Ženski svet

114. ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр, 8.

10. ПОЈАВА. СВИ ПРЕЂАШЊИ ОСИМ ВИЛА,

_ Богати сељак :

Шта беше тог Ти мили гласи, та дивна лица, та велика ерећа твоја! Ти ниси бедни сиромашак више. Ох, како се судбина за трен ока мења! Опрости ми, добро момче, што сам те вређао у срџби родитељској. Тебе воли моје дете, ти си честито момче и она је богата девојка и прилика сте једно за друго, па нека сте сретни и благовловени !

Пастир :

Не, ја твоје кћери нити сам тражио, нити

је сада требам. Идите ви с милим Богом! Ко се у добру тако понесе, да презире беду сиротињску и гони слабе и нејаке, да му је царевина у рукама, ни сусед му не бих био, а не да се с њиме сродим. Ево моје избранице, која ме је волела у невољи мојој, нека ми друга буде и у ерећи и изобиљу !

. Богали% сељак: Ту си ти изабрао дакле, ту слепачку кћер 2 Мара: (Загрли оца —) Слатки оче мој, не слушај тога охолога и злобнога чевека !

Слепа :

Слуша Бог, дете моје, он ће му за то платити. Ја не роптам против милости његове. Ослепио сам, али — хвала буди Господу — у поштењу и молитви. А свете нас књиге уче да Бог баш на миљенике своје шаље разнолика искушења. Ко зна, зашто је и ово добро 2

А ти, злобни човече, не горди се тако у добру своме, јер Бог ти је дао, Бог ти можеи узети. Лећи ћеш богат, ал ко зна, како ћеш осванути. Не ругај ее мојој незаслуженој беди, да и тебе не сустигне.

Богати сељак: Кући, Анка: Остави тога лудака, нека га усреће ти просјаци својим придикамз. (Оду.)

1. ПОЈАВА. ПРЕЂАШЊИ ОСИМ БОГАТАША И АНКЕ.

Слепац ;

Просјаци! 0, безумни човече, не бојиш ли се клетве божје, не стрепиш ли од срџбе његове 2 Просјаци! Та преко ноћи просјаком и сам можеш постати,

Пастир : Ах, пуста охолости, како умеш да занесеш слаба човека ! Ал, оставимо њих! Буди ми еретна, Маро моја! Добро ми дошли, мили гости, не имадох кад вас ни ноздравити !

Мара :

Ох, да сам знала да ће ми сиромах отац таких погрда чути овде, не бих ни долазила. Али помислих да ће му годити овде крај извора на свежем зраку да проведе данашњи лепи дан, те се упутих с њиме у гору; а сада му безбожник загорча ове мирне часове.

Слепац :

Умири се, дете моје, та ја сам много више препатио свога века, а да би ми така лудост усколебати могла мир душе моје, Не брини се, чедо, за мене, и остави ме, да се помолим Богу за душу тога нееретнога човека !

(Мара му помогне и он седне на стену и удубе сву молитву) Пасттр :

Јеси ли чула, Маро слатка, каква нам је

срећа прискочила 2 Мара :

Ах, ја стрешим од тога призора. СОлушала сам у причама о вилама милосницама, али их ни у сну видела нисам.

Пастир :

0, пастиру у гори оне често снове ките и проводе с њиме шале виловите. Али се немој бојати њих! То су добри дуси наши, који нас штите од беде земаљске и заносе нас надом у лепше светове,

Ах, и нама ће се ето нов свет родити. Хајдемо до двора вилинског ! Али пре но што тамо пођемо, да измолимо најпре благослов од оца нашега.

(Клекну пред старца.)

Оче, дошао је час, да наступимо са Вашом добром Маром наш еретни заједнички живот, Бог је нашу везу ето већ благословио и обдарио нас милошћу својом ; благословите нас и Ви, оче!

Слетац :

(Стави им руке на главе и подигне се.)

Нека сте благословени, децо, сретни и ду-—

говечни били! А благодарим ти Господе, што сам и то дочекао ! (Пољуби их обадвоје у чело, а они њега у руку.) Мара : Да одемо, оче пред вилинске дворе !

а ајања а а 5