Ženski svet

У Новом Саду, !. децембра 1904.

Тод. ХГХ.

ИЗЛАЗИ: Сваког 1. дана у месецу.

3 круне; ва Србију 8'/, дин.

ДЕВОЈАЧКА ДРУШТВА И НАШЕ ДОБРОТВОРНЕ ЗАДРУГЕ ОРИКИЊА.

Српско девојачко Коло Добротворне Задруге Срикиња панчевачких издало је овај проглас:

Сестре !

Не казујемо Вам ништа ново, свакако и Ви из већих наших места и Ви по мањим; општинама српским, знате за наше српско девојачко Коло, добротворне Задруге Српкиња овдашњих.

Не спомињемо што би се саме уздизвале, али чуле сте нема сумње, да ево више од године дана радимо на нашим састанцима помоћу предавања,“ јавног читања и т. д. око свога образовања у српскоме духу, да се трудимо, да узмемо удела у сваком српском народном покрету, да смо се удружиле, сакупиле под заштитом наше добротворне Задруге, да као њен саставни део, проширујући њен делокруг, себе и друге упознамо, како би и ми Српкиње девојке према својим силама, тамо где нам је места, биле од користи по многу српску ствар. Ту екоро донела је наша свесна, српска штампа белешке о нама.

Сестре!

Не дођосте ли и саме на помисао, да једна женска Задруга са једним својим Колом не може много. Али да се може много, кад би свака наша Задруга свугде своје Коло имала, јелте да и саме увиђате 2 То би хтеле и да постигнемо овим нашим прогласом на Вас сестре.

Позивамо Вас, да код својих матера, чланица женских задруга, свугде где такових има, — а има их, где год је српске свести — порадите, да дотична женска Задруга у вас, попут наше панчевачке, оснује у своме крилу своје девојачко Коло. Могле сте читати, — новине су донеле, ни женска Задруга, ни Ви девојке, не би имале никаквих тешкоћа, при оснивању свога Кола. Женска Задруга Ваша треба. да Вас сазове у ванредни састанак, Ви треба да изаберете међу собом председницу, девојку, која би морала уједно да буде и редовна чланица Задруге, (ако случајно није, она треба да се пријави), треба дасазовете први редовни састанак,