Ženski svet

Бр 2.-

тара универзитета у Београду, или на пето име. у Земун (розе гезбапбе). Ињига се неће никоме давати бесплатно, зато ваља што пре, а најдаље до 5. фебруара о. г. послати претплату, који желе имати књигу. Скупљачи имају за сваких

десет књига једну на дар.

НОВИНАРСТВО.

„Школски Гласник“. Орпеко Учитељство из Угарске (Бачке и Баната) остало је пупу го дану дана без свога гласила, Сад је ту празнину попунио својим «Школским Гласником» новосадеки учитељ Ђока Михајловић, који покреће на своју руку, а уз суделовање више својих садругова, овај лист. Ласт ће излазити на целом табаку велике осмине сваког 15. и 80. дана у месецу изузимајући јули и август месец, а цена му је 2 К или 2'/ динара на четврт године која се шаљу на уредништво листа у Нови Сад (Џјулабк).

„Босанска, Вила“. Излази трипут месечно (сваког десетог дана). да ову годину изишао је 1. број са богатим и лепим садржајем. Цена годишња: 8 К а за Србију: 10 дин.

»Балкан«. Почетком ове године почео је излазити нов српски лист у Чикагу у Америци под овим насловом. Уредник му је: Петар Стојачић. Излази 1. и 15. дана у месецу, а цена му је за Америку годишње: 1 долар, а за друге земље 1'50 долар (7'5 круна).

Исправак.

У 1. броју нашег листа од о. г. поткрае се хитњом и непажњом слагача, јер се лист ноћу радио, мдлоге и велике штампарске погрешке, Млоге се виде из самог читања; али има, које кваре смисао и изврћу речи. С тога исправљамо овде бар најглавније.

Тако у читуљи на. стр. 19. код прве покојнице: Софије пл. Дртпдарске стоји рођ. Косановић, а треба ЖКосанић. Даље стоји у другом реду код исте покојнице „породицу тл. Дунђерски“, а треба: Дрндарски из Беча. — На стр. 8 у песеми: „Поклич Орпкињама“ у другом етупцу у 11. реду стоји: то је широка нам трава, а тре“ ба: мирисна нам трава.

Одговори уредништва.

У. Б. В. Варцар-Вакуф. Није за штампу.

Јанко == Рељево. Издате ву стварп на рецензију стручњаку, па ће од тога зависити судба њихова.

Д. К. — Пожаревац. Исто је то учињено и 2 Вашим рукописима.

ЖЕНСКИ СВЕТ -

Стрит. ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Благородна гђа Атмастасија Теодоровић рођ. Буковаља приложија је Добротворној дадрузи брп. Новосаткиња у спомен свом преминулом супругу Ники Теодоровићу 50 К на чему јој потписана начедница изјављује овим путем најтоплију захвалу.

У Новоме Саду 8. (16.) јануара 1908.

Јулка Радовановићка начелница. ЈАВАН РАЧУН. Турско“ бечејска добротворна задруга Српкиња

приредила је на нову годину 1908. беседу се игранком, Том је приликом утекло: од улазница. •'. . . 240К добротворних прилога. О = Свега а тадОв «у

Приложшпе но 10 К: Њ. Висопреосвештенство господин епископ Георгије и г. г, др. Богдан Давидовић, др. Љуба Павловић и Михаило Главаш; 8 К. Стева Ранковић; 6 К: Милош Гавански; по 5 К: Јован Малетић, Фу. Свауозву Топаса; 4 К: др. Јован Павначки; по 3 К: Војин Јовичин, Атађгив Агфћиг; по 2 К: Душан Туринеки, Партеније Сивчев, Светозар Ранковић, Милан П, Наћин, Душан Влансављевић, 5 Мевтогет Гопаса, Блећбет Нисо, дат, Уећзећа КАгоју, Владимар Боберић, Ратај Веја, Јоца Теодоровић, Обрад Грујаћ, Светислав Каћански, Светолик Радивојевић, Ирина Ђурковић; по 1 К: Светозар Туцаков, Тома Панић, 5ећевтеет Јболвећ, Иван Туцаков, Иван Берић, боја: Адат, ду. Каслапдег Атпит, Мота Павловић, Аг. Уадопег Какоју, Малан Туцаков и Макса Лазарев.

Свима племенитим приложницима хвала.

У 1. Бечеју јануара 1908.

Мара Давидовићка председница.

Предавања на Трговачкон курсу Јосифа Предића почињу 2. марта о.г.по стар. кал. у згради Реалке на Калимегдану. Курс траје 4 месеца п на њему се добива потпуна спрема из: књиговодства, рачуна и коресподенције са енциклопедијом; школарина и за прибор (писаћи) као материјал, плаћа се унапред свега 130 дин, за сво време.

У смислу правила, које је одобрило министарство народне привреде, добијају свршени курзисти сведоџбу.

Упис врши и сва потребна обавештења даје

Ђеоград, 22. јануара.1908.

1—1 Јосиф Предић,

наставник тргов. академије Гундулићева ул. бр, 10,