Ženski svet

112. ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 5.

штву и одбор је у смислу својих правила изабрао до идуће ред. скупштине на ово упражњено место, г-ђу Софију Манигодићку.

У другој седници утврђене су цене за седишта приликом концерта прославног и пријављено је нових 8 редов. чланица и 26 потпомажућих, те е тим има наша задруга 174 редовне и 26 потпомаж. чланица, свега: 200 чланица. Редовне ву чланице ове: Даринка Буља из Вилова, Невена Д. Јанковићка. из Будимпеште, Мила Сарајлићка из тКабља, Јулка М. уКивановићка, Вида П. Јовановићка, Ателина, Манојловићка, Корнелија дра Свињарев и Софија М. Француска. Потпомажуће су све девојке п попајвшше: кћери наших ред. чланица, а паиме Елиза Барако, Олга Бајић, Дана Георгијевић, Једва Дера, Софија Ивковић, Невена. Јорговић,

Софија Јевтић, Јустина Кода, Вера Кода, Олга:

„Љубиша, Зорка Мартоношки, Добрпла Матић, Добрила Огњановић, Милена Павловић, Мица Полит, Владислава Полит, Вера Поповић, Катица Поповић, Јулка Рунић-Малешевић, Ванда пл. Стратимировић, Дана Томић, Зора Томић, Мара Шилић, Меланија Адамовић, Марта Адамовић и Марта Хирт. Са овим се овдашње девојачко кодо прикључило овом друштву п под овим закриљем може п своје посебне. интересе вршити. — Председница је известила, да су и друга два сребрна кандила, наручена за дар св. саборној цркви, стигла и да су исплаћена са 869 круна. Сва три кандила, што прплаже ова задруга св. саборној цркви вреде дакле, без других трошкова: 19420 круне. — Умолио се перовођа друштвени, да извести вуковарску добротворну задругу Српкиња о друштвеном забавишту, које је та задруга молила, јер намерава и сама, да подигне у својој средини такав завод. — Известиће се месно грађ. стрељачко дру“ штво, да за ову годину не може ова задруга припомагати за приређивање мајске забаве у корист тог друштва, јер је сама заузета спремањем око евоје 25. годишње проелаве, која ће се такође маја мевеца о. г. држати.

Вршац.

Добротворна Задруга Српкиња Вршчанака одржала је 80. јануара т. г. на дан св. Тријерарха своју редовну главну екупштинеку седницу, која је текла овим редом:

У одсуству начелнице, Јелене Деметровић, поздравила је у лепом броју сакупљепе чланице потпредседница Јелка „Драгић искреном добродошлицом и отворила је екупштинеку седницу. Поздраву се одазваше чланице са усклицима: "Кивела подначелница. По прочитању еппеска члапова женске задруге и пошто је констатовано, да у току минуле 1904. г. међу чланицама ни једног самртног случаја пе беше, позвала је председавајућа подначелница перовођу, да поднесе главној екупштини извештај о раду управног одбора у г. 1904.

– = не

Одазивајући се том позиву изнео је перовођа, патријарашки протођакон, Стефан Николић, главнији рад управног одбора у следећем:

Славна скупштино!

Част ми је у име управног одбора Добротворне Задруге Српкиња Вршчанака поднети славној скупштини извештај о раду истог одбора у г. 1904:

Течајем г. 1904. одржао је управпи одбор свега 18 седница п у овима решпо 45 предмет» разне садржине. Као пређмињих година, упражњавао се управни одбор и овеу доброчинству, када је сходно и прописима друштвених правила водио бригу о сиротој српској младежи, која похађа меспу веропеповедпу основну ше лу, а тако исто по о старпцама, које су изне и за сваки рад песпособне постале. За одело и обућу споменутим спромаштим ученпцама издато је 186 К 380 п. а у име милостиње раздељено је 166 К. У осталом о овим п друге врсте пздацима као и о приходима, које је пмала женска задруга од камате на свој капитал, од чланарине, од једног концерта п мајалеса, говоре нам цифре у завршном рачуну, који ће се славној скупштини засебно на одобрење поднети, услед чега не сматрам за потребно да се код тих ствари дуже задржавам. а

У последњој екупштинској седници добротворне задруге Српкиња Вршчанака, одржаној лањеке године у овај дан закључено је једногласно, да наша добротворна задруга оснује жеп-

ску раденичку школу п поверено је управном |

одбору да се за што скорије отварање те школе постара. Сходно томе овлаштењу „учинио је одбор питање о оснивању радепичке школе предметом озбиљне студије, уложио је читаву своју снагу и најбоље умење, како би поверени му посао па задовољетво извршио, како би остварењем лепе замисли ударио чврст темељ радиности женеког подмлатка, те тиме етворио од истог добре домаћице и ваљане раденице. О евреп и уређењу те школе говориће нам нацрт за „Правила исте, израђен по Правилима раденичке школе добротворне женске задруге у Вел. Кикинди, којићу бити слободан у смислу закључка, управног одбора славној скупштини на одобрење поднети, а овде ћу се у кратко само тога дотаћи, шта је управни одбор до сад учинио, да би се школа што пре отворила а по том своју еврху што боље постигла. Да би будуће ученице женске раденичке школе у истој ваљапу наставу добиле, изабрао је управни одбор гђиу Даницу Стојановићеву, кројиљу, за учитељицу раденичке школе, и послао је исту госпођицу у емпелу уговора, склопљеног с њоме у Беч, да тамо у познатом салону гђе Албертине Раш 8 месеца проведе п усаврши се у кроју женског одела. По повратку исте госпођице отворена је 1. септембра 1904. г. у име Божје наша раденичка школа, која од тога времена па задовољство управног одбора, на напредак до сад још до душе малобројних ученица, и напокон задо“