Ženski svet

Стр. 254.

пароху пречасном г. Зарију Станковићу девојчицу Јелену Раданчевићеву на услугу н поуку. — Узета је на знање и даље препоруке ради молба истог друштва Привредника, да има двоје сирочади женских, једно од 9, а друго од 7 година, здраве и лепе деце, која се нуде под своје. -—— Узет је на знање извештај, да је у своје време позвата ова задруга на конгрес срп. земљорадничних задруга, Земуну 4. (17.) и 5. (18.) септ. о. г. — Дата је потпора од 10 К једном за свагда ученици срп. више дев. школе Катици Кошутовићевој, а удовој Кати Марковићки даће се огрев и божић-

ни дар.

који је држан о, г. у

Темишвар.

Српска жепска добротворна задругау Темимишвару одржала је седницу своје редовне скушштине 24. августа (6. септембра) 1907. г. Раније заказана седница није се могла одржати збот слабога одзива, а у летњим месецима није се могла седница сазвати с тога, што су многе гђе чланови одсутне биле из места.

Задруга је до тога дана имала две скупштинске седнице и девет одборских седница и решила је до 60 предмета, разнога садржаја. Расправљало се највише о дељењу милостиње, приређивању забаве и прегледању рачуна.

Задруга је имала 11 почастних чланова и једнога члана покровитеља. Члан покровитељ је преосвећени господин епископ темишварски. др. Георгије Летић, који и у минулој години није ускратио своју високу пажњу овој задрузи.

Редовних чланова имала је задруга 99. Од тих је плаћало по 10 К годишњега приреза ЗАТО КЗЗАК === 5 его КОЈЕ. 2 НОЈ ОК -- = 52 а“ 10 по + К.

Задруга је добила 20 нових чланова и то гђе: Ана Живановић, Роза Савић, Драга Божић, Марија Стеванонић, др. Бојана Стефановић, Даринка Унтеррајнер, Сидонија Марковић, Катица Стевановић; Аница Вујић, Катинка Јеремић, Марија Мандровић, Катица Радић, Јулијана Јовановић п г-ду: Васа Димитријевић, Танасије Петровић, Ђорђе Јанковић, Петар Живановић, Михајло „Живановић,

Смрћу је изгубика задруга у минулој години покојне: Христину Каракашевић и Софију Дамјановић. У тој скупштинској седници прочитана је читуља умрлих чланова. И ове године приредила је задруга свечан парастос умрлим својим члановима, при којему је изволео чинодејствовати почастни члан ове задруге преч. г. Јован Новаковић протојереј темишварски уз саслужбу многобројнога придворнога и местнога парохијскога свештенства, При истом парастосу изво-

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 11.

лео је присуствовати и преосв, г. епископ др. Георгије Летић,

Задруга је у овој години примила летат од 100 К који је овој задрузи оставио пок. Александар Клајник, некадашњи темишварски грађанин, Задруга је у прошлој години потмомагала Марију Николајевић ученицу местне грађанске школе са месечним прилогом од + К. Местном варошком асилу даровала је 50 К. На припомоћ сиротињи издала је 74 К. Учинила је прилог за подизање споменика неумрлом српском књижевнику Јовану Стерију Поповићу. Учинила је прилог за дочек ђака излетника земљоделскевоћарске школе у Буковцу у краљевини Србији.

И ове годнне поклонила је највећу бршу своју местној српској школској деци. На набавку одела и обућеза ту децу потрошила је 464 К.

Приредила је бадње вече за »Привредникове« шегрте у дворницама српске градске и српске фабричке школе. Том приликом угостила је око 80 српске деце. Некоју је даривала п зимњим оделом. На приређење тога бадњега вечера потрошила је из своје благајнице 60 К. На горњу цељ даривали су јоште: Преосвећени г. епископ Георгије 20 К преч, г. Јован Новаковић прото-

јереј 20 К. Мање прилоге учинили су јоште:

гђа Даница Белеслијин, г. Гаврило Петровић умировљ. парох и Стеван Ненадовић, Чланови задруге, госпође, даривали су том приликом ту српску децу обиљем својих божитњих столова: орасима, јабукама, колачима и другим слаткишима.

Задруга је приредила забаву 30. јануара (12 фебруара) 1907. у просторијама варошкога редута. Успех забаве био је у сваком погледу сјајан. Задруга се пред страном публиком у овом месту достојно репрезентовала а доказала је пред том публиком, да и Срби у овој земљи, ма да су малобројни знају неговати све појаве културнога живота, а да могу својим властитим снагама показати, да се међу Србима и уметност негује. Чист приход забаве био је поред свих великих издатака 81411 К.

Стални_ даривачи ове задруге су овдашње племените срп, цркв. општине. Градска даје годишњу потпору од 100 К а фабричка 40 К. (Овдашња »Рафинерија« даје 20 К годишњега прилога, Чиновничко удружење даровало је ове године задрузи 30 К, а српска мехалска штедионица дала је 20 К.

По друштвеним рачунима било је укупно: примање — 1129:42 К, издавање — 111069 К, остатак као пренос у год. 1907 — 2873 К. Стање штедионичких улога било је: 307389 К за прегледачипе рачуна изабране су гђе: Милица Крајован и Катица Дола. Друштвени прорачун утврђен је са приходом од 1000 К. расходом од 870 К.

У овој седници дала је многодишња задругина блигајничарка гђа Софија Берић своју оставку на том часништву. Место благајничарке