Ženski svet

Бр. 6.

ЖЕНСКИ СВЕТ

129.

дарити што је недавно на краљевском ђена најбоља мраморна копија Миро-

имању Кастел Парчиано једна римска вила и том приликом на-

откопана

нове статуе »Човек који баца дискос.« о Бле

У МИРИСНО ЦВЕЋЕ.

У мирисно цвеће

Лела спушта главу

На зелену траву,

Славуј је облеће,

Успављује милу

У том шаренилу. Гуња 83/9. 1907.

===

Спава тихим саном, Ал је нешто буди,

Тишти је у груди,

У животу раном _

Плану љубав вајна Безнадна очајна

Она љуби страсно,

Груд да јој се цепа,

Сиротица лепа,

И шапуће гласно:

Мирисаво цвеће

Он ме неће, неће. Лазар Пешић Јованов.

ДОПИСИ.

Сарајево. Са 1, гљавне скупштите Српског Учитељског У дружења у Бости к Херцеговини обдржате 25., 26. 27., 28. % 29, априла 1907. годите. Мпогоштовани госп. уредниче!

Сматрам за дужност, да Вав и п, н, читаоце и читатељке, »енског Света« извјестим, ма и у кратким потезима о раду прве главне скупштине Српеког Учитељеког Удружења у Босни и Херцеговини. 6 тим више хитам, да Вас извјестим, јер сам увјерен, да са љубављу и интересовањем пратите рад и напредак Српства из свију српеких крајева.

Пошто је земаљека влада Босне и Херцеговипе, послије дугог чекања правила нашег удружења одобрила, одржана је скушитина у горе наведене дане.

Дневии је ред екупштине био врло огроман, али је свршен у потпуном реду. Послије призива св, Духа у саборпој сарајевској пркви, скупштина се је састала у свечаној дворапи српеке школе. Предеједник привременог одбора т Стево Калуђерчић, управитељ ерпеких сарајевеких школа отворио је језгроватим говором скупштину реферишући уједно о раду привремепог одбора. Говор г. Калуђерчића, екупштина је са пажњом елелутала, те уједно изразила своје признање њему као предеједнику п признање привременом одбору.

На предлог г, Калуђерчића, а па оспову правила приступило се је раду. Прва тачка био је избор скушитинеског предеједника, перовођа п потребних одбора. _Акламацијом за предеједника скупштине оп изабран наш главни школски надзорник госп. Војислав Борић; а за перовође: т-ђица Милева

Суботићева из Бијељине, г. г, Милан П. Шушљић из Требиња, Перо Милошевић из Б. Градишке и Љубомир Рајаковић из Сокоца.

Изабрана су и 2 ревизиона одбора и то за » Школску Уредбу« и »Дисциплинарна Правила« за српске учитеље. Гоеп. Војислав Борић, у китњастом говору захвалио је скупштини на поверењу, напомињући, да само сложним радом, доћи ћемо до оног циља, који нам је свима пред очима светао; и да удружени извојеваћемо оно, што нам као учитељима српског народа — који смо до сад били забачени од сваког, —- по праву припада. Препоручује нам сложан рад, а он и као главни надзорник, увијек ће праведне ствари – српског учитељства заступати на мјеродавним мјестима; јер, као што сам рече: „Ја сам био прво пи увијек ћу остати српеки учитељ«. Говор госп. Борића скупштина је са одобравањем примила.

Г. предеједник јавља, да је од Учитељског Удружења у Краљевини Србији, дошао акт на привремени одбор, у коме Учитељско Удружење Краљевипе Србије _ поздравља рад прве главне скупштине Српског Учитељеког Удружења у Босни и Херцеговини, те па исту таље као своје изасланике: г, г. Михаила Стапојевића, уредника „Учитеља«, Ђорђа Којића и Михаила Милошевића учитеље из Београда, а тако исто и учитељи из Београда шаљу своје заступтике и тот, г. Димитрија Соколовића и Ристу Јањушевића, учитеље из Београда.

ЖКивили! Добро нам дошли! би громки одзив . нас сакупљених у. скупштини. Свакоме на лицу чисто видиш, е лебди мека овобита радост! Да, да, то су сретни часови, видити своје слободне,