Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 29.

Одликовање г-ђе

Наша заслужна старица, гђа Савка Суботићка стиче све више признања не само у кругу нашег народа, него и у најодличнијим круговима западних културних крајева. Скорим је добила писмо наше Добротворне Задруге Српкиња у СанФранциско у Америци, којом су је одликовали за своју почасну чланицу, а примила је и два писма од страних народа : једно из Париза, а друго из Лондона. Првим и другим се тражи слика г-ђе С. Суботићке за њихове листове. (а њихове топлине, важности и значаја културног доносимо их у нашем листу, да и наш свет сазна, колико се цени ова заслужна Српкиња међу оним народима, који данас ведре и облаче судбином Европе.

Е Сан Франциско, 16 децембра 1907.

Високоштованој госпођи Љи Савки Ј. Суботића.

Славна Оритињо !

Национална свијест међу натом мушком страном у овој туђини може се с правом рећи, да се је од неколико година знатно развијала, Свијешћу том руковођени, наши мушки, увјек су се својски одазивали, кад (06 од њих тражило да помогну српску ствар, било у овој новој им постојбини, или на огњиштима им. Њихове су заслуге велике,

кад се узму у обзир околности, у којима се Орбин.

у Америци надази. Дошао је за кором хљеба, коју само с тешким трудом овђе добива, али му аманети дједова не слазе с ума, него их вјерно испуњава.

Дакле, цијело признање за вашег на овој страни Океана, припада ношим мушкима. Што год било, да је Српкиња учињела за добро и корист свога народа у приватном животу, —— на пољу јавног рада, уз Србина, она се није нигђе видјела. Али зора културе почела је свићати и међу наше овамошње Српкиње, те дала маха љубави и вољи, да кренемо стазом, која води пољу јавног рада.

Славна Госпођо! Ево три године, од како Српкиње у овоме граду основаше своју Добр. Задругу

очување имена.

Савке Суботићке,

Српкиња, којој је задатак чувати српски језик и лијепе обичаје српске међу овамошњим нашим народом, које му као ниђе друго пријете таласи т' ђанштине.

Сада · повлије трогодишњег нашег успјешног рада шаљемо Вам ми ниже потписане у име чланада те Добротворне Задруге Српкиња наше срдачпо поздравље и изјављујемо Вам наше вечито признање за сва добра пи корисна дјела, која сте за ерпски народ учињели. Сматрајући Вас мајком културе српског женског свијета, ми Вама дугјјемо хвалу, што нашу задругу вмамо. Благотворни зраци Ваше науке и до паб су у овој туђини допрли и оевијетлили многи мрачни кугић у срцима нам и памети.

Да би што боље освједочили љубав и почитање, које наспрам Вас гајимо, узимамо слободу замолити Вас, да нас удостојите части, наше Задруге почасном чланицом назвати Вав.

Обећавајући. да ћемо се такове части настојати достојно показати, остајемо

љубећи Вам руке.

У име Добр. Задр, Српк. у Сан Франциску

С. Зеновић

тајник,

Словинка Шимрак предеједница.

Олта

ЈЕ Т обтођо!

У намери да падам један чланак са илустрацијама у књизи „Пантеон женског доброчинетва“ и желећи да имам част и Вас видети у тој славној галерији, слободан сам замолити, да имате доброту послати ми Вашу слику да је ставим поред других женских великана, које се баве великим добрим делима, Српеки посланик гдин _БВеснић, на кога сам се обратио ради извештаја, рекао ми је, да сте Ви на челу добротворпим друштвима и разним женским установама.

У нади да ми ову молбу не ћете одбити, модим да примпте израз мога одличног поштовања.

Кођег! Еџпде. Џариг, 51. Кџе 56. беогве.

МВ. Робер Ед је библиотекар вароши Париза, обратио се на посланства свију