Ženski svet

~

Нови Сад, 1. септембра 1908.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА. СРПКИЊА. _

ВЛАСНИК: ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТНИЊА.

ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ: АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал. .

о Претплата, рукописи и све што се тиче листа, шаље се на уредни- =

штво Нови Сад (Џјузаек).

Цена: на годину 3 круне; за Србију 3), динара. За све остале земље 3:, франка у злату. Поједини бројеви 30 потура.

Други конгрес ческословенских женскиња.

Јубиларна прослава шездесетогодишње владавине нашег премилостивог краља, Њег. Величанства, Франца Јосифа Т., дала је повода нашој ческој браћи, да у своме Златном Прагу приреде величанствену изложбу свога духовног и физичног савршенства, која је са своје лепоте привукла па. жњу читавог образованог ретка владарска прослава дала је повода тој нашој браћи, да приреде и неколико словенских конгреса, којима је смер, да слију срца свију Словена у један осећај, да се међусобно помажу на културној и привредној утакмици. У ту цел сазвале су и наше сестре Ческиње други конгрес чехословенских женскиња у Златном Прагу, који је између 4. и 7. јула о. г.

по нов. кал. (21. и 25. јуна по ст. кал.) одржан и који је претресао врло важна питања, што за-

сецају у живот и рад словенских женскиња. Овај конгрес може се сматрати као увод оним велеважним конгресима, што су за тим следилии што су са своје значајности привукли пажњу целог словенског, па и осталог света.

Већ уочи недеље, 4. јула по н.к, на оном првом састанку женскиња,

света. Та

који је одржан у дивно искићеним друштвеним дворанама спалене улице, видело се, да је ово импозантна појава, која је кренула васколико словенско женскиње на оздиљан разговор о задатку женскиња у друштву, на дому, у држави, у култури и при. вреди. Ба Многобројне и одличне гошће беху на том састанку поздрављене усрдним добродошлицама: од заштитнице ческог женскиња, гђе Кленке пл. Властимил и од председнице средишњег савеза ческих женскиња, гђе Зорке Ховоркове, (Српкиње по рођењу), као и од г-ђа: Елблове, Хавелкове и Пуркинове. Ванредан утисак учинио је тога вечера на госте и публику венац по лепоти бираних девојака обучених у дивно шаренило словенских костима, које су госте дочекале. Ту беху заступљене Рускиње, Пољкиње, Српкиње, Бугаркиње, Хрватице, Словакиње, Словенкиње, и Лужичке Српкиње једна лепша од друге, а костиме је дала из своје збирке, гђа Водваршкова. На том састанку видесмо од знаменитијих личности, г-ђе: Јурич Загорку из Загреба, Делфу Иванићку из Београда, г-ђицу Степку заступни-