Ženski svet

Бр. 10.

ЖЕНСКИ СВЕТ

221,

лост врпеску муштерију па народа: Како ли је својски тапше по рамену, колико ли пута, ивишавши за њом чак на улицу, поздравља сву својту њену, обећавши како ће за којп дан стићи роба баш по укусу ове пи опо младе пли девојке и т. д. Наш безазлени свет из народа дакако по оваком испраћању одлази кући са уверењем, како је дотични трговац пријатељски и својски наклоњен према својти његовој; а није му ни па крај памети, да овоме сопствено користорубље те љубазно реча на уста ређа!

По себи се рагуме да положај трговаца према муштеријама разноврсних назора и укуса није лак. Али пека паши трговци не смећу с ума, да сваки осталеж има својих тешкоћа п тражи неко извесно принашање жртава; но добром, истрајном вољом и вредноћом, све се лакше савлада.

(у )

Па кад иза тако трудна и напорна рада ничу плодови напретка и тецива што уза све ово крај солидна умерена п смишљена живота без сумње неће изостати — тада се сав напор и мука око утрошена рада, лако заборавља.

Трговачко удружење је члановима своје омладине већ многу корисну поуку пружило; па можда би се у њихову друштву путем јавних предавања и о овоме што овде рекох, могла наша трговачка омладина поучити.

Изнашајући ово што сам овде рекла, рекох у најбољој намери; а са уверењем, да се свака рана може само тада ради“ кално лечити, ако се све што се о њој зна пекрено призпа, истакне. Укратко:

што свима нашим трговцима, 4 06С0бито почетницима желим стварна напретка. „зоо

Мој -љумбушгел 1

== Г-ђици Д. Н. —

Мој зумбуле, разви луле, Распи мирис свој, Он ће доћи, до поноћи, Ту у перивој; Мој зумбуле мене ради, Мирисом га својим слади, —

Мој зумбуле! 5

Ружо чедна, ти си једна Која тајну знаш,

Заклињем те, преклињем те, Да је не одаш:

„Ђубав моја, велика је,

А ти знадеш љубав шта је, Ружо чедна!.

Ноћи мила, разви крила, Разви их што пре,

Срце Ћ' пући, уз здишући, Не знаш како ми је; —

Он је живот, он је нада,

Ноћи мила дођи сада, Ноћи мила!...

Алексинац.

М. М. Гавриловић.