Ženski svet

238. ЖЕНСКИ октобра) о. г. у својој 96. години живота, Од наших занатлинкиња, ово је једина, која је остала верна чланица Добротворне Задруге Срп-

СВЕГ Бр. 10.

киња Новосаткиња све до пред смрт своју и врштла, је 15 година одборску дужност е пуном вољом п одушевљењем. Бог да јој душу прости!

____о2а4ду лом (~ ____

72 А

БЕЛЕШ!

еј о ој 9

ПРОСВЕТА. МИТРОПОЛИЈА ОРПСКА.

Можемо е радошћу потврдити, да је упис ученица у опостране три српске више девојачке школе порастао за ову школ. 1906—7. г, поглавито тим, што ве у сва три места: Новом Саду, Панчеву п омбору повратила српека дела пз државних и осталих несрпских завода у своје школе, Метина, да има још доста и можемо рећи још много наше женске деце у туђим заводима, особито у Нов. Саду, ал се надамо, да ће пи то полако ићи на боље, док свест ухвати корена. Извештени емо, да у новосадској државној грађанекој женекој школи имаде још 80 Орпкињида, а у рим. кат. вишој девој. школи још 10 Српкињица. Кад се из овог броја изузму оне, што у државној жен. школи уче ручни раљ онда још увек остаје у страним заводима велик број наше женске деце, што је заиста за осуду.

ОРБИЈА.

Београдска ошштина издаје сваке године својим учитељима осн. школа по 1000 динара за излете било се децом, било да самн одлазе. Ове године су употребили то за свој палети обишли су Срем, Карловце, Нови Сад, Вел. Кикинду, Темишвар и Вршац, где су доспели баш на 100 годишњу прославу пок. драматурга српеког Јована Отерије-Поповића. Свуда су лепо п усрдно дочекани од својих колега и српеких грађана.

ЦРНА ГОРА.

(! овом школеком 1906—7.т. отворили се виши разреда гимназија. Досад је било тамо само четир (нижа) разреда, од ове године пе стављају се четир виша разреда, те ће се е тим и у Црној Гори изједначити гимназија 6 гимназијама осталог просвећеног света, (6 тим ће се п просвета подићи и прпогореки спнови неће више морати тражити више науке по, другим световима и државама, Нека. је срећно!

КЊИЖЕВНОСТ.

Трговачки календар за џеп, за 1907. год. којп је ове године пмао лепа морална успеха те повољпо оцењен и препоручен од стручних листова „Трговинског Гласника“ | „Трговачких Новина, „Тршћанеког Лојда“, „Привредника“ и т. д. ушао је у штампу (ове год. са врло одабраном и поучном садржином, и кроз који дан излази из штампе. Цена му је од 1 круне спуштена: на 70 потура. — Уреднтиштво моли трговачки свет а нарочито омладину, да се 527 узме за овај први срп. тргов. календар, а радо уступа 289/, за труд. Уједно умољава г. прет“ платнике, да се не помету са еличним називима календара, него на зтару адресу уредништва пошаљу претплату или поруџбипе: Петар Кретоношић, Нови Сад, вуксе. 1.

Гласник. Досадањи „Илустровани Гласник“, који је излазио прошле године у Новом Саду под уредншштвом г. дра Каменка Оубовића, преле ништвом. „Лист ће излазити у месечним евескама

“ творио се у лист „Гласник под петим

п стајв за целу годину 4 К за Аустро-У гареку земље 450 К или 1 долар. Може само на целу годину, 2 година месеца сваке године, кад је изпшла и прва свеска. Адреса: „Гласник“ Нови Сад (Џјмаек) Угарска.

ЈАВАН РАЧУН.

Српска женска добротворна задруга у Иригу поред већ штампаних приложника за споменик песник-Српкињи Милици Стојадиновић, примила је у најскоријем времену још од ових

приложника: Гђа Е. Мештеровић из Сурчина сакупила је

10 круна; гђа Олга Костић из Шида скупила је 55 круна од ових лица: по 5 К: гђе Јулка Стајић, Шид, Злата Стојковић, Шид, Персида Шумановић, Шид, Ана уд. Вујић, Шид, госп. Др. Бран, Михајловић, Товарник. По 3 К; гђце Бојана Шалош, Шид, Љубица Шалош, Шид. По

а за све остале се претилатити почиње октобра