Ženski svet

142.

+ Корнел Јовановић, рођени брат пок. Чика Јове Змаја, бивши књиговођа а. доцније трговачки агент за осигуравање, упокојио сеу Београду, где је у старости уживао неку малу потпору државну. Беше у млађе доба одушевљен родољуб, са чега је и страдао, ал клонуо није у раду за народно добро и напредак. Бог да му душу прости!

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 6.

+ Прота Корнелије Чупић из Сентандрије, отац професора богословије карловачке, дра Јоакима Чупића и богослова: Илије п Милутина Чупића и таст окружног проте мохачког Јована. Бешлића и Петра Павловића, администратора парохије мирковачке, угледан и опште поштован слуга божјег олтара, упокојио се 9. (22.) априла о. г. у дубокој старости, Вечан му спомен!

____о240) лом (99 ___

ха БЕ

ЛЕШКЕ С

ај о Пао

ПРОСВЕТА. УТОАРИССКУА

Земаљски сабор Краљевине Угарске у Горњем и Доњем Дому прихватио је већином гласова законски предлог свог министра богочасти и јавне наставе, грофа Алберта Апоњија, који се односи на повишицу плата учитељских у основним народним школама, али који уједно наређује, да се мађарски језик у свим немађарским школама у толикој мери учи, да га деца морају говорити, кад изиђу из основне народне школе. По овом закону морају наше црквене општине скоро свуда подизати плате својим учитељима по 260 и више круна годишње, а које општине не би хтеле или не би могле поднети те материјалне жртве, пружиће помоћ држава, али чим дода она 900 К потпоре за које учитељско место, одмах присваја власт, да располаже с тим учитељем и том школом, Чак се наређује, да морају сви учитељи полагати нове заклетве, да се.у школама не могу износити и вешати друге слике осим оних, што држава нареди и одобри. А с тим не долази у опасност само наш верозаконски значај у школама, него се тежи за тим, да им се полако збрише народносни тип. Са многог учења и неговања мађарског језика природно је, да ће се занемарити учење српског језика, српске народне песме и српске историје и наша омладина повешће се тако на пут однарођивања. Стога се врло забринуо наш свет за своје школе и за будућност своје омладине. Тај закон удара алком на свест наших Српкиња, Оне могу много учинити, да се та опасност умали, навала одбије од наше деце. Родољубље и свест наших сеја и матера треба сад да се огледа у васпитању подмлатка свога још у чистијем, још у родољубивијем духу српске свести и српског поноса, Ми се у то уздамо и полажемо наду своју.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

МРЉЕ ОД ВОЋА И ТРАВЕ нестану, ако;их натаремо спиритом, но ваља пазити, да не дође на таква места пре вода.

ПРОТИВ МРАВИ. Ако се мрави појављују у кујни или у соби, ваља уштрцати на под, прозор или дувар, где се појављују, петролеума (каменог уља),

па ће се разбећи. Ако долазе ови мали гости с поља кроз прозор, ваља повући на дасци од прозора дебелу линију белом кредом, коју они не прелазе, него се враћају. А најбоље је средство оно, што смо већ пре неку годину споменули, да се мокар сунђер поспе ситним шећером и метне тамо. где се мрави појављују. Они се онда увуку у сунђер на тај шећер, па кад се напуни сунђер мрави, ваља га прелити врућом водом и'сви ће поцркати. То се може понављати више пута и тако ће се утаманити мрави, да не гаде ела и теста,

ПРОТИВ МОЉАЦА. Иде летина, кад се мољци легу и кваре крзна и вунене ствари, те много кућа губи грдних новаца, што се од ових паразита не зна да сачува, а против тога има јевтина и сигурна средства. Најбоље је и најсигурније средство за то нафталин. (Не треба бркати совим нефалин, који има сасвим друге особине). Нафталина има у два облика: у куглицама и кристалима, а може се добити у свим шпецерајским трговинама и апотекама. Ствари, које остављамо преко лета у сандуке, орманове или кревете, треба пре свега добро очистити и онда оставити на своје место. Ако се узме нафталин,у куглицама, онда се тај метне у џепове, у поставу или тако згодном месту, да не испадне. Узме ли се у кристалима, који је и јачи и бољи, онда се зашије у кесицу толико, колика је једна кутија од палидрваца (машине), па се та кеса метне међу ствари. Од тог задаха беже ти инсекти и од њега угину и сама јајца, ако се већ затекла у стварима. Задах је ово тежак, али није отрован, а кад хоћемо ствари поново да узмемо и носимо, морамо оставити бар 24 сата на слободном ваздуху, да се испари онај тежак задах.

КАД УПАДНЕ У ОКО песак, трун, креч, прашина и т. д. могу се лако извадити, ако накапамо у око мало чиста маслинова уља (зејтина). Ако наиђе на око бол или се навуче црвен, може се такође бол ублажити и црвен разићи, ако веђе натаремо маслиновим уљем.

МРЉЕ ОД РЂЕ најлакше се уклоне кад мрљу премажемо лимуновом киселином, у којој је и соли

истопљено, и онда се то растре на сунце. Исто се тако лако одстрањују ма које мрље на оделу сукненом и другом, ако се растопи со у чистом спиритусу, ракији или салмијаку, па се том растопином мрље

тару.