Ženski svet

Стр, 198.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 6.

дићи заводе и установе, који ће штитити, неговати и васпитавати децу, што су сама себи остављена. На ту цел проширио се тај одсек и госпођама ван учитељског круга, са најотменијим госпођама града Загреба, те су решиле, да се позове влада, да и она по примеру угарске владе створи у години један »Дечји дан“, на коме ће све прометне радње од свог чистог прихода давати ва ту децу 1%, а народ да прилаже по својој вољи. Тај одбор је већ донео и решење, да се у току ове 1906. г. подигне у Загребу „Дечје Заклониште“ (чувариште), у коме ће се преко целог дана чувати и неговати деца од колевке до 7. и 8. године оних родитеља, који су упућени на заслугу своју ван дома,те по читав дан не могу да буду код своје деце. Поред тога бринуће се тај одбор да сачува и склони децу без родитеља, децу, која немају на дому добра и лепа примера, децу тупоглаву, децу крадљиву; па побринуде се и за децу болесну и слабуњаву, да их о свом трошку шаљу на окрепљење ван Загреба док сама установа не буде толико материјално оснажена, да у свом делокругу подигне оваке заводе.

Ово хуманитарно друштво чиниће то за сву децу својих суграђана, без разлике вере и народности, и зато видимо, да су у то коло ушле и многе Српкиње, Јеврејке и Немице.

У истом смислу покрећу удругу и Словеначке учитељице, које у првој линији иду за тим да подигну санаторијум за оболеле учитељице. ЧЕСКА.

Као што ву пре две године одржали свесрпеки учитељи свој учитељски конгрев у Београду, тако сад ове године приређују чески учитељи у Прагу свесловенски учитељски конгрес од 27. до 31. августа 0. г. по ет, к. или од 9. до 13, септембра по н, к. а претреесаће се на истом тема о националности и њеном васпитању, која је данас главни покретач свију напредних народа на културном раду.

СРБИЈА.

Пољопривредни одсек, На београдеком свеучилишту отвара се од идуће школ. године уз филозовски и пољопривредни одвек, те ће се ученици моћи и из те струке у својој рођеној кући учити и усавршавати. Србија је мало досад радила на овој грани наставе и ако се 80%,

народног друштва бави пољопривредом. Оне две три стручне школе за воћаретво, виноградарство и остали домазлук што постоје у Србији, мало су ксристи доносиле за ту струку, јер су удешене само за елабо спремне младиће, који ву и отуда одлазили више за писаре и друге званичнике а мање на своје њиве и воћњаке. Ова настава на вишем ступњу просвете може скренути пажњу народну за бољим и напреднијим привредним животом, него што га је досад водио.

СТАРА ОРБИЈА.

У Призрену је током ове школске године отворена нижа српска трговачка школа. Управа исте школе отворила је 1. марта о. г, и недељнопразничну школу за трговачку и занатлијску омладину, у којој ће се специјално изучавати: српоки, турски и француски језик, као и рачун са књиговодством. ПТкола ће се држати само недељом и празником, а трајаће до 1. јуна о, г.

РУСИЈА.

Данашња Руска Дума донела је закон, да се иу Русији заведе обавезна настава. Ово ће знатно проширити у Рувији писменост и просвету. Једино је сад још Турска од европских држава, која није завела обавезно учење.

АМЕРИКА.

Срби у Америци покретом Добротворне Задруге Српкиња у Оан-Фрапциско отпочеше за своју децу дизати школе, како не би утонули у оној великој туђинштини. У месту Ме Кесзрогб, Ра. подигли су већ и зграду школску и осветили је на светлу недељу 20. априла (8. маја) о. г. Сретно, да Бог да!

ЗДРАВЉЕ.

Школа за образовање болничарки. Већ одавна се води разговор у Београду, како да се спреме стручне болничарке у Србији за случај рата, а и иначе кад треба двориља за теже болевнике по приватним домовима и по варошким болницама. Зату цел су најподесније женекиње а њих има спремних за то по свим просвећеним земљама и државама, само је Србија оскудевала у том. Сад се и за то постарало и ко ће други него саме женскиње. Сва београдска женска удружења као што ву: Коло Српских Сестара, УКенеко Друштво, Одбор Кнегиње Љубице