Ženski svet

Стр. 232.

О ВЕЛЕШКЕ 2 Пао сој

Одликован. Наш сарадник, г. Иван Иванић, шеф пресбирова београдског, одликован је од султана Абдул Хамида великим официреским орденом Меџидије П. етепена са звездом. Честитамо! | 2

Дворана за народну скупштину. У понедељак 27. августа о. г. положен је камен теме. љац у Београду на згради за народну скупштину. Свечаности тој присуствовао је краљ Петар с породицом и свим државним великодостојницима. Црквени обред је обавио митрополит Димитрије уз суделовање много свештеника. Трговина за ручне радове. Госпођа Мара Цвијамновићева, отворила је у Загребу на Прерадовићевом тргу бр. 8. у кући, где је српска школа, прву радњу за ручне радове. Пре тога је изучила земаљску стручну школу у Загребу и течај за ручне радњеу Немачкој, била је више година учитељица стручне школе и проучила многе оваке радње у Немачкој, а прошле године и у Бечу, те је по томе стручно спремна за овакав посао. Ми се радујемо подузетности ове женскиње и препоручујемо је нашој публици. У ње се могу наћи како радови за народ тако и они за модну потребу. На стоваришту има и апарата за ручне радове, који се могу добити код ње по Фабричној цени.

Нова Добротворна Задруга Српкиња. Читамо у „Србину“ госпићском листу, да се пре две године дана основала нова Добротворна Задруга Српкиња у Дољњем Латцу и да јео Вазнесењу Господњем о. г. прославила већ по други пут своје крсно име сечењем колача славског. Слава је обављена у друштвеним просторијама, које су уступили задрузи на послугу велепоседници тамошњи г. Симо Торбица и супругаму Јелка. Председница је задрузи г-ђа Драгиња Шорак, а тајник: г. Никола Поповић.

Забаве. Добротворна Задруга Српкиња у Дол. Тузли приредила је друштвену забаву о свом крсном имену: Малој Госпојини о. г. уз суделовање срп. певачког друштва и српског Сокола. Чист приход је наменула за оснивање српске женске раденичке ликоле.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бру (О.

~

#

= Добротворна Задруга Српкиња Земункиња приредила је о Малој Госпојини 8. (21.) септ. 0. г. свечану забаву с игранком у корист добротворне сврхе. Приликом том продавала је задруга публици грожђе, које су даровали грађани за добротворну цел.

— Српски Соко у Старој Пазови, приредио је у недељу 23. септембра (6. окт. о. г. уз суделовање српских соколова из Војке, Инђије, Голубинац, Срем. Карловаца, Чортановаца и Ст. Пазове јавну веџбу, а у вече тога дана забаву у корист набавке модерних гимнастичких справа. На забави тој суделовала је и новосадска трговачка омладина.

Џанчевачка раденичка школа лепо напредује. Ове године се уписало у њу већ 40 ученица.

Прослава крсног имена. Многе су Добротворне Задруге Српкиња усвојиле за своје друштвено крсно име празник Малу Госпојину, и режу тога дана колач, свете водицу и држе забаве као и земунска што је ове године чинила. Џанмевкиње су тога дана резале колач и светиле свечарску водицу. Новосашкиње су као и до сад држале само парастосу помен својих умрлих чланица и добротвора, а кад у своме

друштвеном дому спреме дворану за своје са-

станке, и она ће тога дана приређивати сличне прославе.

Ђачка трпеза у Сарајеву. Почетком октобра месеца о. г. по н. к. отворила је у Сараје-

ву Добротворна Задруга Српкиња трећу ђачку·

трпезу. Прва је поникла у Београду, друга у Сомбору, а трећа, ево, у Сарајеву. Све три су излив љубави наших Српкиња према омладини која се учи. У Сарајеву је отворена та трпеза за сад за 40 места, од којих ће 30 плаћати по 20 круна месечно за ручак и вечеру, а 10 ће ђака добити то бесплатно.

Приликом освећења нове српске основне школе у Бос. Дубици било на окупу 5—6000 душа на окупу. Прослава је испала величанствено. Том приликом спремиле су девојке Дубичанке дивно израђену Споменицу, у коју су уписивали имена приложника за нову школу и која ће се чувати у архиви школској за сва

доба ићи рић и.