Ženski svet

Бр. 1. У Новом Саду,

МЕНСКИ

ХХ.

(БЕТ

1. јануара 1906.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

ВЛАСНИК;

ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА. |

Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал.

о Претплата, рукописи и све што се тиче листа, шаље се на уредни- Х штво Нови Сад (Џјујаек). 9

а

ј

ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ: АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

б Цена: на годину 3 круне; за Србију 3, динара.

За све остале земље 3'/, франка у злату. Поједини бројеви 30 потура.

ДОБРА ДЕЛА ПАТРИЈАРХА ГЕОРГИЈА.

О св. Николи прошле године навршило се равно педесет година, како је Његова Светост, српски патријарх, преузвишени г. г. Георгије Бранковић, примио свештенички чин. Српско православно грађанство карловачко употребило је ту прилику и свечано прославило тај ретки дан. У тој прослави поред народа учествовале су скором све овостране Добротворне Задруге Српкиња својим писменим и брзојавним поздравима а карловачка је и лично поздравила својим изасланством, Њег. Светост, као свог врховног заштитника. Ми се не упуштамо опширније у набрајање свих дела Његове Светости, али ћемо, као орган Добротворних Задруга, коме у дужност спада, да свако добро дело износи као углед својим задругаркама и читаоцима, изнети најважнија и најкрупнија дела Њег. Светости из минулих 50 година, које је и као свештеник и као архијереј то на црквеном, то на просветном, то на хуманом пољу учинио.

Чим је Њег. Светост, на Преображење 1859. г. постао протом сомборским, именовала га је тадашња школска власт већ 1861. г. за управитеља сомборске учитељске школе и Он је

ту дужност вршио из почасти све до 1872. г. За то време подигла се Његовим заузимањем нова зграда за ту школу и преоправила тамошња св. ђурђевска црква. Његовим прегалаштвом основао је за ту школу пок. епископ бачки, Платон Атанацковић, закладу од 44 хиљаде круна, под именом: »Платонеума«, из које и данас примају до 15 сиромашних приправника годишње по 100 и 120 круна потпоре.

Као епископ темишварски засновао је епархијски фонд, који је данас достигао своту од 100 хиљада круна и из кога ће се временом подмиривати сви административни трошкови те епархије.

Кад је године 1890. Њег. Светост изабрана од назодно-црквеног сабора за архијепископа и патријарха српског, одмах је почео дизати школске зграде и цркве и улепшавати манастире. Већ прве године својег архијерејства ударио је темељ новој велелепној згради срп. велике гимназије карловачке, која је подигнута из прилога Браће Анђелића. Даље је о свом трошку подигао, украсио и с намештајем снабдео срп. основне школе у Кулпину, као свом родном месту, у