Ženski svet

Стр. 88.

вани обоје. — Тако је комбиновао Влада

— онда... Добро се сећа тога Даринка, та тако често јој је казивао своје намере и планове док је к Јовшићевима одлазио, но после их поче обилазити и најпосле изостао беше са свим.

А то беше онда, када је већ као свршен философ и опет дошао кући да обиђе своје. — Јест, беше то онда, једне ле: пе и пријатне ноћи при месечини, када су ковали последњи пут планове за будућност. — Као и сваки пут пре тога! “Влада је у говору с' њоме надовезао неку теорију. Како се срце и разум човечији налазе у вечитој борби једно с другик, те ма која да победи, никако није добро. Видите Даринка, колико њих жртвују своју каријеру због љубави и обратно ...

Срце треба да је у складу и да се равна по разуму. — Хармонија срца и ума може тек да створи праву срећу и задовољство. јер љубав без срца не може постојати, као што нема ни осећања без срца! — А колико пута срце топло осећа, али нема довољног хлеба насушног. И мало имаде људи, који у оваким приликама слушају свој разум!

Ова се теорија противила Даринкином ехватању. Можда га она и није разумела те је узбуђеније говорила с њиме о тој теорији, док му најпосле у очајању не рече:

Доста је Владо говора и Ваше теорије. Имате Ви право. Не' напуштајте своју каријеру ради неке привидне среће и блаженства. Е

Ето стојите баш на прагу лепе будућности, у којој ћете каријеру за каријером постизавати, ако се чврсто будете придржавали истакнуте теорије, коју сте ми мало час изволели протумачити.

Не везујте своју будућност ради мене! Видите, ми смо обоје сироти, па немамо ни протекције. ни свеза никакових, немамо — ништа. А живот је борба п то тешка и мучна борба!... Ја дакле нисам рада да због мене уништите своју будућност. Јест) то му је рекла оног вечера п сећа се сада свега. Болело ју је све оно,

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 2.

што јој је њен Влада тада говорио, јер је била чврсто о томе убеђена, да он просто тежи за тим, да се ње опрости, Но после дужег размишљања опет долажаше по неки пут до тог уверења, као да са свим основана. беше његова теорија.

ИМ, ако му је теорија основана, то јој је света дужност, да се уклони с пута, па ма јој срце пукло од бола и жалости!

Тако су се они разишли. И. еве јој то дође сада у памет све до догађаја онот, када је Влада Стратимировић од Школског Савета био наименован за заменика школског референта Епархије... ресе < Управо беше додељен оној Епархији, у којој је она већ две године учитељица. — И кад је наименован био говорило се по вароши Н...... да је Влада Стратимировић испросио неку Патријархову роБаку, дакле протекторку за брзу каријеру.

Замишљена Даринка дубоко уздахну. — Али онај првашњи страх; који јој те некадање успомене пз прошлости оживи, није ју никако остављао. — Ужаснула се и самог помисла, ако се пред тим човеком понизити мора. — Пред човеком, хога она још и сад силно љубљаше и који је њојзи поступком загорчио живот за навек.

А тако је'лако могуће, да школски референт лично неће доћи!....

И њечо се страховање у истини и испунило. — Влада Стратимировић, заменик референтов, за не пуна два сата по томе закупцао беше на школски врати учитељице Даринке Јовшићеве. — Дуго се он бавио у њеном разреду, да јој је крупан зној већ почео цурити нуз зажарено лице, а стари честор учитељ Битевић чудио се ревности и стрпљењу референтског заменика.

А сиротица Даринка, која иначе беше одлична учитељица, и која је прошле године пред самим главним школским референтом са својом децом показала сјајан успех при испиту, овога је пута чудо била збуњена и правила погрешака. Али г. заменик не рече ни речи, већ шта више при поласку ју је похвалио. — Исто онако званичним тоном као претходно и нестора Витевића.