Ženski svet

Бр. 5.

наша врена секупљачица. Нека је мир пепелу ове честите Српкиње!

+ Ђула (Јулијана) Тајкова. У српском селу Турији, у Бачкој, упокојила се 18. априла о. Г. у 50. години живота, једна екромна и поштена стара душа, мајка Њула Тајкова, супруга углед пог газда Милоша 'Тајкова, који је са својих војничких заслуга у млађе доба одликован признањем Њег. В, краља Франца Јосифа Т. а као грађапин одликован је почастима својих суграђана за представника и одборпика у политичној п црквеној општипи. Колико се њих двоје заузимали и како су пратили наше јавне народне ствари као ратари, показује и та околност, што се обоје њих упивали за чланове потпомагаче орп. учитељеког конвикта са 200 К прилога, а покојница је, поред тога држала и читала до емрти наш лист „УКенски Свет . Нека Бог помилује добру душу мајка Ђулину!

+ Јоца Јовановић, најстарији син нашег суграђанина, г. Војина Јовановића, двећара, отишао је као евршени шесторазредни гимназпета у Херцегнови, да опорави тамо у благој клими своје порушено здравље, и кад се опоравио отпочео је на своју руку трговачку радњу с ла воровим лишћем и за кратко време стекао је не само тамо него и у Немачкој велико поверење и углед, што га је и материјално брзо уздигло, те се'и ожени тамо прошле године из угледне породице Накићеновића. Али несрећна сушица оте мах повле женидбе и угаси тако млад, пун наде живот и зави у црно младу жену, ћерчицу и неутешне родитеље. Вечан му спомен !

+ Миша Креетић, У Белој цркви упокојио се 20. априла о. г. велики родољуб српски Мао " та Крестић, који је, по извештајима отуда, оставио све своје правдом и муком стечено имање својој ерп. правосл. цркв. општини. Слава му и вечап спомен!

+ Сино Поповић. Нашег млогогодишњег сарадника, честитог и родољубивог пароха у Коњицу, Марка С. Поповића — Родољуба задсепла је велика жалост. Упокојио му се добри отац Сима 16. априла о. г. у 89. год. евога века. Хвала покојнику што је однеговзо тако добра сина; п нека му је лака црна земља!

+ Петар Николић. Познати издавалац ерпеких по хрватеких елика у Загребу, Педар Ни

ЖЕНСКИ СВЕТ

колић упокојио се после кратког боловања у 49. години живота 3. (16.) априла о. г. Његова је заслуга, да су данас млогпи ерпеки и хрватски домови украшени ремек-делима наших првих еликара и да су пстиснуте из наших домова, којекакве туђе контрафе. Биоје п пначе даре жљиве руке и млого је српеких пи хрватеких радепика материјално испомогао. Оп је први прилог од 1000 К дао у српеки девојачки пптернат у Загребу, што ву основале Српкиње у Загребу. Вечан му спомен!

т Ђура Акшамовић. Изненадпа емрт покосила је 81. марта о, г. живот Ђуре Акшхмовића, ађанеког народног учитеља и општинског перовођу, у 60. г. живота му, а у 40. години савесне и одане учитељске службе у свом родном месту. Похојни је Ђура с успехом окушао своје перо у Змајовином „Змају и млога је његова лепа шала и сатпра у том листу погодила свога циља. Писао је п у „Школеком Листу“ и. заузимао св у млађе доба јако за народне јавне послове. „Лака му црна зенља била!

т Љубомир Каљевић. Прошлог месеца упокојио се у Београду један од одличнијих ерпских раденика на јавном пољу. Био је министар спољних послова п министар председник, уређивао је лист „Србију и у опште уживао поштовања код ових странака и виђенијих политичара у Србији. Краљ Петар га је убрајао у своје личне пријатеље, те га је о свом трошку и сахранио, За време омладинско долазио је и у наше крајеве и живо се интересовао за народне послове на овој страни. Вечан му спомен!

“ Крнетина Каракашевић. Наша млогогодишња претплатница, г-ђа Кристина, Каракашевић, добра мати вишег инџинира држ. жељ. у Темишвару, г. Марка Каракашевића, преминула је марта месеца о. г. Бог да јој душу прости!

+ Петар Маркуш. Чланицу оснивачицу Добротворне Задруге Српкиња, гђу Переиду Мар. куш, п њеног јединца сина, дра Маркуша, задесела је велика несрећа. Изгубили су прошлог месеца свог доброг супруга и односно оца Петра Маркуша, овде јединог Орбина шетирџију, који је кроз 30 и више година одржао своју српеку фирму на новосадекој пијаци. Иначе 66ше добра и поштена душа, питоме и благе нарави и радо је потпомагао сваку јавну народну ствар. Покој његовој доброј души!

Мај ои у Мола О ХД ВЕЛЕШКЕ пече

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Како све е чоје паде капотине од воека пли свећа. Ако је капотина мала од једне две капи, запали се палидрвце (машина), пи кад се мало разгори, угаси се пламен, па се онда она мала жеравица приближи капотини п нестане је: Ако

је већа капотита, гарком од дрвета,

РАЗНО.

Где су Срби напредни, а где еу назадни. У сваком месту, где има ваљаних Срба, па ако

оида се то чини са већим у