Ženski svet

Бр. 6.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Ств“ 189.

Српско Јеврејско Женско Друштво, Материнско Удруже и Дом Ученица Оредњих Школа у заједници установљују и подигну школу за добровољне болничарке. Приволело се, како чујемо већ шест њих, који ће се посветити том хуманом позиву, а поуке ће држати мушки и женски лечници у Београду. Течај ће трајати 5—6 месеци. Главобоља. Бледуњаве особе, а нарочито жене, чешће пате од главобоље. Највише пате оне, које су бледуњаве и које ретко из куће излазе. Оне ће се опростити најбрже те болести, ако се буду постарале, да цело своје тело боље окрепе и оснаже, 2 то ће постићи, како »Здравље« говори, добром храном, чистим ваздухом, умерекретањем или телесним вежбањем, купањем и т. д. За време саме главобоље добро ће учинити, ако се одмах склоне, где неће бити лупе, ларме, врдања, јаке светлости и т. д. у опште ничега што чула дражи. Њима је у том стању најтречи мир, па стога је најбоље, да одмах прилегну. Само ваља да леже главом сасвим положено, а не усправно. Ако и поред тога главобоља потраје, нека узму шољу црне кафе.

На знојење. Најпростије и најобичније ередство за знојење је тотло пиће. Обично се скува, какав чај (од зове, липе, багрена и т.д.), па се од њега подоста врелог попије. Одмах после тога мора се лећи у постељу и добро покрити.

Од пчелина уједа. Пчелин ујед може да буде опасан, а особито, кад је ујед на много места. У таким случајевима могу ти уједи бити опасни и по живот.

Кад пчела уједе, ваља одмах гледати, је ли жаока остала у рани, па ако је, ваља је извадити или пчиодом или притиском између палца

и кажипрета. Џаму рану ваља испрати било чистом водом, а још боље водом, која је мало јаче повољена. Још је боље кречном водом испрати, т. |. оном водом, што све скупи горе, кад ве креч гаси.

Стипса није отров, али може ипак здрављу да шкоди, кад се прогута или узме повише. Леви ли се таки елучај, онда се болеснику даје беланце од јајета, млеко пли туткало у житком раствору.

Џрање уета и зуба. Наш свет уопште мало и слабо пере уста и зубе, а кад и чини то, он чини махом хладном водом, а то није добро, већ и стога, што хладна вода не може добро да се сваки дан а особито после јела и пића испирају уста и зуби само топлом водом. Ни млака не вреди млого, вели »Здравље«, а камо ли хладна.

РАЗНО.

Јубилеј женеких гимназија у Русији. Ове године навршило се 50 година, отгад је у Русији отворена прва гимназија за женске, те је недавно тај дан свечано прослављен у Петро граду. Помоћник начелника женских гимназија прочитао је том згодом псториски преглед о оснивању тих гимназија истичући, како је та установа у Русији своје врсте — нешто наро чито руско и како су етрани педагози долазили у Русију, да се упознају и проучавају ту установу руску, —- женску гимназију.

Ове гимназије имају веома велико значење за васпитање и образовање руске жене, те су учиниле у том погледу за женски свет у Русији великих и трајних услуга и успјеха.

ЗА

Оцене и

Смиља позоришни комад у 1 чину с певањем и 4 приповетке: Каријера, Моја прва љубав, Сестра, У купки. Написала Марина Божић рођ, Спајић, Митровица, штампарија Мирослава Спајића 1908. Цена 1 круна,

У задње доба сусретамо се у нашој белетристици са именима нашег женскиња, Појава, да и наш женски свет хоће својим маром и трудом да допринесе ма и један камичак оној згради, која се зове културни развитак нашег

прикази.

народа, природна је, лепа п утешна, Књижевни радови познате Мире, који сведоче о широкој њезиној култури, нежни стихови Цвете (Бингулац) пуни свежине и топлоте, елегантни и гра. цијозни стихови Данице Илић и др. могу задо' вољити и најстрожијег критичара нашег, јер ће те у тим радовима наћи »лепог« на претек, Име госпође Марине Божић доселе је у нашој књижевности посве непознато, а судећи по вредности књиге, чији наслов горе исписасмо —