Ženski svet

216;

— Тешко томе кога куну. Приповетка из 60окешког живота. Написао Вељко Радојевић. Друго издање. Издање уредништва »Српске Независности« у Сан-Франциску Кал. 1905. Цена 40 сената.

— Наша народна књижевност почела се развијати и с ону страну окејана, у Америци, јер Срби, који су тамо нашли сталне зараде, нагомилали се до стотине хиљада, али су раштркани по васцелој пространој Америци, те за то не може ни књижевност ни заједнички рад да се развије. И ова прва књига приповедачког садржаја, што је тамо поникла, и ако у другом издању, није великог одзива нашла, јер писац, Бокељац, вели у своме поговору, да ће, због слабог одзива, морати напустити даљи рад у овом правцу. Ми мислимо, да је оправдано мњење пишчево, кад тражи, да се створи тамо договоран рад, како да се образује тамо српска читалачка публика; а ми мислимо, да су за ту цел најзгодније српске читаонице и Добротворне Задруге Српкиња.

— Пет изворних приповедака за децу. Написао Душан Ђурић, учитељ. Цена 20 новчића. Наклада књижарнице Ј. Радака у Вел. Кикинди. 1905.

— (Све се може, само кад се хоће. Приповеда српској младежи: Душан Ђурић, учитељ. Цена 30 новчића. Наклада књижарнице Ј. Радака у Вел. Кикинди. 1905.

Душан Ђурић је познат приповедач за децу, јер су му радови излазили у »Невену«, »Голубу« и »Споменку«. И ово су канда прештампани радови из тих листова, те ће као књижице још боље послужити сврси, којој су намењени.

— Учитељски календар и шематизам за просту 1905. годину. Издао и уредио Богдан Ж. Ђурђевић, учитељ земунски. Штампарија Јована Пуље у Земуну, цена: 1:20 круне (1'50. динара).

Овај календар излази тек другу годину и стекао је већ сталну читалачку публику. То нам је постала сад редовна педагошка књига и попуњује на том пољу осетљиву празнину. Особито нам добро долази са те

стране, што нам доста исцрпно доноси шематизам_

свих школа и просветних завода из свих крајева, где наш народ живи, те из овог знамо како стојимо са просветом у Аустро-Угарској, Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори, Старој Србији и Македонији. Поред тога доноси нам тај календар сваке године низ најодабранијих чланака из педагошке струке и упознаје нас са ликовима сваке године с доста знатним бројем наших српских и страних педагога и заслужних раденика на просветном пољу. За то би требало да набави ову књигу сваки учитељ и учитељица или бар свака школска књижница.

— Пјесме Авде Карабеговића. Београд. Штампа 4. Стефановића. 1905.

Другови овог нашег младог песника, Србина Мухамеданца, а нашег сарадника, издали су у лепом приказу а за спомен свога ђачког друговања ове Авдине песме, које одају леп песнички дари пун родољубивих осећаја. Од другова је то врло лепа и за наше прилике врло пријатна појава.

— Мала библиотека од Риста Кисића и Пахера у Мостару изишла је 98. и 99. свеска бр. УШ. и 1Х. која је донела Валцава Штеха у преводу: „Звони тирећи пут“. Весела игра у три чина, с ческог превео Др. Илија Бајић. Уз ову свеску изишао је и Преглед као прилог ове библиотеке.

— Изишао је: »Омладински Гласник» св. 3. год. ||. свеска за март. Изилази месечно. Цена за АвстроУгарску, Босну и Херцеговину, Црну Гору 5 К. За учитеље и ђаке 4 К. За Србију и остале земље 6 франака. За учитеље и ђаке 6 фр. Адреса: «Отлаа. Спавпио», Млеп, УШ. 5кодаг. 16.

ЖЕНСКИ СВЕТ

— Врло корисна књига за ђаке средњих и виших школа, врло подесна за поклоне и награде при разним приликама јесте књига Жила Пејота »Образовање Воље.« Књигу је превео проф. Васа Стајић. Књига је препоручена од кр. земаљ. владе у Загребу, и од земаљске владе у Сарајеву за школске књижнице. Цена увезаној 2:60 К, брошираној 2 К. (2:75 или 2:25 дин.) Полозица чиста прихода је намењена осинвању „Српских Народ. Књижнимаа“. |

- · Србин Црногорац. ·Тако се зове нов српски лист, који је почео да излази ове године у Америци у »Роџајаз«-у, у Аљашки. Излази недељно једанпут а посвећен је слободи, истини и правди. Власник и уредник му је: Божо М. Бећир, а администратор: Лука Савићевић. Цена му је за Америку, Канаду и Мексико 2 долара; за све остале земље: 2:50 долара (10 круна).

— Зборник позоришних дела, свеска 36. „Сеоски „Лола“, позоришна игра у три чина с певањем. Написао Е. Тот, превео Стеван Дескашев. Друго поправљено издање преводиочево. Издање српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новом Саду.1905. Цена: 1 круна.

— Нове музикалије. Смесе народнихг тесата, за гласовир сложио Велимир Сперњак. Цена: 2 круне 40 пот. Може се добити код композитора, пароха у Улми (Торонталска жупанија) или у књижари Браће М. Поповића у Новом Саду. У овој су свесци четрнаест песмица изложене. Г. композитор је већ познат нашем свету својим оваким делима и она препоручују и ово дело.

Исправак.

У Т,п 8. броју пашег листа стављено је испод приповетке: „Повледња љубпчица“ пастр, 179. пме 7 Вукосава Вуканова, а треба: Т Вукосава Лубепова. Молимо да се то узме па знање.

Г-ђа Ана Добројевић из Бос. Крупе, пзволела је претплатити један примјерак „УКенеког Света“ за потппеапу, са чега се, цијењеној То-

1640 у и . спођп, најтоплије захваљује

у Загребу мјесеца августа 1905.

Олга Мартиновић

приправница.

илустрован дечји лист.

Изишао је 6. бр. »Споменка« са одабраном садржином и многим лепим сликама.

Цена је »Споменку« на целу годину за АустроУгарску, Босну и Херцеговину 2 круне; за Србију 2', динара; за Црну Гору 2:', круне а за остале земље 3 круне. Претплата се најбоље шиље поштанском упутницом (Розтапуејзипа — Рбзташтајуапу) или у новчану писму. Претплата се прима само на целу годину.

Најтоплије препоручујемо овај нај јефтинији дечји лист.

ИУ УТО УТО УУ

Штампарија деоничарског друштва »Браник«-а у Новом Саду.