Ženski svet

доживотно прилагати годишње на девојачко васпиталиште „Ов. мајке Анђелије у Будапешти по 2800 круна годишње; постао је приложник и заштитник: сомборске, карловачке, даљске п земунске Добротворне Задруге Српкиња; основао је са 20 хиљада круна Ов. Савеки фонд за потпору ерпеких основ. нар. школа. Па и најповије дело, што је о свом трошку подигао на карловачкој саборној цркви највеће звоно у митрополији карловачкој за 18.500. круна, сведоци су Његове лепе дарежљивости. Подигао је из нар. фондова патрпјаршески двор п Народни „Лом, потпомогао је да се подигну еппекопски дворови у Нов. Саду, Будиму и сад се понавља у Вршцу. Све су то дела лепа и племенита, која се нису видела код пређашњих патријараха, бар не у толикој мери и зато је заслужио, да му народ о том свечаном и ретком дану, довикне: Хвала! и Кивео!

Прослава. Наш уважени педагог и књижевник, г. Др. Бојислав Бакић, проф. на Вел. Школи у Београду и председник Просветног Савета, навршио је 8. јануара о. г. равно 80 година, како је постао наставником. Ту су прилику употребили његови поштоваоци, знанци и пријатељи, те су га поздравили и честитали му тај редак доживљај. Па и ми се придружујемо свим тим поштоваоцима и поздрављамо на тој граници нашег поштованог пријатеља са жељом, да га преблаги Бог још дуго поживи на добро и напредак наше књиге п проевете.

Приложници. |. Арса Пајевић п супруга му Анка, из Нов. Сада, обдарили су ев. адмашку цркву у Нов. Саду лепим и екупоценим даровима. Дали су од нашег познатог вештака, сликара, г. Уроша Предића, насликати Мајку Божију и лепо су је уоквирили; пред том еликом гореће трократно дивно сребрно кандило, које је зготовио сарајевеки вештак златар, г. Јован Митричевић. На Благовести је осветио тај дар сам епископ бачки. Њег. Високопреосвештенство, г. Митрофан Шевић и сад ће да се наслађава по“ божан свет овим лепим даровима, које су принели Богу и цркви ови побожни хришћани и суграђани наши.

Српски добротвор Исидор Добровић пз Дарувара покдонио је н ове године 2000 круна друштву „Привреднику на његове цели. Слава му!

Елен Кеј чувена шведска књижевница бавила се у половини прошлог мевеца по неколико дана у Бечу и Будапешти и држала тамо на немачком језику по три јавна предавања. Публика из обе престонице одушевљено је примила и поздравила славну ову светску књижевницу. Веле, да је.то врло симпатична женекиња, тиха и смерна у понашању и тек кад говори засијају јој се плаве очи. Има јој око 55 кодина. Њена најновија књига: „Паз Јаћтћивдет де Ктаев“ изишла је већ у седмом издању и чита се у целом образованом свету као нека повина на

ЖЕНСКИ СВЕТ 93.

друштвено-васпитном пољу. У идућем броју донећемо опширнији допис о овој женекињи.

Епархијска управа у Темишвару прогласом једним тражи од својих верних, да се уписују у чланство пли да дају прилоге за епархијски школски фонд, који се тамо оснива зарад потпоре основ. нар. школа у спромашним општпнима те епархије. По том прогласу пма чланова Добротвора, који уплате једном за евагда 000 кр, чланова оснивача, који уплате 100 кр. пи чланова потпомагача, који плаћају годишње по 4 кр. Остали су приложници. Новац ће купити по опћинама нарочпти повереници а имена члансва и прилагача ће се јавно износити.

Ми похваљујемо ревност те епархијске управе за своје школе; само не знамо, зашто је онда основан у Срем. Карловцима ев. савски фонд, кад ће свака епархија имати своје засебне фондове за ове цели 2!

Књижевном друштву „Змају потврђена су правила од земаљске владе и сад ће отпочети свој посао.

Српкиње у Книну у Далмацији, Санском Мосту у Босни, Батоњи у чанадској жупанији спремају се, да и оне образују Добротворну Задругу, а Орпкиње у Сарајеву п Мостару већ су саставиле своја правила и послали на одобрење својим властима. Келимо им свака успеха.

Забаве. Српека трговачка омладина у Бечу приредила је 22. фебруара (7. марта) о. г. своју забаву у корист фонда срп. правосл. цркв. општине за одржање црквеног хора у тој српској цркви. Добровољно су суделовале г-ђице: Вера пл. Бајићева, Милева Марковићева п Нина Андрејева-Протазов, оперске певачице п хор ерпске правовл. цркве у Бечу.

Дружина православних Срба „Лобратимславо у Фочи прпредила је 20. фебруара о. г. забаву са лепим програмом. |

Добротворна Задруга Српкиња у Задру уз су; деловање српског певачког друштва „Бранко приредила је забаву на Сретеније 2. (15.) фебруара о. г. у корист задружног фонда.

Добротворна Задруга Српкиња у Даљу приредила је у корист своје благајне забаву е игранком 27. фебруара (12. марта) о. г.

Г-ђа Јулка В. Виторовића наставница школе Беогр. Кен. Друштва навршује 1. априла о. г. двадесет и пет година као наставница школе "Кенског Друштва. Госпођа је као млада девојка ступила за наставницу у ову школу, и све време ове своје тешке службе показала је пуно воље, савесности и пожртвовања.

Шта значи провести оволики низ година учећи децу и изводећи их на пут самостална живота —- знаће само они, који су и сами томе позиву посвећени.

Кад се уз ово узме још у обзир, да је ова школа приватна установа, којом управља одбор од 26 госпођа, разног сехваћања и појимања о наставничкој дужности, онда се тек може за-