Ženski svet

Бре 7=9.

и. »Очајање« са »Сиротицом« и Сирочадма« нашле заштите у »Доброчинству«, на чему се само »Захвалност« г-ђа Милка Марковићка, у бираним речма захвалила и у знак своје благодарности обасипала публику и Доброчинство (слику) са ружама. То је био и величанствен и дирљив призор, а кад се узме, да је то приредила и извела наша дична глумица, наша омиљена. Милка Марковићка, чланица српског народног позоришта, онда се може и рећи, да је то била узвишена сцена, која је за ову прилику заиста била круна Добротворној Задрузи Српкиња Новосаткиња. У тим сликама приказала је Доброчинство у дивном призору г-ђица Мара Шилићева, наша лепотица, Патњу, Очајање и Сиротицу, приказале су три одраслије ученице српске више девојачке школе: Тинка Стакић, Вида Милић и Даница Мандићева, а четворо сирочади приказале су Јованка Тодоровићева ученица |. р. српске више девојачке школе и Вера Бранчић, Теодора Форкапић и Невенка Б. Поповић ученице основних народних школа.

За тако одличне уметнике спремила је слављеница поред публикиног признања и лепе дарове и обдарила је г. Перу Стојановића, дивном лиром од цвећа с траком и сходним надписом, а госпође и госпођице суделачице с ракошним пукетима и тракама, такође са надписима. Г. Пери Стојановићу предала је лиру г-ђица Владислава Политова, а пукете ггг. Миливој Кенђелац, правник и Владислав Ненадовић, магистар фармације.

После концерта настала је игранка, која је текла достојанствено и весело међу омладином све до зоре, а старији су имали заједничку вечеру с гостима у истој гостионици.

Како је истога вечера и у истој гостионици била заједничка вечера бирача за земаљски · сабор у почаст своме кандидату барону Алфреду Телекију, то су гости препунили дворану и није се могло ни комотно седети ни

ЖЕНСКИ СВЕТ

169.

коју искрену рећи, него се за вечером поздравио само Њ. В. г. епископ, као патрон друштвени, гости са странеи суделачи, а гости су отпоздравили здравицом начелници Јулки Радовановићки и перовођи Арк. Варађанину.

Стигло је тога дана око 50 брзојавних и писмених честитака, које се нису могле читати у оној гунгули и ларми, него се читали у идућој одборској седници, а које ћемо у идућем броју саопштити.

Овом приликом имамо да наведемо, да су одборници и све остале часнице друштвене развиле највећу делатност, да ова прослава изађе светла и свечана, а највише се истицале поред начелнице и благајкиње г-ђе Анке А. Пајевићке, г-ђе Ангелина Ћ. Поповића и Марија Плавшићка, јер су оне за ову прилику прикупиле 32 девојке у чланство и спремиле их, да на концерту дочекују госте и одводе на своја места. Тај венац девојачки био је врло леп призор и у многом развеселио и разведрио госте, а особито младиће. У том венцу учествовале су на концерту поред одборкиња наших ове девојке: Марта Адамовићева, Меланија Адамовићева, Елиза Барако, Олга Бајић, Дана Георгијевић, Јелка Дера, Кристина Екмеџић, Софија Ивковић, Софија Јевтић, Невена Јорговић, Вера Кода, Јустина Кода, Јованка Кондороши, Олга Љубиша, Зорка Мартоношка, Милана Павловић, Владислава Полит, Мица Полит, Вера Поповић, Катица Поповић, Јулка Рунић-Малешевић, Ванда Стратимировић, Марта Хирт, Мара Шилић, Дана Томић, Зорка Томић, Софија Обренова.

Ж ж Ж

Брзојави и писмени поздрави приликом 25. годишње прославе Добротворне задруге Српкиња Новосаткиња, по азбучном реду:

Бањалука: Четврт вјека сложно и трудно намицати пак узором косовске дјевојке своме српеком роду душевне и физичне ране вијати, часно је данашње величанствене елаве и прославе под новосадским ведрим небом, на којем

2