Ženski svet

У Новом Саду, 1. октобра 1905.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

ВЛАСНИК: ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА.

ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ: ЛЕ АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал. Претитата, штво Нови Сад (Џјузаек).

о рукописи и све што се тиче листа, шаље се на уредни- д

Поједини бројеви 30 потура:

ф Цена: на годину 3 круне; за Србију 3") ;,. динара.

За све остале земље 3'/,, франка у злату.

Међу лужичким Србима.

Писма гђе Савке дра Ј. Суботића.

Т.

Драги тријатељу !

Тешко да сте икада добпли вести из овпх крајева. Истина, били су овде прошле године изасланици Матице Српске, г.г. А. Хаџић, председник, и др. Милан Савић, секретар, са својом госпођом и ћерком. Алп онп су обишли само ово место, Будишин (Бауцен) и најближу околину; а ми ћемо, ако Бог да, п друге крајеве да обиђемо у којима живе наша браћа лужички Срби.

Путујем с једном одличном Рускињом из Петрограда, коју такође занима вудба овог малепог словепског племена.

Допутовалс смо из Дражђана (Дрезде) овамо у Будишин, којп броји на 86 хиљада становника. Место је лепо п чпсто. Ту пас је дочекао предикатор цркве у Вуд тиитт г. Јаков Шевчик, велики родољуб овог ограпка словенског, коме је још раније био објавио секретар Матпце Српске, г. др. Милан Савић, за наш долазак. Већ на први поглед впдело се, да имамо ва вођу обравована п васпитана човека. Оно одмерено држаље, оно љубавно опхођење, потпуно је оправдало речи

Будишин, 28. августа 1905. г. п. н.

наших лањских посетилаца, г. г. А. Хаџића и др. М. Савића, да ћемо пмати посла са једним одличпим родољубом, са једним свестрано обравзованим човеком.

Упутисмо се прво „Српском Дому“, који је лане освећен п у чију почаст су бил и наши више именовани изасланици Матице Српске. Зграда је величанствена, на три спрата, а у прочељу су исписане речи златгим словима: „Зегђаји Рот у Вифашје“. Зграда је импозантна, и највећа је у овом граду. У њој су смештене многе старине, све из живога овог народа. Ту је смештена и етнографска изложба истог народа, врло значајна, јер се ту види лепа прошлост тога племена. Тамо емо нашли и портрета многих првака њихових. Биле смо после пина робљу п уверпле смо се, како тај народ поштује и цени своје васлужне сплове. Свима првацима њиховим подигнути су споменици као п, „Српски Дом“ из народних прилога и окићепп су свежим цвећем. Знак је, да се често посећују ти гробови п да се у знак поштовања ките венцима.

Лужичких Срба ће бити данас око 200 хиљада, па и тип су раштркани по Саксонској и Пруској и подељени су на две вере: римокатоличку и протестантску, па