Ženski svet

118. ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 5.

ТИЛ Љ'А,

Ружица Загорица. На вел. петак о. г. предадосмо Сентомашком гробљу земне остатке испитане учитељице, Ружице Загорице у цвету младости у 22 години живота. Беше то тужан спровод, јер је свако срце у многобројних пратилаца осећало, да прати једно младо, добро п мило створење на неповратни пут, Покојница је довршила српеку вишу девојачку школу у Нов. Саду е врло добрим успехом, по том је довршила и срп. учитељску школу у Сомбору, такође ес врло добрим успехом и сад кад је требала да олакша матери и браћи терет бриге, а народу и просвети треба да буде од користи, покоси је неумитна емрт. Бог да јој душу прости!

Т Јеврем Ћурчић. Наш пријатељ, г. теван Ћурчић, власник и управник „Београдских Новина , изгубио је велике недеље о. г. и другог и још једног сина Јеврема (Јашу) свршеног

правника и новинара. Отишао је, сирома, зимус у Стару Србију и Маћедонију, да се лично увери о патњама тамошње своје браће па назебе и паде у сушидцу, те дубоко ожалости своје родитеље п сеје, а народ изгуби у њему велика пријатеља и спремна раденика. Вечан му спомен!

т Анка удова Ракић. ДЛДокторадн медицине, г-ђица Корнелија Ракићева, питомица Добротворне Задруге Српкиње Новосаткиња, изгубила је 17. (80.) априла 0.г.и последњи евој ослонац своју добру мајку у 54. години живота, коју смо овде у Нов. Саду у алмашком гробљу сахранила уз саучешће многих пријатеља и познаника. „Лака јој црна земља била!

т Александра Вујићева, врсна Српкиња и ћерка г. Ђуре Вујића из Сомбора, упокојила се 10. (28.) марта о. г. у 18. години евога млађаног живота и љуто ојадила своје добре родитеље, браћу и сестре. Вечан јој спомен!

~ пре |

„__ 5780), го МО 9

=> БЕЛЕШК Е.

Мо

ПРОСВЕТА.

АМЕРИКА.

Срби у Америци имају 14—15 својих Добро творних установа за међусобно помагање; имају своје певачко друштво, своје читаонице, сад већ и две Добротворне Задруге Српкиња; имају своје цркве и парохије; али немају још ни једне своје школе. Добротворна Задруга Српкиња у СанФранциску хоће и ту страну да попуни, Она је прегла из све снаге за тим те купи прилоге и успела је толико да ће још у току ове године отворити тамо српеку народну школу. Тако ће се посведочити, да Добротворне Задруге не приређују само забаве, као што неки веле, пего отвара ето и шкоде па и на овој страни, а забаве су јој средетво за цел.

ЗДРАВЉЕ.

Против жуљева. Ево једно доста спгурно средство против ове мале, али готово опште невоље — жуљева. Шре него што легнете спавати, одсеците оштрим ножићем спољну дебелу кору од жуља, па ћете опазити једну црну тачку. То је такозвана глава жуља. За тим узмите један лимун и пресеците га на двоје, па расечену страну метните на жуљ и добро привежите. То треба поновити три до четири вечера. Онај сок од лимуна потпуно ће одвојити жуљ од коже и на крају четврте или пете ноћи, кад скинете ујутру димун, видећете на њему нешто налик на трн, са мало крвљу обојено. То је жуљ, који

3 —

је извађен. Немојте се чудити ако се то све сврши још треће ноћи.

РАЗНО.

Зашто се не жене млади људиг Брижне матере у Америци очајавају, што им се кћери не удају и испитују узроке, зашто се млади људи не жене. А узрок је врло прост и то питање решио је један свештеник. Он вели, да се млади људи за то не жене, јер се боје кројачких рачуна, који им се сваки час подносе на исплату. Још пре тридесет година било је друкчије. Овакој васпитаној девојци било је најмилије занимање и раз»нођење, кад седне за шиваћу машину, и најмилија јој је била она хаљина, коју је сама сашила.

Разни шпортови универзитет, ђаци женскиње, женске лекари и адвокати, били су пре непознати. У место да своје време прекрате читањем којекаквих романа, девојке су училе да кувају, шију, перу и глачају рубље и није било девојке, која није сама своју венчану хаљину сашила. Али данас није тако. Данас, када треба, да се начини хаљина, прво се држи читав савет по недељу дана: каква треба да буде та хаљина, и кад кројачица донесе хаљину, муж се скамени од чуда, када види рачун. Пре тридесет година могла се најлепша хаљина зготовити за 90 круна, а удавача се могла са 400 круна лепо опремити. Али данас је друкчије. Данас једна обична хаљина стаје 240 круна, а кад каква,