког 1. дана у месецу.

83 круне; ва Србију 8'/, дин.

НОВА | ТЕКОВИНА.

Идуће године навршиће се тридесета, година, како се међу Српкињама «е ове стране отпочеле стварати Добротворне Задруге. Њихов је делокруг био у почетку врло скроман; он се простирао само на одевање сироте школске деце и на потпоре старица и пострадалих грађана.

Са помножавањем ових задруга проширивао се и њихов делокруг. Већ ст.бечејска задруга није се ни назвала добротворна, већ просветна задруга, јер је у свом задатку прихватила да потпомаже просвету народну. По њеном примеру усвојила је то и суботичка задруга и ставила је себп у задатак, да оснује Фонд за више образовање Српкињица. Кад је дошла на ред и новосадска задруга, она је још даље проширила своје деловање и поред хуманог и просветног задатка примила је да потпомаже и привредни круг женског занимања, а по њеном примеру су после све задруге, које ву доцније ницале с ове стране, па и оне у Далмацији, Босни и Херцеговини, прихваћале и примале у свој задатак ова три правца, јер их је новосадска изложба женских рукотворина од 1884. године и у трећем привредном за-

| датку јако осоколила и већ је доцније вел.-бечкеречка задруга помишљала, да присвоји за ове задруге тамошњу државну ткачку школу, коју данас поседује наш велепоседник г. Лаза Дунђерски.

Кад је 1891. г. изишао закон за Угареку, да се имају завести обвезна дечија забавишта у евим општинама, настала је опасност, да ће нам се тим мерама одродити подмладак од своје вере и народновти п ове су задруге по Угарској листом устале, да сачувају децу народну од те опасности, те су дизале у својим круговима и из своје иницијативе веропсповедна забавишта са српским језиком, које закон дозвољава. Доцније су и саме ерпске православне црквене општине прихватиле мисао ових задруга и подизале или потпомагале овака забавишта у свом делокругу и наша српска дечица. имају данас по свим већим местима своја забавишта, где св забављају у духу наше вере и народности и она велика опасност, која је с те стране попретила, отклоњена је са глава наше народне омладине.

У току времена појачало нам је Српство у главном граду Краљевине Хрватске