Ženski svet

Бр. 12.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

261.

СРВКИЊАМА ИЗ УЖЕ УГАРСКЕ.

Наш народ из уже Угарске снашла је је нова беда и невоља Њег. Преузвишеност г. Берзевици кр. уг. министар богочасти и јавне наставе, поднео је скорим предлог земаљском сабору, да се установи нов закон за основну народну наставу. Тај предлог осетљиво дира природно право грађана немађарске народности из уже Угарске, јер присиљава децу већ у првом добу, у ден. нар. школи, да више од половине свога школског времена употребе на изучавање државног или мађареког језика, а у повторној школи се имају сви предмети и тако учити искључиво на мађарском језику. Ако се та намера Угарске владе приведе у закон, може да буде врло убитачна за наш народни живот у овим крајевима у толико више, што се тим предлогом у многом скучавају права наших автономних власти над наставом и учитељством њеним.

Опасност је дакле велика за наш народни живот. Ту су опасност опазиле све немађарске народности и дигле се листом да стану на пут тој владиној намери. Против тога се подигли и сви представници нашег народа својим представкама влади и земаљском сабору, ту су наше највише духовне и автономне власти, ту општине, епархијске скупштине, ту народни зборови па чак и наши Срби посланици на земаљском сабору устали су, да изјаве своје непристајање на тај предлог ма да су чланови владине странке и моле, да се исти предлог повуче са дневног реда.

У том смеру искупило се и једно Коло Новосаткиња и договорило се да и оне, женскиње подигну свога гласа против тих предлога п издале су на своје сестре овај прогласе :

Драге сестре!

Молимо Вас, да се сетите дужности, и да скупите што више потписа на послатим табацима. Склопите са Оловакињама иРумункињама где их има одбор, зађите по месту Вашем, и обиђите сваку ерпеку, словачку, румунску матер»

жену и одраслу девојку; растумачите у чему је ствар, и ниједна неће одрећи потписа свогЛМолимо да најдуже за 14 дана вратите табаке једној од потписаних.

Нови Сад, новембра 1904. год.

Олга Марка Вилића, Софија Мите Ђорђевића, Софија др. Веселина Ђисаловића, Јулка др. Бранка Илијћа, СоФија удова Кристића, Олга др. Милоша Крно, Александра Косте Лере, Олга Јоце Мушицког, Јелисавета Андрије Матића, Марија Тоше Мартоношка, Ида Владе Мацедонића, Марија Кузмана Миловановића, Катица пл. Новића, Катинка Петра Попадића, Катица поп Боже Поповића, Антелина Ћире Поповића, Марта др. Лазе Станојевића, Милица Јаше Томића, Љубица. Стеве Теодоровића,

Уз тај проглас изашао је и табак за потписиване имена са овом пропратницом:

Драте Српкиње!

Потпишите на овом табаку имена Ваша, успоредо са сестрама Словакањама и Румункињама где их има, јер. нам је посао заједнички. Те ћемо потписе послати угарском сабору уз молбу, да не прими законски предлог о народним школама. Тај законски предлог потискује наш матерњи језик из наших народних школа и хоће да нам децу однароди. Угарски сабор тек неће слати наше народне школе у бој против нашег народа. Ми садање и будуће матере нећемо бити кадре да очувамо нашу децу ни у мајчином крилу, ако нам матерњи језик изгуби важност. Света је дужност садањих и будућих матера, да матерњи језик бране и штите, да се заузму за важност његову. Чим добијемо потписе сазваћемо збор или конференцију, да саставимо и усвојимо молбу, која да се пошље на високи угарски сабор.

Надамо се, да ће наше Српкиње поњати важност овог корака п да ће потписати представку оваког смера. Влада је за сад повукла тај свој предлог, али ипак

"није искључено, да ће га у првим редов-

ним приликама поново поднети земаљском сабору, па треба да се чује и излив женског протеста против насиља на светињу матерњег језика,