Ženski svet

52. ЖЕНСКИ СВЕТ

БЕ- 3:

три године отвориле су ђачку трпезу, где се по јевтину цену исхрањују ђаци на средњим и вишим школама у Београду. Поред овог друштва п његових подружина постоје у Крагујевцу и Шапцу још два самостална Женска Друштва, која ву такође у своме кругу основала радничке школе за женску децу.

Мимо ових удружења поникоше у Београду у најновије доба засебна женска, удружења. Тако н. пр. поникло је тамо Друштво Кнегиње Љубице, које има патриотску цел, друштво: „Коло Српеких Сестара“, које се брине за сирочад изгинулих јунака и испомаже нашу браћу у Старој Србији и Маћедонији, која су нечовечном руком Бугара, Арнаута и Турака изгубила огљем своја добра п мачем своје хранитеље. Ово је друштво добило потпоре у својим подружинама, које се за ово кратко време од две године основале у 18 места и то:у Чачку, Голубцу, Неготину, Ваљеву, ТГретенпику, Параћину, Нишу, Жабару, Јагодини, Зајечару, Шапцу, Смедереву, Гор. Милановцу, Владичином Хану, Пироту, Радујевцу, Кљњажевцу, Вел. Орашју. — Постоји од лане и Друштво Девојачког Дома, у коме се примају девојке на стан п препптање, које се уче у Београду на средњим, стручним и вишим школама, а од ове године постоји тамо и Материнско Дру-

штво, О коме смо у прошлом броју мало опшпрније говорили.

У Београду постоји засебно хумано удружење под насловом: Српско-јеврејско женско удружење.

Имамо пи у Америци две Добротворне Задруге Срикиња, у Сан Франциску Вилмердингу (Српско прав. сестринство „св. Петка“), које су прихватиле задатак, да помажу своје прав. домове и подижу срп. оси. нар. школе за своју дечицу.

Кад се сва та удружења православних Српкиња у једно коло вежу, онда се види, да их је претурена стотина, не рачунајући ту и српско јеврејско друштво и кад би једно на друго узели, да свако од ових удружења броји по 100 чланица, а то се може узети, јер само Београдско Женско Друштво броји 4 до 500 чланица, а Нови Сад, Панчево, Кикинда, Вел. Бечкерек, Сомбор, Вршац, Загреб, Земун, Митровица и т. д. достижу до 200 п више, онда се види, да је данас на окупу до 10.000 Српкиња, које по свима крајевима нашег народа вољно и истрајно раде на његовој просвети, привреди, као и патриотској мисли а то је утешна појава. Наша мушка браћа могли бп се слободно угледати на овако марљиве, вољне и сложне сесте, матере и љубе своје, па да и они више раде а мање да се протерују и гложе, те би било далеко више добра и напретка у нас.

невин 0 вв

Из »Нових струна«.

НЕВФОЈА НЕР 2. . Девојано, Ако, ако Девовала, Девојано Девет годин дана, Девет мојих рана! У севдаху Девојано. Уздисала Маче мало,

Па се не удала!.. Руку ми не дала.

А ако ми, Девојано,

Руку своју дала, Ни три ноћи

У самоћи

Млада не чекала!..

Ре

НЕФИИМА УРА 2... Пошла цура На воду, Опазила јагоду. Јагода се на њу смије... Момо, убери је!

Трже мома

Јагоду,

Полазећи на воду

Па драгану своме даје, Љубит' не престаје.

Слатка беше Јагода,

жи || = ===