Ženski svet

Брано:

поле имућнија жена хоће да дође на забаву, често пута треба 200—600 круна за хаљину. Ето, од тога се боје млади људи и — не жене се.

НОВИНАРСТВО.

Привредник. Орган Савеза Српских Земљорадничких Задруга у Аустро-Угарској п Орпеког Прпвредног Друштва у Загребу. Година УШ. Изишао је 6. број Привредника са многостручним садржајем привредне и трговинско-занатлијске природе.

Привреднику је цена само 4 круне на годину, а читајући Привредник, сваки ће Србин најбоље и најлакше упознати са привредним покретом, који се п код нас Срба све боље штри, упознаће се са правцем рада, који је и Чехе и друге напредне народе подигао. Хвала Богу креће и код нас Срба на боље, а од сад ће сложним, смишљеним и истрајним радом — још боље бити.

»Српски Народ«. Уз сарадњу признатих научника, књижевника и уметника вриских, од 25. фебруара ове год. почесмо издавати лист у којем ће се, по могућности, износити целокупан савремени живот српскога народа. На овај нас је корак побудило и сувише разлога. Пре евега, географски положај, верске прилике, а особито политичко стање српекога народа много су припомогли да се данас Срби узајамно не познају како би требало. Уз ово су наши поједини крајеви нетачно обавештени једни о другима, било због пристрасне критике неких српских листова, било због тенденциознога писања наших непријатеља. Најзад, мора се прпзнати, да међу појединим Орбима, в вереких, политичких и других узрока, има п неоправдапе пискључивости. Стога ће овом лиету бити поглавити задатак: да узајамно утознаје, да тачно обавештава и да не тртљење искорењује. О предметима, о којима може бити различитих мишљења (личних, партиских, вереких п обласних), настојаваћемо да се говори е разних етрапа и да сео њима чује свака ми-

сао исказана хладно, објективно и без полемике.

Према своме поглавптом задатку, лпет ће доносити: новости из свих крајева српских, политичке п културне чланке и расправе о нашем пароду, преводе и изводе туђих писаца о српеком народу, путописе по српским земљама, животопиее савремених и ранијих политичких по културпих радника наших, дописе из појединих крајева ерпеких, живот, обичаје и предања натега народа, оцене, прикаве и библиографију оних дела која говоре о српском народу. Забави је такође одређено место у нашем листу.

Лист се зове „Сртски Народ“, а излази 10. к 55. у сваком месецу на шеснаест повезаних етрана. Лист ће, по могућности, доносити п по коју слику. Годишња ће цена листу бити за све крајеве српске 6 динара (круна). Ђаци

ЖЕНСКИ СВЕТ

119.

лист добивају за 5 динара (круна). Један број стаје 0'80, а за ђаке 0'25 динара. У Београду, 1. марта 1909. У име издавачкога одбора, професор Л. Зрнић, уредник »Српскога Народа«.

Наставно градиво из мађарског језика у две свеске, једна за 1. и П. разред ерп. осн. нар. школе и вреди 1 кр. 60 п., а друга за ШИ. разред овн. нар. школе, вреди 1 кр. 20 п, Обе је књиге написао по начину „Непосредности а по мађарском тексту. за српске школе удесио Крета Малеташки, учитељ туријски. Ове су лекције излазиле у „Школском Одјеку и одатле су п прештампане, а изишле су у ерпекој књижари пи штампарији Браће М. Поповића у Нов. Саду 1904. Ово је нов начин наставе. У том погледу владају међу учитељством два правца, једни су за тосредан начин, или на основу матерњег језика, да се учи етран језик, а други су за начин нетосредностам, т.ј. да се стран језик учи одмах говором самог страног језика. Ове ву књиге удешене по овом другом начину, и ко се год бави тим предметом, вредно је, да набави те књиге и да се упозна изближе поменутим начином обуке у својој школи.

Мађарско-српски речник од Јована Грчића, издање српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Нов. Саду.

Како се пишу писма српски и пнемамки. Упутство за трговце и за свакога, особито пак за трговце. Ту су изложена сваковрсна писма за трговце на српском и одма и на немачком језику и врло ће згодно послужити млађим трговцима у том погледу. Цена: 1 кр. 40 пот. или 1 дин. 40 пара а има 175 страна велике осмине.

ЗАХВАЛА.

Госпође Милица В. Боборона п Марија 'Њ. Мане, поклониле су пашој задруви свака по 100 круна.

Овим даровима постају оне добротворкама наше задруге. Хвала им! Добротворна Задруга Српкиња Шапчевачкиг.

Анка К. Милутиновића, председница. Др. Никола Милутиновић,

теровођа.

Поруке.

Јављамо нашим поштов. сарадницама, да смо на молбу гђе Шумадинке из Београда обуставили њена писма, у којима је почела изнашати и критички приказивати друштвени живот интелигентнијег кола тамошњих женскиња,