Ženski svet

Стр. 260.

једна од првих и најбољих уметница ерпске талије прославила је 10. (24.) октобра о, г. своју 25. годишњицу глумачког рада и живота. Нека је Бог поживи још дуго на дику п понсе српеков позоришта.

Верени и венчани. |-ђица Мила Џет ровпћева, ћерка :. Никоде Петровића, велепоседника и посланика на земаљском сабору крафевине Хрватске п Славоније, венчала се у не дељу 21. октобра (8. повембра) о. г. е г. Миланом Поповим инжињером из Земуна.

Гђица Одга Алексићева из Панчева, верила ее е г. Армином Креврато м, солгаби ровом у Панчеву.

1. Петар Коњовић, хоровођа земунског срп, правосл. цркв, певачког друштва венчао се на св. Петку 14. (27.) окт. 0. ге г ђицом Миленом Станишевом, учитељичцом земунеком.

Нов ерпеки женски интериат. » Преодница«, дружина ученица ерпске учитељске школе у Сомоору решила је, да оснује тамо за евоје другарвце и ученице Српкање из остадих виших и стручних завода у Сомбору интернат, или заједничко живљење. На ту цел положило је друштво као прву основицу од своје стране 100 К и приређује у недељу, 28. октобра (10. нсвембра) о. г. забаву, уз пријатељско суделовање мушке приправничке дружине „Натошевић“

Ми смо вазда препоручивали тамошњој · Доборотворној Задрузи Српкиња, да узме у заштиту и приправнице, јер је за женску страну млого тежи положај у страном месту од мушке "стране; али је увек говорено, да је већа оскудица на мушким учитељским снагама, него на женским и да ту страну треба неговати и по_ дупирати. Ми увиђамо то, али не можемо ни женеку страну, која је такође потребна српској просвети напустити без икакве олакшице, Доста је тешко, што је Школеки Савет укинуо за сомоорске приправнице еваку потпору, туд је одрекла и сама задруга женска сваку потпору својим млађим сестрама, ма да се зна, да у том колу има исто тако потребних ученица, као и мушких. С тога се ми радујемо, што је сад сама дружина покренула то питање и тражи у себи потпоре п помоћи. Надамо се, да ће наше Добротворне Задруге и имућније кћери народне пружити помоћи и овој страни просветних раденика, која им је ближа и нежнија од мушких.

Задужбина ерпског Краља Петра. 24. октобра о. г. освећен је темељ храму св. Ђорђа, који подиже Краљ Петар [, у спомен п славу своме деди, првом српском вожду, Карађорђу. Црква се подиже на вису Опленцу близу Тополе, а биће толико пространа, да ће моћи примити у себе 800 душа. Зидаће се у китњастосрпеко визант. стилу, као Грачаница, са пет кубета. Грађевина ће бити сва од камена и од стопе до врха обложена са беличасто сивим теса-

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 1

ним каменом и украшена шарама других врста и боја каменог. Иконостас ће бити такође од полдитиранор и финог штокованог мрамора од трп врсте са т златом. Подћебпти одмозаика и имаће изглед српеког ћилима, што ће опти шпециалитет и потпуна новина у ерпском грађевипаретву. Испод целе цркве је костурница, где ће бити сахр:гњен вожд Карађорђе и чланови његове поролице.

Сама црква без иконостаса, икона и наме. штаја стаће до 370 хиљада динара. Поред цркве подићи ће се звоник и кућа за свештеника. Сав животопис даће се српским сликарима уметипшцима тако да од сваког буде по један бар примерак израђен.

Пренос костију Ђуре Јакшића. Како ће се скорим раскопавати у Београду старо гробље, у коме почивају земни остатци пок. Ђуре Јакштћа, његове супруге Тијане п сина Богуша, то је типографско београдско певачко друштво „Јакшић , из особитог поштовања према пеенич ком генију Ђурином, решило, да пренесе кости Ђурине и његове породице у ново гробље и да обележи место достојном епомен-плочом, На ту цел је позвало и српске књижевнике, да му помогну, да тај пијетет што величанетвеније обави. Г. Г. Стојан Новаковић, Бранислав Нушиаћ, Миле Павловић, Бранпелав Цветковић и П, Ј. Одавећ пристали су и испомогли то дру штво и у недељу 21. октобра о. г. пренели кости на свечан начин, којом је приликом миншстар просвете г. Андра Николић држао сјајан говор у славу "Ђурину. На новом гробу изговорио је опет г. Бранислав Нушић дивну и духовиту беседу, а после подне тог дана држао је лепо предавање о Ђури Јакшићу професор Миле Павловић. Слава Ђури Јакшићу!

Раденичка школа добротворне задруге брикиња у Мостару ступила је у другу годину свога благотворног деловања. Број ученица је веома леп: 42 редовне п 30 ванредних. Прошле године била је на овој шкоди само једна учитељица, гђица „Ђубица Јованов ићева, а ове године су изабране још две учитељске снаге: за одељење жен. одела гђица Мајсторовцћева, а за уметнички вез гђица Омиља Ра. дакова из Вел. Кикинде. Осим ручнога рада ученицама предају учитељице осн. школе Орпеки језик, Историју, Цртање и Кућаретво а један од свештеника веронауку. — Задруга је на Покров Богородице славила своје крсно име п у вече тога дана приређена је забава у корист раденичке школе. Чист приход је око 900 круна. Овој установи желимо сретан рад и нај. лепши успех! '

ЧИТУЉА.

т Марија удова Жекић. 28. октобра (10. новембра) о. г., сишла је са животне бине и

Па с__====______