Ženski svet

КЊИЖЕВНОСТ.

ЈАВАН РАЧУН.

Пријатељи листа.

Одговори.

Ко је крив ? Под тим насловом написао је Др. Светозар Димитријевић, адвокат темишварски расправу о томе, како је текла борба за успоставу законитог реда у темишварско-градској црквеној општини. Цена је књизи 1 К, а чист прпход намењен је Српском Учитељском Конвикту у Новом Саду. Врач Погађач. Шаљиви илустровани календар за 1907. годину. Година друга. Уредио и удесио Стеван Бешевић-Петров. Цена 25 нов (50 пот.) Издање Зорке С. Л. Лазића рођ. Ми-' летић. У Новом Саду. Штампарија Ђорђа Ивковића 1906. Ђачко Коло. Под тим насловом издаваће од нове 1907. године у Бањалуци учитељско друштво дечији лист у месечним свескама ћирилицом и латиницом, а стајаће годишње две круне. Уредник ће му бити госп.. Иван Штимц% управитељ школски. Српски Соко. Под овим насловом почео је 1. децембра да излази у Карловцима нов српски лист у месечним свескама од једног табака. Лист је намењен стварима српског сокрлства, а цена му је годишње: 3 К; за Србију 4 К, власник и уредник је Никола МаксимовиЛ , а одговорни уредник: др. Лаза Мошвхић лечник. Претплата се прима само на целу годину. Све, и рукописи и претплата шаљу се на г. Николу МаксимовиНа , власника у Карловцнма (Срем). Препоручујемо овај дист пријатељима соколским. Почетиица. Српска читанка за први разред срп. осн. школа. Удешена ио методу феномимике. Друго издање. Саставио: Јов. Јанко Јтосић, српски народ. учитељ сегедински. Цена 24 филира. Вел. Кикинда. Штампарија С. Миленковића 1906. Може се добити код писца у Сегедину (Szeged).

Гђа Лерсида Р. СтефановгНха из Вос. Круие, претплатила је поред свог и један примерак за једну добру и вредну ученицу, за 1907. г. који смо наменули Зори Стратимировићевој приправници сомборској.

М. Л. Веоград. Поправљено изнеће се. В. Хр. Capajeeo. Слабо је.

М. Ј. А. Ocmifi. Не можемо изнети. Милутин , UIa6aVj. Слабо је и ово друго. Д. К. Пожаревац. Веџбајте и се и даље у једном и другом правцу, па ће временом бити користи. Засад је слабо и једно и друго.

За подизање споменика песник-Српкињи, Милици Стојадиновић, јавили смо већ да је прикупљена свота од 151 К 20 фил. Радујемо се што овом приликом можемо изнеги имена и ових криложника: 1. Гђа Мила Прита из Опаве К 2' 2. Срп. женска доброт. задруга у Бечу К 5' 3. « » » << у Ст. Иазови 10' 4. « прав. просветпа жеиска задруга „Св. мајка Ангелина и у Будимпешги К 50’ Опет прикупила гђа Зорка Јанковић из Голубинаца и то: 5. У кући преч. г. Миливоја Борића у Илинцима К 7'72 6. Од гђе Љубице Богдана Новаковића из Руме К 5‘ 7. Од гфе Маре Др. М. Костићке из Митроввце К 4* 8. Од гђе Еуфимије уд. Костић из Шида К 2* 9. Од гфе Бориславе Ластавице из Дивоша К -2' Укупно К 87' 72 Када се овој суми дода већ раније прикупљена сума са К 151*20 Досада је овега скупљено К 238'92 словима: две стотипе тридесет осам круна и 92 фил. У ИРИГУ, 9. (22.) децембра 1906 год. Прсдседница срп. женске добр. задр. у Иригу: Марија Н. Симоновић. Тајник Милан Драгосављевић.

22

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 1

Позив на претплату. Молимо лепо наше дојакошње поштоване прегплатнике, који мисле и даље држати напт лист, да пошл>у своју претплату најдаље у току прва два месеца, да отежу ствар кроз целу годину, јер нам с тпм праве велике неприлике и млого посла. Нека скину сврата ту бригу