Ženski svet

Стр. 102.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бри 5,

У ДУ КВ ИЗА

Ту у пустој, — у самоћи

Сумње ми душу савиле !

— Без циља ми мисли роје,

И свом тутом обавиле Срце моје !

Глухе, пусте, ноћи тамне,

Нек у вама мир не нађем

Да одмарам очи своје.

Сам да тужим! — Сам да лијем! Сузе моје!....

Оснић (Србија).

Младост моја, нека вене

У жалости, — у самоћи.

— Нек с' угаси звезда моја

Што ј трептала сваке ноћи, Нада моја !

Нек се свали на мене! —

Па да у том болу тешком

Оплакујем судбу своју

И да кунем тешком клетвом Срећу моју!...

М. Аврамовић.

Свима Србима трговцима и занатлијама на уважење.

Код друштва Привредник постоји већ од 5—6 година нарочита каса (задруга) за ваљане Србе трговце и занатлије, од куд они добивају прве почетне кредите, кад у своје време самосталне радње отпочињу.

Кредит добивају разуме се само чланови, који стално и редовито своје месечне уштеде уплаћују, који се увек у свему људски владају, једном речи који су кредита достојни. Тај новац носи и камату своју, а ко више уштеди тај може разуме се и већи кредит уживати (до пет пута толико колико је у ту касу уплатио и уштедио.)

_ Зато треба да се сви ваљани Ср би најиздашније користе том установом која за њих и ради њих постоји, а даљње упуте даје Привредник сваком Србину који их затражи.

Ова ствар није само за омладину од преголеме важности, већи за сваког правог господара.

Ко не ваља себи тај не ваља боме никоме, па ни господару своме. А ко је себи добар, ко о себи оздиљ.

но мисли и брижи, ко већ из малена на себе пази и своје чува и штеди, тај се влада у опште и у свему осталоме узорно, тај поштује и цени и господара свога, тај мисли и настоји већ из малена исто тако озбиљно и о напретку и добру радње у којој је као да је његова. То је једном речи у свему прави човек, за њега је лако, свако зна шта то вреди, кад се истински заволе прави господар и прави момак.

Такови момак преузме најпосле филијалу а можда временом и радњу господареву. Гакав момак ужива поверење и препоруке свију својих бивших господара увек у свему, па можда и при женидби, једном речи при сваком послу и у свему.

Зато се препоручује свима прагим Србима нека све ваљане људе увек и сваком приликом упућују, како треба да се влада и користи овим свако ради добра и напретка свога, а где сви напредују, ту напредује и диже се све, све, сваки дан. Е

И