Ženski svet

којој је честити покојник врло наклоњен био. Вечна му успомена !

+ Мила Дробац. 8. (16.) јануара о. г. испустила је своју племениту душу, Мила Дробац рођ. Геренчевић из Вуковара у 43. години живота. Покојна Мила Дробац беше интелигентна и родољубава Српкиња. При склапању вуковарске Добротворче Задруге Српкиња била је покретач пл пма неоспорових заслуга за подизање те задруге. Вршила је у прво доба и дужности благајника у том друштву. Вечан јој спомен!

| | Тодор Аничић _ |. На први дан Божића прош. год. умро је у Трету у 87. години живота угледни трговац тамошњи Тодор Аничић, који је још за живота чинио многе прилоге за опште народне ствари, а нарочито је херцеговачким устаницима поклонио 20.000 К. У тестаменту своме између осталих мањих легата Оставио је сарајевском друштву „Проевјети“ 20.000 К, срп. правосл. цркв, општини у Трсту: 8000 К, истој општини у Дубровнику: 8000 К, општини свога села близу Мостара: 3000 К, српској спротињи у Трсту: 2000 К, а осталој спротањи у Трету, без разлике вере и народности: 2000 К. Слава му!

+ Милован Ђ. Глашић. Наш одлични књижевник и бивши драматург кр. позоришта у Београду, упокојио се 18. јануара о. г. у Ду бровнику, куда је отишао на лечење, у својој 60. години живота. Вечан му спомен!

" Владимир Стефановић. Српска православпа црквена општина у Приједору издала је посмртни лист за својим добротвором и уваженом старином и трговцем г. Владимиром СОтефановићем, који је 16. (29.) јануара о. г. умро у (1. години живета. Вечан му спомен!

+ Јосиф А. Чечелски. Наша вредна скупљачица и сарадница, гђа Олга дра Манојловића из Пожаревца, послаником народне скутиштине, са својам братом и сестром изгубили су свога вредног и угледног оца Јосифа А. Чечелског, апотекара и угледног грађанина пожаревачког у 78. години живота. Ожалошћену породицу молимо, да

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бро: прими и паше саучешће, а покојнику нека је лака црна земља!

+ Миливој Вујичић, апотекар ш хемичар београдски, а син и зет новосадски премснуо је у Београду 7. (20.) јануара о. г. у 22. години живота а пренешен и сахрањен 10. (28.) јануара о. г, у Нови Сад и сахрањен у породичпу гроб. ницу у св, успенском гробљу. Син је пок. мајора Мате пи матере удове Милеве Вујичићке, а зет гђе Паулине Добановачки, удове мајороце. Беше добар човек и родољубив Србин. Бог да му душу провти !

+ Исо „ЖКакула, умир, порезпик у Приједору, поседник златног крста за заслуге, добар супруг наше претплатнице и врснеекупљачице г-ђе Савке, преминуо је 8. (21.) јануара о г, ] 67. годипи живота. Нека приме деда и родбина наше саучешће, а покојнику нека је вечан спомен!

+- Др. Стеван Павловић. У четвртак 24. јануара (6. фебруара) о. г. у 79. години живо. та преселио се у вечност Др. Стева Павловић, негдашњи председник, потпредседник, фишкал и члан књиж. одељења и одбора Матице Српске, бив. посланик Новога Сада на угарском и срп. нар. црквеном сабору, књижевнок и до поелетка уредник политичког листа „Наше Доба,« патрон срп, вел, гимназије новосадске и члан нар. црква, митрополитеког савета. Негда имућан и угледан члан, а евршио је као сиромашан човек. —- Нека је мир пепелу његову! ;

+ Митрофан Павловић, игуман и настојатељ _ манаст ра Шишатовца, врло поштован човек, угледан и примеран калуђер, члан Матице Српске, упокојио св 31. децембра 1907. годиие после кратке и тешке болести у 68. годани живота. Мир пепелу његову!

+ Никола Капамаџија. У Бечу је умро 11. (24.) јануара от. тамошњи власник овлашћене трговачке школе, који је млогом Српчету утутла парче хлеба у руке. У последње доба био је и председник тамошње срп. православне црквене општине. Родио св'у Панчеву. Био је добар Србин. Бог да му душу прости!

о 46) о о (О 9

О БЕЛЕШКЕ,

оче жојор о

ПРОСВЕТА.

Босна и Херцеговина. Земаљска влада за Босну и Херцеговину намерна је, да почетком

идуће школске 1908—9. године отвори у Бањој „Луци женску стручну школу, а то је женску раденичку школу. Које ће врсте бити та шко-