Ženski svet

Брз.

жу Јелена Георгијевић 119, у Срп. Пожежени Јован Копстаттитовић 119, у Ст. Молдави Јеља Поповић 116 К.

Међутим релативно у целој Бачкој жупанији од 10 најбољих опћина овим |исача евпх других девет су са јаким српским становништвом: Жабаљ, Каћ, Чуруг, Стара Паланка, Ђурђево, Со:бор, Мол, Стари Бечеј и Петрово село. У 'Торонталској жупапији је тек четпри таке опћине од десет: Хомољица, Долово, репаја п Старчево, али их је у Тамишкој такођер 9 од 10: Баваниште, Мраморак, Делиблато, Ковин, Врачевгај, Кусић, Палапка, Гај п Плочица, десета је пак повонасељено Секељкеве. Четири пма и у Грашовско-северинској жупанији: Стара Молдава, Соколовац, Кенигегнад п Бело. брешка; па п у Барањи: Шиклуш, Се чуј, Бан п Мохач; у Чанадској: Батања п Надлак.

Оспм званичних особа: солгабирова, бележника, опћинских кневова п представника, који по дужности радише у корист свиларства, истакоше се у Бачкој од добре воље и љубави према народу ови Срби:

Свештеници: Стеван Николић у Ст. Футогу, Александар Тоша, у Џарагама, Душтт "Марковић у Ст. Врбаву, Никола А р сеновић м Секула Попов у Госпођинцима, Милат Лесковац у Брестовцу, Никола Мидић у Сантову, Милош Рајић у Старом Спвцу пи Бранислав Пошта у Ставару.

Учитељи и учитељице: Стеван Бо. шњак п Лазар Букошић у (От. Футогу, Милат Чешљар у Пироту, Милат Милу типовић у Десп. Сентивану, Даринка Ди мић у Парагама, Жарко Вукадиновић у Кули, Милат Стефановић и Милан ћуаљу ферски у Старом Врбасу, Апдрија Тот п Ружица Атимовић у Госпођинцима, Софија Ачић по вабавиље Милица Грешљикић п Марија Чиплић У Чуругу, Иват Малеше. вић, Цвета Гавриловит,; п Илија Стојановић, у Надаљу, Мила Каракашевић; у Ђурђеву, Емил Чавић у Гардпновцима, узмиат Стефановић у Горњем Ковиљу, Драгољуб Виаловић у Локу, Јова Јаконић п Марија Јовановић у Вилову, Александар Ћоњо вић у Брестовцу, Александар Велимиро

ЖЕНСКИ СВЕТ 99.

вић у Фелдварцу, Харитон Ружић, У“ От. Сивцу, Бошко Поштић у Стапару, Риста Свирчевић у Сомбору п Јован Јурановић, у Мплитићу.

Друга интелигенција: Сима Тапавица правник и Аца Давидовац трговац у Чуругу, Александар Тапавица п Рада Тасић поседници у Локу, Лава Дунђерски велпки поседник и добротвор српски у Новом Саду, Лазар Николић, трговац у Брестовцу, п Влада Стратимировић, бивтип подградоначеошпк у Новом Саду.

Кад сравнимо дакле овде изнесене податке са мојим лањским пзвештајем, видимо, ттто се тиче обима интереса за неговање свилене бубе, да се нашега, народа не дотиче она немарност, јер број наших опћина, у којима је свиларство најнапредније, остао је у Бачкој сталан, шта више са једном је напредовао, у Тамишкој жупанији је псти случај, па п у Барањи; у Торонталу, Ератовскосеверинској, Чанадској п Шомођској- жупанији стоји као п пре; у Араду само изгубпсмо (ми можда не много).

Мако појединци у већини од најнапреднијих нису зарадили онолико, колпко 1905. год., оно је број производника У мпогим нашим местима порастао, варада се дакле пивелисала п просечно је скочила, а то је прави напредак за парод.

Напослетку оно, што у мени изазива нарочито задовољство, то је: да је број иттелигенттих помагача знатно порастао. Нивам пи истицао званпчне особе, које се стално још од пре заузимају ва ту ствар, па сам ипак добпо готово богатији списак само независнеинтелпгенције: наптох свештепика и учитеља, који тиме врше достојпо своју посреднпчку задаћу интелигентна света између науке и практичнпх радпика, па мп је још милије, што видим већ и трговаца п економа у том колу, који би још позванпји били од попа и учптеља да на том пољу пу пракси запредњаче, те да поуче наш свет рацпоналном пословању у тој привредној грани, да се не бп поповили примери, кој! се догодите у многим местима, да због печења ракије п невешта рада упро-

=