Ženski svet

Бр 8.

Слепац:

Хајдемо, децо! Милосна су то божја створења. Ех, ко ће као Бог!2 (Мара га води. Ђорђе иде за њима и свира у фрулу арију:

„Нису виле чаробнице“. Завеса пада) П. ПРИВОР, РОРСКИ пут. 1. ПОЈАВА. БОГАТИ СЕЉАК ИМ АНКА У СИРОМАШКОМ И ПОДЕРАНОМ ОДЕЛУ. Багала сељак:

Хајдемо, чедо моје, широк је бели евет ! Овде ми је тешко надничити, где сам до јуче најбогатији човек био; а и теби је зацело тешко гледати гору ову, где је срећа твоја закопана. Ах, негдалињи добри пријатељи моји, докле блага

_ беше, како се бездушно користише неприликама, нашим, у које нас непромишљена раскош ували ! Разграбише нам као вуци и оно мало крова над главом.

Анка :

Ох, како се брзо испунише речи елепога спромашка. Легосмо богати, а кад се пробудисмо, ни крова над главом. Ах, мајко моја, да си сад жива, да видиш, до чега ти јединица дође !

(Наслони се на раме оцу и плаче. Утом се диже етражња завеса и појави се у јакој еветлости високи "трем вилинског двора. На њему вилинска краљица благосиља пастира и Мару. Анка врисне :)

Ђорђе, Ђорђе слатки, опрости ми и сретан био!

(Стропошта се на под. Отац клекне поред ње.)

ЖЕНСКИ СВЕТ. - 175.

2. ПОЈАВА ПРЕЂАШЊИ И КОЛО ВИЛА. НАСРЕДИ КРАЉИЦА, А ПРЕД ЊОМ ПАСТИР И МАРА КЛЕЧЕ. СЛЕПАЦ НАСЛОЊЕН НА ПАЛИЦУ СТОЈИ САСТРАНЕ.

Краљица вила : Ево ти, сине, прими ово за путни трошак кроз земаљски живот свој ! (Преда му сандуче.) Бој се Бога и љуби ближњега свога! (Сви устану и окрену се напред.)

Коло вила: (— пева —)

Нису виле чаробнице,

Да људима злобу чине —

Већ су оне посланице

Вишњег Бога са висине:

Да у гори добре штите,

Да им сладе горке дане;

Да понизе поносите,

А уереће сиротане. Певај, пастиру, с вама је Бог, Грли, невесто, драгана свог!

(Стражња вавеса пада.)

3. ПОЈАВА. БОРАТИ СЕЉАК И АНКА Богат сељак: (— Трва Анку —)

Освести се, чедо моје ! (Сруши се преко ње и обгрли је.)

[давеса. пада.

Донекле по замисли и грађи г. Ј. Екелера, члана новосадеког певачког друштва „Невена“,

за дилетантски приказ извео У Новом Саду, на Лазареву Суботу 1904.

Јован Живојновић,

ни > аи -=њ————————

ПОИХОЛОГИЈА СПОЛОВА.

Паја Р. Радосављевић — Цирих.

Данас кад се говори и пише о сексуалним разликама, а нарочито са психичке стране, човек не може просто да се снађе у оном мору широких погледа, дубоких мисли и тешких Фраза. Духовите се речи и реченице тада једна за другом нижу и ваљају и кад би се човек запитао шта је добио тим читавим благоглаголанијем нехотице мора да се насмеје том страственом шпорту госпоже Фантазије. „Жена види дубоко,

„Орпека мајко! У твојим је рукама потоња судбина народна, у твоме је крилу његова енага и елава : одужиш ли народу свој

дуг, потомство ће те славити“. Др. Милан Јовановић. | а муж високо“ ; „Мушкарцу је свет — срце, а жени срце — свет“; „Мушкарци гледају на то,

што се о њима мисли, а жене на то, што се о њима говори“ ; „Кенина је снага, да. осеђа њежно као дете и да буде устрајне воље и јака као мушкарац“, — ето, то су од прилике свакидашшње психолошке есенције у погледу на сексуалне диференције. МИ у опће та логичко-дијалектичка метода јако се увукла у данашњи