Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ 63.

Високородна грофица Марија пл. Котек даровала је задрузи К 210 -— и то 100 К у име годишњег прилога за 1908. год. и 100 КЊ за годшињи прилог 1904. г. а 10 К као прилог за забаву. На овом лепом дару захвалиле су чланице са председницом и подпредседницом усмено.

Задруга је изјавила своје топло саучешће врлој чланици гђи Терезији Ковачевић ири губитку њеног брата.

На предлог и заузимање вредне чланице Данице Марковићке узела је задруга у своје закриље једну епроту и брине се за њено издржавање и шаље у оснсв. школу.

Недавно примила се жен. задруга једне изнемогле старице, која добија храну, нужну негу и све што јој је потребно.

Осим тога, добпле су њих више епротица „мање милостиње.

Је“ _ Извештај је узет на повољно знање. За овим оре прешло на извештај пшрегледачица рачуна за к1904. год. п био је следећи: Примање. ПреостаСтак од године 1908. КА. 10:04. — Редовне члана-

рине и уписнине К 11250. — Од потпомажућих чланица К 4950. — Чист приход од забаве К 97386. — Годишњи прилози Висок. грофице Ко-

тек К 200. — Прилог гђе Софије пл. Будаји К 20. — Прилог од општине К 7.— Свега: 496 К 30 п.

Издавање: Уложено у овдашњи новч. завод „Прва ерп. задруга“ 300 КЕ. — За издржавање спроте ПО. Ш. 96 К. — Милостиње. К 2760. Трошкови К 2542. — Преостало од 1904. год. К 4728. — Свега: К 496'20.

Извештај је узет на повољно знање.

Од стране управног одбора предложени предрачун за год. 1905. са следећим примањем: преостатак од год. 1904. К 41728. —— Чланарине и уписнине К 16490. — Годишњи прилог грофице Котек 100 К. — Камате 84 К.— Непредвиђени приход 80 К. — Свега: 415 К 18 п. — Издавањем: '// чланарине у фонд К 5896. — За издржавање двеју сирота К 192— Милостиње К 100— Трошкови К 77. -- Ванредпи трошкови 50 К 22 п. Свега К 47818. Стање з адружно 81/ХП. 1904. г. у Задрузи К 1401'32 примљен је и упућен одбору, да се тога придржавати има.

При обнови часница, која је за горњим предлозима следовала, није било никаквих промена, овим што су две чланице иступиле и у одбор ушле две нове чланице г. Ирена Опмоновић и Маца Вукотић. Остале су све поново биране.

Познато је, да су “Кен. задруге врло лепе али и врло корисне установе, наиме у нашим мањим местима јако су нужне таке задруге.

У оно доба, када се овде у пашем месту жен. задруга основала, беше овде друштвен живот јако растројен.

Српкиње се делиле, туђиле и једна другу избегавале. Да би се опет зближиле п у једно коло пскупиле покуша учитељица Кат. К. Потовићева да неколико свесних Српкиња задобије за ту мисао, како би се у нашем месту жен. задруга основала. То јој пође за руком.

Прва која је прихватила мисао да се оснује задруга, беше г. М. Илић, садашња вредна 'потпредседница. Заузимањем садашње председн. уважене гђе Софиле тл. Будаји п врле п родољубиве потпред. гђе Милице Илић основала се женска задруга у нашем месту.

Коме је познато под каквим приликама је поникла жен. задруга и какве годе је имала да савлада, тај мора ценити дурашност и истрајност оних, који је одржаше.

Но сад с радошћу можемо рећи, да жен. задруга, и ако је мала и са екромним ередетвима располаже, ипак очигледно напредује.

У новије доба имају заслуге врене чланице г. г. Катица уд. Поповић, Лепосава Николић п Б. Шијачка, које су приликом забаве радиле неуморно, да забава што ејајнија буде, пи прикупили су задрузи знатне прилоге.

Ценећи врлине наших чланица надамо се, да ће и од сад као и досад у слозн и споразуму вољно порадити на унапређењу жен. задруге, као што приличи свесним и родољубивим Српкињама. А њихов труд наградиће успех.

тешкоће и нез-

Беч.

Божијом помоћу довршила је Добротворна Задруга Српкиња у Бечу другу годину евога рада и живота и можемо бити успехом.

Број чланова је следећи: Његово Високопреосвештенетво, г. епископ, Др. Никодим Милала

наша

задовољни се

оснивач; почасна чланица, гђа Савка Суботићка. Редовних чланица имамо 22, а потпомажућих 9. Задруга је држала 5 одбореских седница прошле 1904. год. Материјално стање наше задруге је овако: За прошлу годину био је приход од чланарине: 460 К 04 п. Од

многоуважена