Ženski svet

Бр. 10.

ријама српског забавпшта. У 10 сати екупише

се чланице задруге у српеком забавпшту где дочекаше задружну куму, и онда кренуше се у ов. храм на св. литургију. После св. литургије обављен је на свечани начин под начадством високопречасног г. протопрезвитера Ђорђа Отрајића црквено:народни чин. Гостију беше врло много, који ву нуђени разним ђаконијама, пивом и шљивовицом од самих вредних чланица. Благородна госнођа кума Амалија Мучалов, обдарила је том приликом задругу са 60 круна. „Лепа јој хвала! У вече приредила је овдашња омладина у почаст гослође куме игранку у просторијама српске читаонице, која је врло лепо посећена била, где су се чланице и гости у најлепшем весељу све до беле зоре провели. За идућу годину за куму прима се госпођа Даринка Страјић, супруга овомесног протопрезвитера. 40. годишња прослава. Овдашњи лист „Застава“ прославила је у недељу 24. септембра (7. октобра) о. г. своју 40. годишњицу. Издала је свечан број. Ишло се на гроб пок. дра Световара Милетића, као оснивача „Заставе“, приређен је банкет а у вече концерат.

ЧИТ'У ЉГА.

| + Тодор Кашиковић, ] У Задру је умро 1

20 августа (9. септ.) о. г. велики добротвор херцеговачки Тодор Кашиковић, који је завештао 80 хиљада круна за васпитне п просветне целп херцеговачке омладине. Слава му и вечан спомел!

| | Јелена удова Јовановић рођ. пл. Новић, јелена удова Јовановић рођ. пл. Новић, |

Изненада и напрасно угасио се живот одличне и угледне Српкиње г-ђе Јелене (Ленке) пок, Бранка Јовановића, септемвира у Загребу. Покојница је била оснивачица „Добротворне Задруге Српкиња у Загребу и носила је много година почаст потпредседнице тог друштва. При оснивању Савеза Добротворних Задруга Српкиња у Нов. Саду од 1908. г. одликована је почашћу председнице екупштинске. Са својим пок. супругом основада је са 60 хиљада круна фундацију на просветне народне цели. Слава, и Бог да ју прости!

1 Миша Ст. Јовановић. Одличан Орбин, трГовац и уважен грађанин новоселеки Миша Ст. Јовановић упокојцо се прошлог месеца у 61.

ЖЕНСКИ СВЕТ. 237.

години живота. Био је председник тамошње црквене општине, члан епархијске скупштине п свуда п свагда реван покретач и сарадпик на-

родних јавних послова. Вечан му спомен!

Добротворна задруга Српкиња у Даровару изгубила је у кратко време две вредне своје чланице и то;

у Нину Вујатовић, супругу свештеника Н, Вујатовића из Вуковија, п

т Јулиану Јанковић, удову А. Јанковића, грађанина и поштара у Даровару.

Обе су покојнице биле узорне Српкиње и ревне чланице ове задруге, те су ју сваком згодом помагале. На сваки позив о друштвеним славама радо су се сдзивале било лично, било лепим прилогом.

Гђа Нина Вујатовић сахрањена је на срп. правовл. гробљу у Вуковијама, а гђа Ј. Јанковић превежена је из Слатине у Даровар а сахрањена у породичној гробници.

Слава и вечан спомен међу нама!

т Милева Јовановић. У Котору је 15. (28) августа т. г. увече испустила своју племениту душу Милева Јовановић, кћи пок. градоначелника которског витеза. „Липовца. На сами њезин рођендан, испунивши четрдесету годину њезиног патничког живота, зави у црно петоро младе и нејаке сирочади, њеног друга, стару свекрву и двије сестре, које су је изванредно љубпле, и до последњег часа њеног живота сестринекп неговале. Престаде за навијек да куца њежно срце наше незаборављене Милеве, које нас је искреном љубављу свију освојило било! Те горке сузе за њом лијемо, а придружујемо онима њене својте и сирочади! — Ко је годп на далека врлу покојницу познавао, није могао иначе а да не осјети тешку бол за онаким губитком; а то се и виђети могло у великом саучешћу цијелог грађанетва, као и при спроводу и најзадњој почасти одатој нашој милој и непрежаљеној покојници! Драга наша покојнице, твоја слатка успомбна живјеги ће вјечито међу

"нама! Твоје врлине, твој чврсти карактер епо-

мињати ћемо док живи будемо, и износити за примјер млађем нараштају! Те и ако нема више међу нама наше миле Милеве, ппак њезин дух остаје вјечит међу нама у најмилијој и светој успомени! 0. 6.

+ Милева Аничића рођ. Маленчић, овдашња грађанка, упокојпла се у уторак 26. септ. (9,