Ženski svet

68. ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр.'3.

штва Ђоке Шротића, прославио је у Мостару 14. фебруара о. г. своју 25. годишњицу глумовања. Честитамо!

Преч. г. Сима Мајински, уважени старина, и парох сентомашки прославио је 8. (21. фебруара о. г. у ужем кругу евоје породице и севојих пријатеља 80. годишњицу свога живота и 54. годишњицу своје свештеничке службе. Црквена и политична општина сазнавши за то, отишле су корпоративно, а тако и ерпека читаонипца, свештенство пи учитељетво из места и поздравили јубилара. гКивео!

Међународна изложба женских радова. Идуће 1901. г. отвориће се у Француској велика међународна изложба женских радова. Госпође свију образованих европских народа и држава саставиле су одборе п заједнички раде на томе, да, ова изложба буде што сјајнија иу то име обратиле се писмом г-ђи Ђурђини Лашићки п љубазно су позвале преко ње и Орпкиње из Краљевине, да узму учешћа у овој изложби. О томе су известиле и централу у Џарпшзу а ова је умолила Њ. Кр. Вис. принцезу Јелену, да се прими за почасну председницу а г-ђа Б. Пашићка да буде председница српеког одбора, који ће се старати, да прппреми, што је нужно за ову изложбу. У овај српски одбор ушле су још: секретар одбора г-ђица Јелена Лазаревићева, лосансијаткиња филов. друштва наука и г-ђе: председница ЖКенског Друштва М. Видаковићка, председница литерарног одбора др. Д. Банковићка, Савка Суботићка, М. Николићка, Ј. Гарашанин, Л. Кремановићка, Б. Вукановићка, С. Жеујовићка и управни одбор „Кенеског Друштва.

Овај одбор је умолио већ све учитељице пз Србије, да скупе све врете везова: шареног и белог, луксузних радова и тканина, који се у њиховој околини налазе и да пошљу г-ђи Ћ. Пашшћки, да би тиме п Српкиње узеле учешћа, у међународној дружини вредних п напредних женекиња п да би српским рукотворинама привукле пажњу посетилаца изложбе, ако не њи-

ховим савршенством, а оно бар њиховом оригиналношћу. Да је у нас с ове стране сад савеза Добротворних Задруга, могле би и овостране Српкиње учествовати у тој утакмици и уверени смо, да не би биле постидне на том светском дивану, овако би могле учествовати само као поједине задруге пли да се прикључе Орпкињама у Краљевини, преко наше почасне чланице г-ђе Савке Суботићке.

Српкиње у Америци. Као што је познато, образовале су Српкиње у Сан-Франциску своју прву Добротворну Задругу, која је већ у првом свом зачетку лане бпла кадра да подигне тамо српеку овн. нар. школу. Сад читамо у Америчком Србобрану, да п у Вилмердингу, постоји српско православно сестринско друштво „Св. Петке“, које је тамо приредило лепу забаву с игранком прошлих месојеђа п донела за своју цркву 80 долара (400 круна) чисте хасне.

== ~

УК

ЧИТУЉА.

т Јово Укропина. Нашу многогодишњу претплатницу и одличну Орпкињу, г-ђу Апђу Укропину у Брчком задесила је голема несрећа. Њен верни и честит супруг, Јово Укропина, трговац, преминуо је повле дужег и тешког боловања у својој 54. години живота 15. (28.) фебруара. о.г. и ожалостио јако своју верну супругу, ћерку Анку и сина Јевту. Бог да му душу прости!

+ Теодосије (Дока) Поповић, питомац Ш. године ц. п кр. пешачке кадетске школе у Каменици, син врле чланице Добротворне задруге у Старом Футогу, гђе Катице удове Поповић, преминуо је 4. (001) фебруара о. г. у наручју своје ојађене матере, после дуге и тешке болести у својој 17. години млађаног живота. Сажаљевамо тако свеж цветак, и тугујемо е ојађеним родитељима п браћом, а упокојеном Доки довикујемо: Нека тип је лака земљица и вечан спомен твојој честитој души!

есеј ел Цео

решила је управа тога друштва да у Београду свечано прослави своју 25. годишњицу почетком августа месеца о. г. На ову свечаност биће позвани као гости учитељи из свих српских покрајина. Том приликом одржаће се један општи учитељски конгрес.

ПРОСВЕТА.

СРБИЈА. Учитељско Удружење у Краљевини Србији навршује о. г. 25 година свога опстанка. Поводом тим