Ženski svet

~“ р ПР

МР о -"У_А_—А _.. = ог

Бр. 9. ЖЕНСКИ СВЕТ 241.

заће београдеко краљ. позориште пи апотеозу, коју је написао Драгутин Илијћ. Том приликом осветиће се и епомен-плоча на кући, у којој се родио пок. Ј. Стерија Поповић, држаће се говори и парастос великом покојнику овом и осветиће се нов падгробни споменик на тамошњем срп, православном гробљу. Когод мивли ићи п судедовати на тој прослави, умољава се, да се пиемепо пријави председзику општинском: д-ру Марку Ранчину у Вршац (Мегзес2) најдаље до 20. августа. (1. септ.) о. г. ако стана треба.

Нове наставнице на срп. вишим девојачким школама. На новосадској п панчевачкој срп. виттој девој. школи паабране ву нове наставнице на место оних, што ве повукле у мир. На новосадској је изабрана г-ђица Јулка Максимовићева, пепптана учптељица за грађапске школе па Сомбора, а па панчевачкој г-ђица Мара Максимовићева, пепитана учитељица за грађанеке школе из Мохола за прпродне науке, и г ђица Јованка Дамјановићева пз Панчева, за ручни рад п хигијену. Све су то одличне снаге, те честитамо и општинама и избранима и оче кујемо, да ће оправдати у пуној мери поклоњоно им поверење. |

И за новосадске основне народне школе изабране су у току прошлог месеца две нове п одличне учптељичке снаге, п то: г-ђице: Јулка Турчићева пи Милана Максимовићева.

Почаст г-ђи Савки Суботићки. Добротворнпа Задруга Српкиња Сарајевкиња сазнавши, да се гђа Савка Суботићка бави на Илиџе крај Сарајева, искупп се 27. јула о.г. под водством своје председнице, г-ђе Јелене Самарџије и отпде да поздрави г-ђу О. Суботићку. Бој у почаст приреди заједничку вечеру. Г-ђа Суботићка је врло пријатно изненађена том пажњом, те је том приликом држала поучан говор п храбрила Српкиње на рад за добро и напредак српеког народа. Особпто је похвалила књижевхн рад наше сараднице, г-ђе Јелице Беловићеве, која је такође била, у тој друживи, и бодрпла ју, да петраје на прикупљању и проучавању женских рукотворина, јер ће то остати драгоцени дар за :аше потометво. Г-ђа Беловићка је већ пздала велики збор ник оваких радова, што јој служи на дику.

160 годишња прослава на »Мишару«“. 26. и 27. августа о. г. прославио је град Шабац најејајнију п најзначајнију победу ерпеку из новије историје ослобођења, Јрвог дана месеца августа 1806. године одржао је Велики Кара-

Ђорђе сјајну победу над Босанским Потурчењацима на пољу Мишару близу Шапца и од то доба се отпочеле низати друго победе српске над Турцима, те се од теда мишарска победа сматра као прва зора српско слободе п незашсности. Шабац је поносан са те победе и за то је употребио огу прилику, да своју радост и попос подели е целим Српетвом, те је дигао на Ми шару споменик изгинулим витезовима п 26. и: густа о. г. осветио и открпо тај споменик па свечан начин. Позвао је ево Српетво тамо и много је света учествовало у тој прослави; а учествовао је и вам престодонаследпик и влада са својим пзаслаником министром Восишћем, Женско Друштво у Шапцу приредило је у славу т г дапа велпку п ејајну забаву им из ложбу. Слава пггинулим витезовима!

ЧИТУЉА.

Т Марија Лугумерска. Наш пријатељ, умировљени учитељ и бивши управитељ овдашњих срп. основ. нар. школа, г. Урош Лугумерски. изгубио је 23. авг. о. Г. своју добру и верну супругу, Марију, у 68. години живота. Беше то ванредно блага и мирна душа; живела је само за своју кућу и свога супруга; али је ипак живо пратила наше јавне послове, 0особито женски рад. Бог да јој душу прости!

+ Јелена Јосић рођ. Татић. Немила смрт однела је 15. (28.) авг. 0. г. у своја наручја изболовану и измучену супругу госп. Младена Јосића, угледног пароха мартоношког. Једва да је навршила 42. годину живота а 2+. годину брачног живота. Њу оплакују поред супруга ћери: Мирослава и Анђелија, браћа Стеван и Јован Татић и сестре: Паулина Поповић и Катинка Мајски, као и унуче: Бранислава Тапавица. Бог да јој душу прими у рајске насладе.

+ Милена Т. Поповићева. Одлични парох силбашки, г. Тоша Поповић, изгубио је своје мило и добро дете Милену Шотовићеву, ученицу Ш. р. сомборске срп. више девој. школе. Сви, који су познавали ово дете жале јако тај млади живот, који је био родитељима велика радост. Бог јој дао у рају наслеђе!

| Стеван Сремац. | Српска књига завила се у црно, тугује и плаче, јер је изгубила једног од најбољих приповедача, изгубила је професора Стевана Сремца, у најбујније радено

о на = ИП. .