Ženski svet

(тр 294:

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 10.

гробницу сахрањена. Лака ти црна земља била млађана душице!

Т Јулијана Брановачка. Наш пријатељ г. др. Стева Малешевић, адвокат Матице Српске и новоизабрани члан књижевног одељења Матице Орпске сахранио је 1. (14.) септембра о. г. у Сенти своју милу сестру Јулијану Брановачку, рођ. Малешевић, у 74. години живота, која је била удата за г. Јованом Брановачким умировљеним варошким благајником. Покојница се одликовала свим врлинама добре Српкиње, матере, љубе и домаћице. Вечан јој спомен!

+ Александра Вуковић. После дугог и те. шког боловања, испустила је своју племениту душу, у Бијелој (Бока Которска), честита г-ђа, врла родољупка, дична Српкиња, Александра Ђура Вуковића. Престаде за на вијек да куца оно племенито срце, које нас је искреном, чистом љубављу освојило било! Овај тешки губитак врле нам покојнице дубоко нас је свију ожалостио а и велику нам празноћу оставио, јер су ријетке оваке! Те уз сузе честитога јој господина супруга и миле јој својте, придружују се сузе и искрене пријатељице, која је врлу покојницу, са свим срцем и душом љубила и поштовала! Кличући јој: Лака. ти црна земља дична Српкињо, а вјечан спомен међу свима нама! 6

т Софија Милић. Одлични грађанин и подначелник града Бања „Луке. г. „Јавар Мишић и госпођа му Марија, изгубили су ненадно своју милу и добру кћерку Софију а у цвету своје лепе младости, тек у 16 години живота у Алан“ ду код Беча. Добра ова дјевојчица испуетила је своју паемениту душу у наручју своје мајке, добре госпође Марије, која је позната са своје велике милости за туђи бол са евоје увјек дарежљиве руке прома спротом п невољном; она је и врена чланица „Добротворне задруге Орпкиња, па нам је са свих тих разлога врло жао, што је тој доброј мајци неутешна смрт тако рано отргла милу Софину. Зато јој п шаљемо наше топло саучешће. Тело миле покојнице пренесено је из Аланда у Бања Луку и уз многобројно саучешће пријатеља и познаника сахрањено у породичну гробницу. Нека преблаги Бог даде утјехе, а млађаној покојници рајско насеље! 5 ба

+ Милана Радивојевић. Наш пријатељ кр. школ. надзорник у Пожези г. Илија Радивојевић,

изгубио је 24. септембра (7. окт.) о. г. свога доброг ш милог друга, своју Милану, у 55. год, живота и завила у црно своју децу. Вечна јој памет!

|| Јово Г. Поповић. | И опет се зави наша књига у црно, јер је изгубила 2. септембра о. г. свог младог, одушевљеног раденика и родољубивог песника Јову Г. Поповића пз Санског Моста (Босна) тек у 21. години млађана живота. Лане је издао прву књигу својих песама у загребачкој српској штампарији, коју је паша критика „симпатично поздравила и ако је пмала по нешто да јој замери. Покојни Јова је и наш сарадник. Његове прве песме угледале су света у нашем листу, а дисале су чистим патриотским жаром. Тај родољубиви жар га је п одвео још сувише млада на јавно поље, као сарадника новом бањалучком листу: »Отаџбини«, Рој дољубиви жар та је п одвео већ са првих радова пред пол тичну власт и био је с главним уредником тог листа, т. Петром Кочићем, осуђен, против чега се жалио вишој власти али јој није дочекао краја. Честити брат му Тодор и сестра Јулка, такође наша сарадница, оплакују своју дику пи попос, а Џ »Отаџбина« је издала посмртни лист и тужи за тако вредним и неустрашивим поборником, Шмамо дакле повода и ми ми цео народ да зажали за овим младим Србином, јерје много обрицао и за своје доба мпого давао. Вечан му спомен!

+ Јован Вучанов. И Сремска Митровица осиромашила је једним ваљаним човеком, једним одличним учитељем и грађанином. У суботу 1. (14.) септембра о. г. упокојио се тамо примеран учитељ и управитељ школски Јован Вучанов, који је одслужио цркви и народу своме верно и савесно пуне 42 године дана. Служио је у Карловцима, Руми, Петрињи и "Митровици. У последњој општини пуне 32 год. дана. Колико је био уважен и поштован у Митровици види се и по томе, што се сама срп. правосл. црквена општина побринула, да му издаје заслужену мировину, кад за толике године нису ни наше автономне ни државне власти учиниле ништа за тамошње вероисповедне учитеље, Вечан му спомен!

+ Тоша Георгијевић. Одличан грађанин сентомашки, отац г. Аврама Георгијевића и Дафине удате за кр. домобранског пуковника Јована Никића, а брат наше уважене гђе Со:

Пеја