Ženski svet

Бр. 9.

пајважнија страна, јер женске стварају домове (породице), а једним домом почиње се утврђивати држава; поред тога, жене су најбоља, најсилнија, најјевтинија, најстарпја и најмилија пропаганда народностп, то је свуда призната ствар п за то се у данашње доба п заузимају народи и државе за впше женско образовање, које пада баш у оно доба, од 10—15 године, кад утисци спољњег света најјаче утичу на душу и срце детпње.

Многи нашп родитељи, особито они из интелигентнијег и имућнијег круга, слали су до скора, а многи и данас још шаљу своју женску децу, баш па тога доба, на више образовање у стране и туђе заводе, па и не мисле, колико штете п колико зла чпне тиме своме народу, својој цркви, а често п срећи п будућности своје деце. Изговарају се, да чине то за то, што су ради, да им деца науче који стран језик, а наши им заводи, веле, пе пружају то. (Ја овим приватним заводима пада п тај изговор и сад бп била и срамота п грехота, кад би и даље наши родитељи тражпли стране п туђе заводе п у њима навластито одрођивали ову децу, будуће наше матере — од својих светиња. Оно, тпто су тражили таки родптељи по Вршцу, Белој Цркви, Оршави, ПерЈамошу, Темишвару, Вел. Бечкереку, неки чак у Бечу, Гмундену пи Швајцарској, добили ву у овим прпватним нашим заводима. Истпна, ови су ваводи скупљи од наших јавних установа, али нису ни онп страпп заводи ни мало јевтинијп и много су скупљи још, кад нам одрођују п морално наказе децу нашу.

Наша хумана п просветна удружења постарала су се, да олакшају васпитање п више образовање наше женске деце и оним родптељима, који не могу пли неће много да жртвују за ту цел. Тако су београдске госпође склопиле удружење п подигле ове године Дом за ученице средњих и стручних школа. Ове су године расписале стечај за 50 таких ученица, поставиле стручну управптељицу п тако ће тај дом да замене дом родитељски, којп

ће примати и бодро пазити на физичко

ЖЕНСКИ СВЕТ

195.

п морално развијће те женске омладине, а по врло скромну награду.

У Загребу постоји од три године овамо Девојачки Интернат, кога је основала тамошња Добротворна Задруга СОрпкиња п који је лане примио око 80 ученпца, што полазе тамошње средње, стручне и више школе. И у том заводу влада најбољи ред и даје прилике нашој женској омладини са виших завода, да се упути и у практичном домазлуку, које ће им, као будућим домаћицама бпти од велике користи.

Тој истој цели служи за сад и завод св. Мајке Анђелије у Будимпешти, о ком смо напред говорили.

У Новом Саду постоји од десет година сличан завод српских народпих учитеља под именом: Српски Учитељски Конвикт, који има мушко и женско одељење и који такође, по врло умереној цени даје женској деци целог народа, ма из ког краја био, који полаве те више и стручне школе, добар и строг надзор, удобан стан и здраву храпу. У заводу се практично уче два страна језика: мађарски п немачки.

Сви ови заводи имају своје програме и домаће прописе, који се на вахтевање родитеља бесплатно дају и шаљу. Ва Загреб, Нови Сад и Београд ваља се обратити сампм заводима за то, ва Будимпешту ваља се обратити на секретара друштвеног г. Стевапа В. Поповића, управитеља "Текелијанума, за Беч (ТУјеп) на управитељицу: Кристину Јовановићеву „УШ. Гегћепбедега газе 66.“

Сматрали смо, да је упутно и потребно, да при почетку ове школ. 1905.-6. године свратимо пажњу наших родитеља, који спремају женску децу ва више обравовање, на ове прплике п околности, те да се једном и у наб за женску децу траже само српскп и православни заводи, а поглавито, да се деца, у том најнежнијем добу, предају само српским рукама, јер ће ту бити најбоље и најсигурније вбринута.

= ф-шне-==——————————