Ženski svet

214.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 9.

лист у Белој Цркви под одговорним уредништвом г. „Бубише Мичина, а власник му је штампарија Милана Петка-Павловића пз Вршца. Цена је листу: 6 К годишње, а до краја ове 1906. г. К. 250 Шретплата се шаље на штампарију у Вршац, а рукописи на уредишка у Белу Цркву Пгећететарјот)/. Излази свако суботе па целом табаку. Заступаће автономпе, прсеветне и привредне потребе српеког парода.

Песме. Наш сарадник г. Влада М. Луњевица из Гор. Милановца издао је п другу збирку својих песама са додатком „Једне хумореске“, која је изишла у нашем листу прошле године под насловом: „Моја прва љубав.“ Ењитга је пзишла у Крагујевцу у штампарији Рад. Јовановића у укуеном формату на 43 страпе велике осмине п вреди 50 пара дин.

Нова литургија за мешовити збор. Наш млади компониста и професор музике па повосадекој српској вел. гимпазијп г. Исидор Бајић издао је Божансшвену Литургију на лепој доброј артији и продаје комад поб— КЕ. Ко жели то дело, може га пабавпти само код изда“ вача п композитора.

Ушла је у штампу кљ га: Омладинска књижнинца. Кљига четврта. Васа Царићевић. Народне јавне књижнице. (С упутством за оснивање п руковање. Посвећено ерпским учитељима. Цена 70 пот. За поштарину 10 потуја, Скупљачи ако поруче бар 10 комада добивају 209 рабата. Може се паручити код срп. манастирске штампарије у Карловцима.

Српека књижара и штампарија Браће М. Поповића у Новом Саду издала је последњих дана две лепе и поучне књиге. 1. Историја српске књижевности саставио проф. Јован Грчећ, друго поправљено падање са 106 лика наших знаменитих књижевника. Дело има до 24 птампана табака пили 380 етрана — у врло финој изради —- цена 4 круне, а у врло фином и укусном повезу 5 круна.

Да је п нама Србпма таква књига добродошла, види ее и по тому, што је Историја Српеке Ењижевности, коју је саставио проф. Јован Грчић, за сразмерно кратко време — ипо пупе три године — била разграбљепа. То нас је испупило уверењем, да ћемо попупити живу потребу пи сом народу учинити лепу услугу, ако се латимо те то дело, које је нашишло у српеком народу па такав одзив, попо о пздамо, укравивши га и опремивши онако, како је достојно самога

узвишеног предмета, о којем се бави та књига. Врло радо, управо с одушевљењем емо прихватили прилику, да п опет дадемо нашем народу потребан и добар уџбеник. Из ове књиге, како

ју је саставпо проф. Јован Грчић, научиће наш

народ, п старо п младо, и школски нараштај, п људи сваког сталежа п рувета, шта је у пас рађено пи урађено кроз векове на народној књижевности, познаће заслужнпке, којп су сав свој умни капитал п сав евој мар уложили у рад ла просвећивању свога народа, видеће им ликове и утубпти их, да му вазда остану у најлепшој успомени.

П. Штиво уз Историју Српске Књижевности прикупио „ован Грчић професор. (1. Примери ерпеке п хрватске књижевности у перподи од Бранка п Ланичића амо до данас.) Према паставном плану удешен за УЛ. гими. разред. Потпором високог кр. уг. министарства богочавти

445

страна вел. осмине на лепом и јаком папићу, омео ИСПРАВАК.

Нашој читалачкој публици је позпато, да је

и' јавне наставе. Цена 5 К. Гњига пма

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња, пздала ове године Стоменицу свога 20 годишњег рада. У тој Споменици се наводи под Т. дело", да је г-ђа Савка Суботићка 1867. г. мпвао за оснивање женеких задруга међу Срп-

покрећула,

кињама, а треба да је речено 1868. године, дакле раније, но што су у ошште отпочете таке 25друге па западу Европе. По томе је „Прва женска задруга у Новом Саду“ најстарија друштвена установа међу женекињама.

одговори УРЕДНИШТВА,

У. П. Добој. Изићи ће. Поздрав:

К. К. Сомбор. Морало је остати за. идући број. Хвала!

Р. П. Ћ. Суводање. Песме су врло лепе. Надам се, да сте примили 8. број. Поздравите ми мога ученика.

Аталетша. Битаћ. Немамо више 1. броја од о. г. на расположењу. Остале бројеве можемо вам послати, ако желите.

В. Д. у А. „Успомена“ је најбоља и могла би се употребити, ал нема свуда слика, те вам остављамо времена, да се усавршите.